karahisar kalesi'nin, iö 1340'lı yıllarda arzava ülkesine sefer düzenleyen hitit kralı ıı. murşil tarafından, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla yapıldığı sanılıyor. kale'nin o zaman ki adı ''hapanuva'' yani ''yüksek tepe şehri'' imiş.
Mantıksızlık barındıran ifade. Hisar zaten kale demektir. bu şekilde söylenince "karakale kalesi" gibi bir şey olmaktadır. Ancak mantıklı bir tarafı da var. Karahisar kalenin adı olmaktan çıkmış, şehrin adı olmuştur. Karahisar kalesi de o şehirde bulunan kaledir.
kaleye şöyle bakıp durunca düşünülünür. Elinde kılıç kalkan bu kale nasıl alınır diye. dimdik bir kaya kütlesi. bir kere buna çıkmak için profesyonel dağcı olmak lazım. elinde kılıç kalkan saldıracan ha. muhahhaa
afyon'un merkezinde bulunan, 226 metre yükseklikte ve zirveye ulaşabilmek için 610 basamak çıkılan kaledir. kale üzerinde üç farklı yükseklikte surlar bulunmaktadır (75. metrede 1. sur , 150. metrede 2. sur gibi..) 2. sur'un bulunduğu yerde kız kulesi adı verilen küçük bir gözcü kulesi bulunmaktadır. söylentilere göre, evlilik çağına gelmiş ve ya evlenmek isteyen kızlar bu kuleye girip, şehre doğru ;
ahtım bahtım, evlenecek vaktım diye bağırırlarmış.. ve üç ay içinde ya kısmeti çıkar ya da mutlaka sözlenir ve ya nişanlanırmış.. (sonuçta tüm afyon'a bağırıyosun evlenecek vaktim geldi diye, olsun tabii bi nişan * ***
afyonkarahisar ilinin "karahisar" kısmına ismini veren afyon'nun tam ortasında bulunan ve özel günlerdeki gece aydınlatmasıyla müthiş görününen kaledir. ayrıca herkesin de bilidği bir türküsü de vardır. son olarak çıkması kolay değildir, çıkıldığı zamanda da afyon manzarası dışında size bir şey vadetmez tam üstü çok rüzgarlıdır ayrıca.
insanı hüzünlendiren, bir o kadar da coşturan afyon yöresinden güzel bir türkümüz. türküyü dinlerken gözümde o yüksek kayaların üstündeki afyon kalesi canlanır bir an..
karahisar kalesi yıkılır gelir
kakülü boynuna dökülür gelir
yayladan gel allı gelin yayladan,
kesme ümidini kadir mevladan.
ver elini karlı dağlar aşalım, bayramlaşalım.
ben bir koyun olayım sen de bir kuzu.
meleye meleye getirek yazı.
yayladan gel allı gelin yayladan,
kesme ümidini kadir mevladan.
ver elini karlı dağlar aşalım, bayramlaşalım.
kalenin tepesine çıkıldığında turistlerin aksine, afyonlu gençlik bu güzel manzarayı izlemek yerine ona işemeyi tercih etmektedir.bu yüzden afyon kalesine çelişkilerin yaşandığı, hoş bir güzellik diyebiliriz.
içinde birçok hazinenin olduğu söylenen birçok rivayet var. kale ' nin içine giden ve kilometrelerce uzunluğunda olan tüneller araştırılmak yerine belediye tarafından tuğlalarla kapatıldı. şehrin içinde bulunabilecek en garip doğal yapılardan biridir.
afyon'un meşhur heybetli kalesi.. adına türküler bile yazılmış kalenin görüntüsü etkiler insanı, ama oraya çıkmak pek akıl mantık işi değildir. hatta kaleye bir kere çıkan 7 sene afyon'dan ayrılamaz diyede bi inanışta vardır. **
Afyonkarahisar şehir merkezinde volkanik özellikli, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerindedir. M.Ö. 1350 yıllarında Hitit imparatoru II. Murşil zamanında Arzava seferinde mustahkem mevki olarak kullanılmıs olan kale önce Hapanuva; Roma ve Bizans dönemlerinde Akroenos; Selçuklular'dan itıbaren ise Karahisar adı ile anılmıştır.
afyonkarahisar ın merkezinde yer alan kaledir. tepesine 625 basamaklı bir merdivenle çıkılır. yöredeki bir söylentiye göre kaleye çıkılırsa 7 yıl orda kalınır.* bir de türkü versiyonu bulunur.