Karagümrük, şehrin surlarının batı kesimine yakındır. Edirnekapı- Bayezid ana ekseninin güneyinde yer alır. Hırka-i Şerif Camii'nden başlayarak kuzeybatıda Mihrimah Sultan Camii arasından Fatih Nişancası tarafı ile güneyde Keçeciler Caddesi arasındaki bölge Karagümrük sayılmaktadır. Osmanlı istanbul'un en eski ve en ünlü semtlerindendir. Buraya kadar herşey normaldi.
sonrası...
şüphesiz bir semt sokaklarında başlar. burada sokağa çıktığınızda çeşit çeşit yüzler görürsünüz. nadir de olsa açık, çarşaflı, yaşlı-genç, delikanlı ha evet delikanlı. geceleri 'burası karagümrük burda silahlar konuşur' sesleriyle uyanırsınız belki ama sonra yadırgamazsınız. köşebaşlarında bekleyen mahalle delikanlıları vardır başı eğik selam verir size korkup uzaklaşırsınız. izlendiğinizi hissedersiniz. balkon kültürü yoktur tonton amcaları dışında size gülümseyen kişiler de yoktur etrafınızda. o koruyan delikanlılar da yabancılara özgüdür aslında önce asılırlar sonra abla kardeş ayağı yaparlar olsun hoştur karagümrük. ya da yaşıyosanız hoş olması gerekir. geceleri bitmez hemen hayat... köşe bakkalları vardır fırını açıktır çiğ köftecisi vardır aşıkların buluşma noktası hacı sayidi vardır tekel bayisi vardır. tekel bayi dedim de siz siz olun bayansanız ve yerli halk gibi görünmek istiyorsanız gecenin 12sinde ucuz şarap almaya çıkmayın tepki alırsınız tekelci amca süzer sizi bıyıkaltından gülümser sonra sağ elinin verdiğini sol elinin bilmediği mantığıyla tutuşturur size şarabı. uyuşturucu mu satıyosun allahsız demek gelir içinizden, yok efendim diyemezsiniz.
sakin ve rahat biryerden geldiyseniz karagümrük alışılazordur.
birgün hayatınız kesişirse bu semtle meyhanesinin camındaki hayrına yemek verilir yazısını okuyunuz,
tanımlamalara tanıklık edersiniz.
ciklet kutusunda futbolcu resimlerinin dağıtılıp da seriyi tamamlayanlara bisiklet vaad edildiği günlerde harçlığın büyük kısmını ciklete yatırıp geriye kalanlarla da meybuz alıp serinlediğim veletlik döneminin mahallesi...
evin balkonuna çıkıp da sur dibine doğru baktıkça üçer katlı toki yapılarına üfürüyor sigara dumanımı, cılız bir keman namesine esir ediyorum ömrümün o anlığına geri kalan kısmını.
bilhassa sulukule(sultanmahalle)'de yabancıların pek sevilmediği, hoş karşılanmadığı semttir. pazartesi günleri semt pazarı olup, vefa stadı da bu semtte bulunmaktadır.
maçları eskisi kadar hareketli olmasa da kasımpaşa, gazi osman paşa ve zeytinburnuspor ile sağlam birbirine girebilen taraftar yapısına sahip(çok şopar da vardır) bir futbol takımı da vardır.