kısıtlı çeşidi vardır, tamam. bir gaziantep veya adana mutfağı değil, o da tamam.
ama olanlar kötü yemek demek haksızlık.
kara lahana çorbası olsun, mısır ekmeği olsun, hamsili pilavı, fasulye diblesi, döneri ve rize usulü pilavları, laz böreği, turşuları olsun...müthiş lezzetli yemekleri de vardır.
kuymak ve muhlama, pideleri, akçaabat köftesi ve hamsiköy sütlacı da eklenebilir.
bölge mutfağı değil de yöre mutfağı olarak incelendiğinde tatsız yemekler de var, bu doğru.
gelgelelim karadeniz mutfağı sadece trabzon mutfağı veya sadece hamsili yemekler demek değil.
o yüzden tüm bölge mutfağını ağır eleştirmek gereksiz.
Karadeniz'i şehir şehir gezdim, yemekleri nefis türk mutfağını düşününce öyle çok iyi değil, bunu bence kabul etmek gerekiyor. Baharat kullanımı az. Çoğu karadenizli tanıdıkların yemekleri yine salçasız yaptığına şahit oldum. Ben pek bu halini sevmiyorum.
Pidesi şahane, yalan yok. O kadar çok severim ki istanbul'da öylesini yemek için cok arandığımı biliyorum ancak haçapuri çakması olduğunu kabul etmek lazım. Büyükçe mantıları var o da Khinkali gibi. Kubdari kapalı pide haline getirilmiş gibi. Yine gürcü mutfağından birkaç yemek içeri girmiş. Kafkas mutfağından mısır unlu çok yemek var, 1864 sonrası oraya göç eden bu insanlardan tarifler yine geldi. Yani biraz karışık bir mutfak, kendilerine özgü ne kadar yemek var ben bilmiyorum.
Bence neyi nerede yiyeceginizi bilirseniz bazı yemekleri şahane, evet. Mesela trabzon tereyağı ve onlara özel peynirle yapılan mıhlama ve kuymak efsanedir. Istanbul'da margarin ve kaşarla yapılan hâlini yiyip kötü demek normal. Bize bu peynir ve tereyağı geliyor, geldiği zaman evde son dakika gol atmış futbolcu gibi delirmiş halde üstümüzü başımızı yırtarak koşuyoruz.
Sütlaç çok şey diyorlar, doğru olabilir. Burada yoğurt yapmak için süt alıyorsun, yarısını adamlar su ile karıştırıyor. Orada bir süt kaynatıyorlar, üstü sapsarı kaymak. Kıvamı falan farklı sütün. Bu süt ile yapılmış ve üstüne giresun fındığı katılmış sütlaç efsane olabilir. Bu süt ile yapılmış her şey iyi olur gerçi.
Karalahana sarması var, Hepsi farklı farklı yapıyor. Bence her hali güzel. Böyle bilek kalınlığında sarıp atıyorlar tencerenin içine. Bunu tencereden yiyeceksin. Tabağa konulunca güzel olmuyor.
Bitkilerden yaptıkları yemekler var. Çoğu guzel. Isırgan çorbası var, efsane. Karalahana çorbası var, ben seviyorum. Isırganlı börek var ama onlara mı özgü bilemem. Başka aklıma gelen bir yemek yok.
Gittik geçen hamsiköy e sütlaç da sütlaç anlata anlata bitiremediler gittik yedik bildiğin sütlaç bir ekstrası yok...lahana çorbası diye bir şey var zaten açlıktan ölsen son çare anca yersin samsun pidesi ve muhlama güzel. Bir de mevsiminde hamsili pilav.
Çok geniş bir mutfak değildir. Ama olan yemekleri çok güzeldir.
Karalahana sarması, karalahana çorbası, guliya, kuymak, Mısır ekmeği, hamsikoli, hamsili pilav, Turşu kavurması, Melocan, kaygana, pepeçura... daha aklıma gelmiyor. Bunların hepsi iyi lezzetlerdir.
karadeniz eşittir pontus,laz, hamsi, çomar, tatsız yemekler, marvel evreninden fırlamış mutasyonlu insanlar vs.. diye gider. ayrıca iyiki mersinliyim diye şükrettirirler.
Karadeniz 'in hepsi laz değildir. Hayatımda kuymak yemedim. Ama denemek isterim tabi. Lahana çorbası yedim , beğenmedim. Pide meşhurdur ilk aklıma gelen. Kapalı ve açığı yapılır. Karadenizlilerin tez canlı olduğu doğrudur. Laz olanlar da hafif delidir buna katılıyorum.