çocukken köye giderken alırdık. ağır bir kokusu vardı ve kenarları ayakları keserdi. lisede hocalarla yaptığımız bir halısaha maçına bir hocamız bu ayakkabı ile gelmişti. yıllar oldu görmedim giyeni de satani da.
yazın yakar, kışın dondurur. yazın giyince çorapların simsiyah olur. ayağına vurması da cabası. nasıl bir kafayla ürettilerse artık. işkence maksatlı kullanılabilecek bir obje aslında. *
birisi sert ve kalındır, derbey lastik de denir (markası derby olduğu için *).
genel özellikleri: koku yapmaması, ayağı vurması. (ayağın arkasını yara eder).
modifiyeli versiyonu: https://newnaacal.files.w...12/09/cizlavet_321344.jpg
özellikle kırsal kesimde görülen ayakkabı türüdür. iç anadoluda soğuk kuyu diye lakaplandırılmıştır,ayrıca top oynamaya müsaittir. uzun süre top oynayınca, ayak hava almadığından terler ve bu ayakkabı ayağınızdayken ters dönebilir, kokusu çok fenadır .
çocuksan ve çorap giymeden giyoyorsan ayağını yaralayabilir. anladığım kadarıyla her bölgede farklı adlandırılıyor. trabzon ve civarında da "trabzon lastiği" olarak bilinir. çocukluğumda çamurla, tozla, toprakla oynarken su taşımak için kullanırdık. sonra da ayağımıza geçirirdik. ıslakken yürüdüğünüzde ayaklarınızdan "cuf, caff" diye ses gelirdi.
içine daha sıcak tutsun diye naylon poşet konulup ayağa geçirilen, iki hatta üç çift çorapla birlikte dahi ağağın rahat rahat sığabildiği büyüklükte ilçe pazarından alınan tabanı tırtıklı namı diğer "ankara lastiği" papuç...ilk alındığında yaydığı kesif lastik kokusu çocukluğumun siyah rüzgarı...çabuk matlaşıyor, parlak kalmıyor, ruganın fakir kardeşi.