neşet ertaş'ın saz çalma/akor biçimi. sadece o kadar mı? elbette değil. neşet ertaş'ın hayat ile olan mücadelesidir bu bağlama akoru. kimse onun gibi yapamaz/çalamaz. neşet ertaş müziğe doğmuştur ve saz çalabilmesi için nota bilmesine bile gerek yoktur.
uzun saplı (23 perde) bir bağlamanız varsa ve alt tellerini 'la', orta tellerini 're', üst tellerini de 'sol' sesine akort ederseniz, varacağınız düzendir. yok kısa saplı (19 ya da 17 perde) bir bağlamanız varsa yahut divan sazınız, curanız filan varsa onların düzenleri için de; (bkz: http://www.turkuler.com/baglama/akort/akort.asp)
kara düzen aynı zamanda bozuk düzen diye de bilinir.
neşet ertaş'ın kullandığı sazın düzeni için ise; (bkz: abdal düzeni)
--spoiler--
2006 yılına kadar birçok projede beraber ve ayrı olarak çalışan grup 2006 yılında bir araya gelerek Kara Düzeni kurmuştur. Farklı müzik tarzlarına sahip grup üyelerinin bir araya gelmesiyle farklı bir sound yakalayan grup, beste çalışmalarına başlamış ve birçok şarkı yapmıştır. Vokalist Batıkan Halis Yaylanın askere gitmesiyle 2 yıl kadar çalışmalarına ara veren grup Batıkan'in da geri dönmesiyle çalışmalarına kaldığı yerden devam etmiştir. Bu çalışmalar kapsamında bir kısa filme de müzik yapmışlardır. Grup şu an beste çalışmalarına devam etmektedir...