bugün itibariyle bitirdiğim orhan pamuk romanıdır. tek siyasi romanım demiştir kendisi için. genel olarak güzel kitaptı. ka kar kars üçlemesi de çok hoşuma gitti. ancak istediğim gibi bitmemesi sebebiyle bir miktar kırgınım. ve her zamanki orhan pamuk ritüeli olarak, özellikle kitabın ortalarında uzayan, haddinden fazla uzayan ve hatta bazen bitmeyen cümleleri biraz sıktı ama olsun sevdim.
Orhan pamuğun efsanevi kitabı.ilk gençlik yıllarında okunması gereken. Bir ateistin gözünden-Kerim Akkuşoğlu yada kısaca ka-Kars ın sol,Atatürkçü,sağcı,Kürt islamiyetçileri vs kavgalarını görüşlerini anlatan siyasi tarafları da olan kitap.başlarda akıcı değil biliyorum ama okumaya devam edin sonları daha da merak uyandırıcı biçimde devam ediyor.kitabı kışın okuyun hatta kar yağarken sıcacık kahvenizi yudumlarken.kitapta ince göndermeler de var.mesela darbe yapıldığında ka nın ilgisizce yazacağı şiiri düşünmesi gibi.sakin kafayla okunması önerilir.
Bu sabah memleketimde uyandım.
Hava serin. Ev sıcak. Henüz kalkmadım.
Sanki dışarıda kar varmış gibi hissediyorum nedense bugün. Sanki kar yağmış da her yer bembeyaz olmuş, ortalığı hafif bir is kokusu sarmış gibi. Kar, özledim seni. Seni seyretmeyi, Sende kalmayı, senle düşünmeyi.
Bi' de yeni yılda yağan kar vardı.. O aklıma geldi şimdi.
Orhan Pamuk'un kar romanını maalesef yeni okumaya başladım. Henüz bitmedi. Okudukça birşeyler yazacağım.
Okuduğum kısma kadar boşuna Nobel almamış diyorum.
Mesela kar'dan bu kadar bahsetmesi ama bunu sıkmadan ve her defasında farklı bir biçimde yazması onun ustalığını gösteriyor.
Yine son 20 yılımızın en derin meselesi islamcılık konusunu seçmesi bunu bir ateist gözüyle dillendirirken asla tek taraflı konuya bakmaması, aşk ve yerellik temalArını romana ölçülü yerleştirmesi bence artı yönleri.
Okuyabildiğim yere kadar eksi yönlerine gelince iki şey söyleyebilirim.
Birincisi yazardan beklenmeyecek şekilde bazı bölümlerin gereğinden hızlı ilerlemesi.
ikincisi ise sanki yazar "uyankklık " göstermiş. Zira romanda dikkat çeken şarkiyatçı temaları, meseleleri, bakış açısını nasıl açıklayabiliriz?
Ek 1. Sayfalar ilerledikçe gerilim ve heyecanın, dolayısıyla merakın artması; genel hikayenin arasına sıkıştırılmış ayrıntı,tahlil ve betimlemeler itiraf etmeliyim bana Dostoyevski 'yi hatırlattı.
Ek 2. Orhan Pamuk semboller kullanmak istemiş. Romanda bu zordur. Fakat oldukça başarılı olmuş.