büyük şehirler de daha kolay verilen tatil çeşididir. hele istanbul da yağması yeter, yerleri tutmasa da olur.*
ama bitlis, muş, hakkari, kars gibi illerimiz de en az bir buçuk metre yağması gerekir tatil verilmesi için.
yaşadığım anısıyla harmanlanmış ilginç bir örneği:
2001-02 kışı idisanırım . istanbul'da seri kar tatilleri yaşanıyordu. kimi bünyeler sıkılmıştı ki artık yeter okula gideyim triplerine girmişti* . sabah tertemiz bir sokak görüp de havanın da açık olmasıyla uyandığımda, ilk defa önlük giymiş ilkokul bebeleri gibi sevinmiş, geç kalmayayım diyerekten okulun yoluna gitmiştim. ne okul yolundaki ne de vapurdaki görüntülerde eksik olan şeyin farkına varamamış olmamın sonucu okul kapısına kadar gittim. gördüm ki okullar tatilmiş *. özetle; dünyadan bihaber yaşayan ben, valinin hava tahminlerine göre karar verip okulları bir gün öncesinden tatil etmesini öğrenenemiş, benim gibi naif üç beş insanın birbirlerine verdiği "sakın ha kimseye söylemioz bugun okula geldiğimizi" sözüyle eve geri dönmüştüm.
çok kırılmıştım valiye, geçerken valilik binasının önünden izmaritimi bahçesine attım. zaten o da fazla dayanamadı, yerine muammer güler geldi.
ankarada, özellikle bilkent üniversitesinde, çığ düşene kadar olmayan tatil, hatta çığ düştüğünde bile olmayan tatil. böyle havalarda yurtlardan okula gitmek için yapılacak en mantıklı şey bir kızak bulup aşağıya doğru kendini sallandırmaktı, ama nerede kızak, nerede bizde o cesaret...
Bir öğretmen ile karşı komşusunun 8 yaşında olan kızının diyaloğu.
Kapı çalar.
-Şey öğretmenim yarın kar yağacakmış okul tatil olur mu hava haberinde duydum.
Ö: Çok yağarsa olur.
-yaşasın inşallah çok yağar dua eder misiniz lütfen.
iki gün sonra. Kapı çalar.
-öğretmenim öğretmenim bişi soracaktım.
Ö: Sor canım
-Hava haberlerinde yarın poyraz var dedi poyrazda okul tatil olur mu?
yarın kütahya'da da uygulanacak tatildir. 6. sınıfa giden yeğenim tatil olduğuna inanmadığı için yarın sabah okula gidip kendi gözleriyle görmek istemektedir , haberlere ve internete güveni sıfırdır. ya okullar tatil değilse diye düşünmektedir.
ilkokul, ortaokul ve lise dönemindeki öğrenciler için en mutlu dakikalara girer o tatil cümlesini duymak...özellikle lise bence...sabah kalkarsınız o günde sınavınız olduğunu farzedelim, sınavada çalışamamışınızdır herhangi bi sebepten ötürü, hemen tv açılır ve o, işte o an....tahminimce bir öğrenci için sabahın köründe alabilceği en güzel haberdir. hem sınavdan yırtarsınız hem de dışarda kar yağarken,her taraf bembeyazken uyumaya devam edersiniz. bu tarz tatillerde ev halkına sölenen cümlede genelde 'vakit yok' (yani rahatsız etmeyin) uyanınca başlıycam derse olur... ve kafa koyulduğu anda yastığa sızılır...
çocukların dört gözle bekledikleri tatildir. kar yağması zaten başlı başına bir sevinçtir üstüne üstlük tatil olması "bakın kar yağdı siz de okula gelmek yerine rahat rahat gönlünüzce kızak kayın,kardan adam yapın" demektir.