allaha peygambere hakaret edeceksin küfür edeceksin sonra saygı bekleyeceksin. ben de utanmadan sana gelip yav allahıma dinime peygamberime sövüyon amma ben saygı duyuyom sana diyeceğim. mal desem değilsiniz, düşük zekalı desem değilsiniz, yaşam formu bile değilsiniz lan. evet.
insanların olanaksız olarak gördüğü durumdur. ama gayette saygı duyulabilinir efendim. önce tartışma nasıl yapılır onu öğrenmelidir. iş hakaret boyutuna ulaşırsa tabii ki arada saygı kalmaz. ama adam gibi konuşabilirseniz gayette saygı duyabilirsiniz. sizin gibi onun da kendine göre geçerli sebepleri vardır.
işte bizler bunu öğrenemediğimiz için toplum olarak gelişemiyoruz. bizi fikir uyuşmazlıkları kaç yıl geriye götürdü. sağ sol olaylarını hatırlayın. bunlar hep karşı görüşe tahammülsüzlükten.
umarım bundan sonra güzel memleketimde zihniyet değişir.
en büyük tartışmalar karşıt görüşlerden oluşurken, karşıt görüşe saygı duymak cidden insanın doğasına aykırıdır. söylerken kolay, uygulamaya geçinde ter akıtan durumdur.
lazımdır. Hakaret, küfür ya da alaya almakla bir yere varılmıyor. Önce karşıdakinin ne demek istediğini anla kardeşim, sonra saygını kaybetmeden tartış.
kesinlikle zordur. saygı duymak gerekli değildir ama saygısızlık yapılmamalı biraz ilginç durdu ama saçma değil. ben saygı duymasam bile en azında anlamaya çalışıyorum.
saygılı olabilmek ve ne olursa olsun tahammül edebilmek çok önemlidir. farklılık, çeşitlilik aynı zamanda bir tür kültür zenginliğidir de aslında. ne olursa olsun, hangi konuda olursa olsun, beğen veya beğenme sen yinede karşındakinin fikirlerine saygı duy ki, uyumsuzluğun uyumu sonucunda ortaya yeni bir şeyler çıkabilsin.
saygı ve tahammülün tükendiği anda çok farklı sonuçlar ortaya çıkabiliyor ki, bunlar da genel de televizyon kanallarında reyting amaçlı olarak kullanılabiliyor. neyse ki millet bunlara prim vermez oldu da, bu tür programlar azalmaya başladı.
her insanin yapmasi gerekendir. tolerans olmadigi icin bu seviyesizlikler, saygisizliklar ve basitlesmeler yasaniyor. kendi görüsüne uymayan görüslere saygi duyarak kabullenmek varken neden kavga ve gürültüye gerek var ki ? kabullenmek demek bu dogru ben bunu kabul ediyorum demek degildir. hayatimizin her bölümünde mecbur oldugumuz icin kabullenmemiz gereken seyler vardir mutlu mesut olmasak bile, ama onlari kabullenir ve hayatimiza devam ederiz.
karsi görüsün argümanlarini cürütüp kisisel görüsü ön plana cikarma taktigi vardir, o da anca karsi görüse saygi duymakla gerceklesir.
Gerçeğin kendininki olduğunu bilemezsin. Gerçeği ancak diğer önermelere saygı gösterip onları dinleyerek bulabilirsin. Karşıt görüşe saygı duymak, medeniyetin yegane gelişimci eylemidir.
maalesef ülkemiz insanın yoksun olduğu bir durum konuyla alakalı sözlükte "türkmen-alevi" kimliğimden ötürü hakkımda "yazılmayan, çizilmeyen hakaret kalmamıştır" . yinede ülkemin tüm insanlarına tahamülsüz yakıştırmasında bulunmak istemem lakin toplum olarak ciddi bir şekilde eğitime ihtiyacımız var sorunun eğitimsizlik odaklı olduğunu düşünenlerdenim ülke olarak cahilliğimizden kurtulduğumuzda bu sorunuda aşacağımıza inanıyorum, inanmak istiyorum bu tahamülsüzlük yine belli sayıda ruh hastası ergenin arasında yine vucut bulacaktır lakin en azından kontrol altına tutulacaktır.