Nick'imin anlamı tamamlanmamış eksik kalmış olmak ile ilgili tamamen yuvam diyebileceğim bir yer olmadığından. Kaplumbağaların tek yuvası kabuklarıdır. Ve bu benzetmede benim kabugum yok.
edhem eldem'in tarih üzerine ilgi çekici yazılarını içeren mitler, gerçekler ve yöntem kitabında da yer alan uzun bir yazısıyla yorumladığı , daha doğrusu daha çok üzerine dönen tartışmaları ve geyikleri yorumladığı tablo. söz konusu yazısını okumanızı şiddetle öneriyorum. yazıda tablonun adının ilk zamanlarda "kaplumbağa terbiyecisi" olarak geçmediği , osman hamdi bey'in aklına bu tablonun fikrinin nereden gelmiş olabileceğine dair enteresan bir iz sürme gibi detaylar da yer alıyor.
doğanın en naif , en ağırbaşlı hayvanı olan kaplumbağaya bir değnekle ne öğretilebilmiştir ki? belki de kaplumbağanın sert bağının altında yatan o sıcakacık kalbinden çok şey öğrenmiştir.
fazlasıyla şişirilmiş kocaman bir balondur. osman hamdi'nin bile yüklemediği anlamları bu tabloya yükleyenler bu basit resmi bir anda parlatmıştır. dikkatlice bakın hiçbir şey anlatıldığı kadar muhteşem değil. hatta normal bir resim işte, o kadar.
Neden bilmiyorum ama sanki rönesansın döneminin 4 öncü sanatçısı Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael ve Donatello'ya bir gönderme varmış gibi geliyor bana bu tabloda. Ninja kaplumbağalar ya.
osman hamdi bey'in değerli eseri.
bir gazetede tablonun ilk adı "kaplumbağalar ve adam"dır. kısa süre sonra tabloya bugünkü "kaplumbağa terbiyecisi" adı verilmiştir.
pek çok yoruma göre eserdeki kaplumbağa terbiyecisi osman hamdi bey'i temsil etmektedir.
Milyonluk resimde çıktı bu soru nerede çekilmiştir diye adam 90 binlik soruyu kaçırdı resmen. Tuttu istanbul dedi Bursa yeşil camii çıktı cevap. Adam hiç para alamadan evine döndü.