kapitalizm

entry1440 galeri132 video21
    57.
  1. aslında kanibalizm diye okunması gereken hede.
    1 ...
  2. 56.
  3. kapitalizmin eşitsizlik yaratması onun pratik uygulamarında yatmıyor, sorun en başından başlıyor. yüzyıllardır gelen sınıf toplum bilinci ile kapitalizm ilk başlarda dünya tarihinde görülmemiş bir gelişim yaşattı kapitalizm. üretim fazlalılığı sayesinde gelişen teknoloji, büyük şehirlere yol açtı. fakat tüm bu gelişim bir sonu olmak zorundadır. çünkü kapitalizmde diğer sınıflı toplumlardaki üretim ilişkilerindeki gibi emeğin sömürülmesi ile gelişmekteydi. emeğinin oluşturduğu artı-değeri üretim araçlarınının sahibine satanlar büyük bir kitleyi oluşturmaya başladı. bu gelişen sınıf sadece yaşamak için emeklerini kendi istekleri doğrultusunda sahibine satıyorlardı. modern kölelik böyle doğmuştu. tüm bu eşitsizliğe zaten kapitalizm kendisi yol açmıştır. çünkü üretim araçları üzerinde belli bir sınıfın hakimiyeti devam ettikçe bu sömürü ve eşitsizlik devam edecektir. tüm bu eşitsizlik üretici güçlerin tepkisine neden olmuştur. kapitalizm yıkılma aşamasına gelmiştir. üretim fazlasını satamayan sermaye krizlere neden olmaya başlamış ve tüm bu bunalımlar ise kendi sonlarını hazırlayan savaşlara... peki bu krizleri nasıl atlatmışlardır?

    kapitalizmin tekelci döneminin ilk evrelerinde yaşanan 2.emperyalist paylaşım savaşı kapitalist iktisatçıların dikkatini çekmiştir. çünkü üretim bu yüzden mahvolmuştur. tüm bunları belli bir şekilde engelleyebilirlerdi. bu da şuydu; üretici güçlerin yaşam standartlarını geliştirerek. eğer onların satın alma gücü artırılırsa üretim fazlalığı satılabilir ve tüketimin devamo sağlanabilirdi. fakat bunu ancak belli oranda yapabilirdi. teknolojinin gelişimi ile ücretleri arttırıp artı,değere daha az ihtiyaç duyabilirlerdi fakat sürümden kazanarak karlarını artırabilirlerdi. tüketimi arttırmak için de ideolojik aygııtları olan medya gibi araçlarla kitlelerin bilinçleri etkileyip, tüketimin iyi bir şey olduğu renkli bir dünya propagandası yapılmıştır. işte tüm bunlar sayesinde günümüz kapitalist toplumu kurulmuştur. fakat tüm bu eşitsilzikler yeni bir sömürme biçimini ortaya çıkarmıştır; kafa emeğinin sömürülmesi... işte bunun gibi bazı eşitsizlikleri ve doğurdukları vardır kapitalizmin.
    2 ...
  4. 55.
  5. günümüzde sahip olduğumuz, kullanmakdan zevk aldığımız, bir gün elimizin altından alınması fikri bile bize zulum gibi gelen bir çok şeyin ortaya çıkmasında bir numaralı etkendir..

    sistem mantalitesi itibari ile üretimi ve üretim sürecinde kullanılan girdilerin maksimum verimlilik ve rasyonllikle kullanılmasını öngörür..bu öngörü ışığı altında, üretim sürecinde teknolojinin gelişmesini hedefler...çünkü teknoloji verimliliği arttıran yegane unsurlardan birisidir..

    sistemin özünü bilenlerin doğrulayacakları gibi, sistem teorik boyutta son derece iyi bir sistemdir..lakin işin pratik boyutu beraberinde bir çok sorunuda yanında getirmiştir ki buda kaçınılmazdır!!..günümüzde hernekadar sert eleştirilere maruz kalıyor olsada, bu eleştirilerde üzüm yemekden çok bağcıyı dövmek isteği hakim fikirdir...yada bendenize öyle gelmektedir...kapitalizmin beraberinde fakirliği (aşırı) getirdiği yadsınamaz bir gerçektir..günümüz toplumlarının bir kısmı diğer kısmının refahı için çile çekmektedir evet!!!..bu gerçek kesinlikle yadsınamaz...fakat! ama! lakin! bunun sorumluluğunu sisteme direkt olarak bindirgemek son derece yanlıştır..zira biraz öncede belirtmiş olduğum gibi kapitalizm sisteminin mantalitesinde böyle bir şey yoktur..yani burdan çıkacak sonuç; sistemin bugünki vahşi halini almasında sistemin değil onun uygulayıcılarının payı vardır...bugün aynı bireylerin eline bu herşeyin sebebi gibi gösterilen kapitalizm yerine, başka bir sistem verilse, bundan da kötü bir hal alınacağı bilinmelidir..zira dünya tarihi bunun örnekleri ile doludur..uzun lafın kısası "taşı kuşa atan sapandır"...

    francis fukuyama'nın dediği gibi tarihin sonumudur bilmem ama köhne üretim sisteminin, salla başını al maaşını zihniyetinin, ya aman ne kalitede verirsen ver alırlar mantığının, kaça satarsan sat almak zorundalar fikrinin sonu olduğu, tarihin şahitliğinde doğrulanmıştır...
    3 ...
  6. 54.
  7. iş arayanlara gösterilen kapıdır.Orjinali "Kapı-talizm" dir.
    0 ...
  8. 53.
  9. zenginleri daha zengin, fakirleri ise daha fakir yapan bir garip (!) düzen.
    2 ...
  10. 52.
  11. beraberinde aşırı üretimi ve yetersiz tüketimi getiren, sonunda pazar arayışıyla birlikte emperyalizmi doğuran sistem.
    2 ...
  12. 51.
  13. 50.
  14. herşeyin metalaştığı(duygular, sevgi, aşk, din iman, vs) getirisi(daha hızlı gelişmeye teşvik, hızlı üretim yöntemleri vs...) gibi götürüsü de bayağı bir fazla olan(sokağa çıkın ve bakın insanların haline) malesef insanları keninden dönülmez bir noktaya getirmiş, yeni düzenin ilk maddesi. köleleşmenin temeli. distopya değil, acı gerçek, acı gelecek. insanlığın acı kaderi.
    0 ...
  15. 49.
  16. kapitalizmin dinamiği sermayedir. sermaye birikmiş emektir.. Bu zıtlar birbirleriyle değişir ve birbirlerine dönüşürler. kapitalizmin topluma dayattığı sistem içinde sermaye ve emek sürekli çelişirler ve bu burjuva ile proleterya arasında sınıf mücadelesini doğrurur.

    proleterya emeğini satarak yaşamaya çalışan kişidir ve emeğini burjuvanın elindeki ölü ya da birikmiş emeğe satarak yaşar. "emek en yüce değerdir". yaşama anlam katan, dünyanın üzerindeki her olguyu kuran insana aittir. bujuva elindeki birikmiş emeği, emek sahibinden çalarak kazanmıştır. bu antagonizmayı doğuran noktadır, bu konuda adalet sadece eşitlik ile sağlanabilir.

    insan olgusunu açgözlülük, zengin olma hırsı gibi olgularla nitelendirmek, ne kadar ilginç.. kapitalizmin dayattığı bir yaşam, her gün medya aracılığı ile yetişen bireylerin kafalarına sokulan bu düşünceler, aslında kapitalizmin şekillendirdiği dünya biçimine ait olamaz mı? insan olmak, düşünmek, muhakeme etmek, kavramaktır, emek vermek ve bu çabayla değiştirmektir. kapitalizm bugün taraftarları tarafından skolastik bir dünya ya dayatılan ortaçağ kiliselerini andırmaktadır. taraftarları bugün tarihin sonu demektedir bu kutsal(!) düzen için. oysa ki kapitalzmin doğuşu kiliseye başkaldırıdır, burjuva aristokrata, derebeyine, feodal ağalara isyan etmiştir. kendisi kutsal sayılanı alt üst etmiş ve yeni bir düzen kurmuştur. bugün tükürdüğünü yalamaya başladığı görünen fukuyama gibi bir takım uşaklar, tarihin sonu ilan ettiler kapitalizmi. taraftarları da insana ait olmayan ilk özel mülkiyetle ortaya çıkan, kapitalizmle doruğa ulaşmış, insanı kendisine ve diğerlerine, yaşama ve dünyaya, topluma ve emeğine yabancılaştıran ve hayatını yaşanmaz kılan her ne varsa bu olgulardan beslenen kapitalizmi "güçlü olan güçsüzü yer dünya böyledir" diyerek savunurlar.

    ancak bu toprakların en büyük kazanımı olan insan, baş eğmez! aynı kendilerinin yüzyıllar önce isyan ettiği gibi, karşısında emeğin ordularını da bulacağı zamanlar olacaktır. bugün bir ütopya gibi de görünse, katilina, spartaküs gibi asiler çıkarmıştır içinden insanoğlu, kaybetmiş bile olsalar, tekrar başkaldıracaklar.

    kapitalizmin kaymağını yiyen, dünyanın her yanındaki sömürüden kar sağlayan, akan kanla beslenen sermaye sahibi sömürücü de bunu bilir ve bu yüzden son yıllarda sürekli aynı yönde savunmaya geçer, sscb yıkıldı, sosyal devlet bitti, tarihin sonu geldi, tarih artık sınıf savaşları üzerine değil, medeniyetler arasındaki savaşlara sahne olacak. hepsi yalan dolandır, safsatadır.. ispatlayamazlar.. ancak kafa bulandırır, hedef saptırırlar.

    kapitalizm bugün dünya'yı yaşanmaz hale getirmektedir. doğayı kirletmiş, insanları açlıktan öldürmekte ve devamlılığını bir takım saptırılmış senaryolara ve silah ticaretine bağlamış durumdadır. kapitalizm kaybetmeye mahkumdur aksi taktirde yaşanacak bir dünya kalmayacak..
    3 ...
  17. 48.
  18. toplumlari şekillendiren ahalinin düsünce yapisidir. ülkemizde ne yazik ki sözününü eri olmayan borcum borctur ama nah alirsiniz diyen şark kurnazi köylü kalabiliği ile doludur. şimdi daha borc demek namus demektir evresine geçememiş mahlukatlarin oldugu bir toplumda insanlik kardeslik türkuleri söylemek abes kacmaktadir. bu gelişimi tamamlamiş toplumlar sermayeyi elde tutmakta ve dünyaya yön vermektedir. şimdi daha bazi catlak sesler yahut gelişimden haberi olmayan ve insan dürtülerini tanimayan cevreler ne yazık ki bu gelişimi beyhude yere engellemek istemektedir. iste kitmiş bitmiş tuketim toplumu imiş diye. koskaca aziz nesin bile ''bizi mahveden tutumluluk olmustur. amerikanin 1929 krizinin nedenlerinden biri halkin tuketim yapmamasidir demiştir'' (tam olarak hatirlayamiyorum) şunu bir düsünün bir ülke standart bir yasam sürüyor uretim bol tuketim az . sonuc ne mi olur? piyasa düser. alacaksin ki satasin . harcayacaksin ki kazanaksin. afrikadakiler kendi essekliklerine yansin.
    2 ...
  19. 47.
  20. "bir insan güc ve para için yasar" düşüncesini temel alan ideolojidir. emek, paradır. para başka yolla kazanılmaz. o yollarla kazanılan emek olmaz çünkü. insan, öldüğü zaman, başkasını sömürmüş olmanın verdiği vicdan azabını yaşamamak için çalışır. emeğiyle kazanır. başka yolla kazandığı para ve güç insan'ın vicdanına bir ok gibi saplanır. işte insan, bu oka hedef olmamak için yaşamalıdır.
    1 ...
  21. 46.
  22. bir savasta düsman seni ezmeden sen onu ezmek zorundasin. sarki ile türku ile olmaz bu iş. su anda dunya uzerinde aclıklar kıtlıklar oluyor ama umursamiyoruz. çünkü hayata bir kez gelinir. ya bu deveyi güdersin yahut bu diyardan hiçret edersin hayatin konunu bu. zarlari eline almak istiyorsan sistemin içinde yukseliceksin. yeri geldimi gözünü kırpmayacaksin. bir insan güc ve para için yasar. hayalleri bir kenara atacaksin. hayat bu...
    2 ...
  23. 45.
  24. şunu anlamıyoruz. şunu anlamıyoruz sadece. bir üçgen var. üst tabaka devamlı azalıyor. alt tabaka ise genişliyor. orta yok oluyor. birilerimiz yukarı gidiyoruz. birilerimiz aşağı gidiyoruz. ama diyoruz ki "doğanın kanunu". sen insan'sın. hayvan değilsin. modersn yasalar nasıldır? güçlü güçsüzü ezer mi? insanız biz. insan. bunun farkında olun. hayvan doğası uygulamayız. hep üstteki seni sömürsün, sen alttakini sömür. sonra, "yoksa seni de sömürürler" de. bu sistemin parçası olarak, afrika'da, orda burda, kaç çocuğun yiyeceğini sömürüyorsun biliyor musun? ve kaç kişi seni sömürüyor. ve yapılan tek yorum "yoksa seni de sömürürler". ne acı.

    her şeyi sömürüyorlar. emeğinizi, paranızı, doğayı, dünyayı, çocuklarınızın geleceğini, torunlarınızın geleceğini. farkına varılacak elbet. çünkü bu süreçte hepiniz sömürülen olacaksınız bir gün. ama farkına vardığınızda, her şeyiniz sömürülmüş olacak ne yazık ki.
    3 ...
  25. 44.
  26. sadece iyi müşteriye yaşam hakkı tanıyan sistem. tükettiğiniz kadar birey, vatandaş, insan olma sıfatına sahip olabilir, demokrasi ve adaletle tanışabilir, eğitim, sağlık, iletişim gibi insani haklardan yararlanabilirsiniz. insan olduğunuz için değil, müşteriliğinizin kalitesi kadar!

    kapitalizm iyidir, rekabeti getirir, rekabet kaliteyi, her şey çok güzel sonra...
    sosyal devlet yıkıldı artık, devletçilik mi kaldı hemşerim? nerde beleş orada küreselleş..
    2 ...
  27. 43.
  28. insan dogdugu ilk günden itibaren bir olup yada olmamak şavasina girmektedir. bu savaşta öyle yada böyle katillik yapmak zorundayizdir. kapitalizm aha buna denir. ama tarihler boyunca insanlar daha çok kazanmak için savaşmistir. öyle bayrak mayrak din min falan hikayeleri sadece tatavadir. çünkü ihtiyaçlar sonsuz amavelakin kaynaklar kittir. gerek diplomasi gerekse ayak oyunlari ile bir ülke diğerini sömürür. sömürüye çaplari yetmeyen devletlerin ahalisi ise birbirini kaziklar kanun budur. ticaretin temeli birbirini kaziklama yahut nasil diyeyim size resmi hirsizliktir. sen mali aldiğin kişiden tirtiklayacaksinki kazanasin ister borç takarsin ister patlıcana oksama seansi çekersin ister tatli dille anlaşirsin ayni kapiya çikar. dünya üzerinde solcuda olsun sağcida olsun en koyu marksistve kapitalist ulkelerde bu mantik isler arkadaş. gerisi sadece sistemi nasil işleteceğindir. şimdi kapitalizm yok sayman için ve ideolojini insanin temel iç güdülerini denetlemen lazim. yani bir nevi hint fakiri bir irk yaratacaksin ki parayla pulla efendim maddi yahu manevi kazanclarla bir alakasi olmasin. bunun olmasi için de her şeyin dörtluk olacak ve ihtiyaclari karşilayacaksin falan filan. şimdi hala yok kardeşlikmis yok solmus yok sosyal demokratlikmiş falan ugrasmayacaksin. çünkü hepsinin ister istemez insan dogasini red eden ve insani makine gören yahut sulandirilmiş kapitalizimdir. sözün özü şu bütün ideolojiler ütopyadir. olmayacak bir masaldir. bunlarini bilin, bilmeyin demiyorum ama hepsinin ciktiği kapi kapitalizmidir. ha devlet kapitalizmi ha birey kapitalizmi. ha bürokratik bir kast ha zenginler klubu ayni kapiya cikar. bürokrat asar keser sermaye yönetir. birinden birini secin. yok ama ben emek kardesşlik tatavasini sürdürücem derseniz sömürmem derseniz(!) el olgullari sizi la minor notasindan sömürür. bunu soran torunlariniza ''yoksulduk ama mutluyduk'' edebiyati yapan kişilere dönersiniz. ve aksamlari takma dişinizi suya koyduktan sonra ''ömrümü bir vehime mi harcamisim'' diye uykulariniz kaçar. bilmem anlatabildim mi?
    8 ...
  29. 42.
  30. meğer ütopya imiş. biz de bir boktan anlamıyoruz işte. of allahım of. nereden, nasıl başlanacak bu işe.
    0 ...
  31. 41.
  32. aslinda uygulanabilse en iyi sistemlerden biri * * *.
    1 ...
  33. 40.
  34. vahşi oldugu düşünülse de, kişisel zenginleşmeye olanak tanıyan tek ekonomik sistem.
    1 ...
  35. 39.
  36. 38.
  37. dünyanın içine sıçması durumu, küresel ısınma ile daha da görünür hale gelen, fakat; kimsenin sallamadığı, bana dokunmayan kapitalizm bin yaşasın tadında yaşadığı ideoloji. ne de olsa "küçük amerika" olacaktık değil mi? hep birlikte sıçalım ağzına dünyanın, sonra hangi dünyada yaşayacaksak. suları boca edelim, bir golf sahası milyar insanın su ihtiyacını kullansın. elektriği boca edelim, tasaruf falan etmeyelim. el ele sıçalım dünyaya.
    5 ...
  38. 37.
  39. 36.
  40. attila ilhan'ın doğru yerde ve doğru zamanda "sistem" diye bahsettiği olgu.
    1 ...
  41. 35.
  42. parayı verenin düdügü caldıgı sistem.
    1 ...
  43. 34.
  44. sadece paraya gore endeksleyip fikir uretmenin yanli$ anla$ilmalara ve kar$i tezlere gebe kalmasina sebep olan sistem. kafa yormazsan kullandigin internetin, bilgisayarin, giydigin donun bile kapitalizme destek oldugu sonucunu cikarabilirsin. sonra anadan uryan gezer, yemek yerine ot, bok falan yersin. ne bileyim i$te; bok bi dunyanin diger butun boktan sistemlerinden biridir.
    2 ...
  45. 33.
© 2025 uludağ sözlük