eric eustace williams'ın önemli eseri. beyaz akademisyenlerin pek çoğunun başını öte yana çevirdiği bir konu olan kapitalizmin yükselişinde köle ticaretinin ve köle emeği kullanımının önemini ele alan bir çalışmadır. kendisinin doktora tezinin kitaba dönüştürülmüş hali olup, siyahi topluma ait çok önemli bir eserdir. ayrıca ülkesinin bağımsızlığını kazandığındaki ilk başbakanı olacak olan williams'ın başarı öyküsünün önemli bir parçası olarak da düşünülebilir. ülkemizde de türkçe tercümesi nihayet yayınlanmıştır.
16.-19. yüzyıl avrupasının kölelikle ilgili tablosunu, üstelik yazarın kendisi fazla yoruma girmeden, istatistiki veriler ve dönemin kaynaklarından -birinci veya ikinci el- alıntılarla etkileyici bir şekilde resmeden bir eser.
köle ticareti ve köle emeğiyle köşe olmuş pek çok ingiliz tüccarın kendilerini o parayla hayır işlerine vermesi, "özgürlüğe olan düşkünlükle" yunan isyanına destek vermesi (1820'lerin sonları), hatta kiminin oğullarının bu bağlamda navarin savaşı'nda görev alması gibi ilginç tenakuz halleri ve haliyle ingiltere'de o dönemin paradigmasının nasıl olduğu konusunda fikir ve bilgi sahibi olmayı sağlayan kapsamlı ve başarılı bir çalışma. yazarının neden ingiliz akademi çevrelerinden dışlandığına şaşmamak lazım anlaşılan.
Siyahi halkları ve afrika'yı önyargıyla ve pespaye ifadeler kullanarak toptan aşağılamaya kalkan ergenlere ensesine vura vura zorla okutulması gereken kitaplardan biri.