kanuniyi tuhaf bir diziden tanımaya çalışmak

    3.
  1. osmanlı imparatorluğu için sonun başlangıcı olan bir lideri bir televizyon dizisinden tanımaya çalışmaktır. yanlıştır, doğruyu tarihi kaynaklardan öğrenmek en doğrusudur.

    tabi fatih sultan mehmed ve yavuz'un kurduğu imparatorluğun başında olup da sıkıysa iyi yönetme. kanuni'yi küçümsediğim yok ama yavuz ve fatih olamadığı gerçek. hatta aslına bakarsanız bence devletin o en kötü dönemlerinde başa geçmiş olmasına rağmen yapabildikleriyle dördüncü murat daha iyi bir padişahtır gözümde. her neyse.

    tarihi araştırdığınızda bazı şeylerin var olduğunu görürsünüz. örneğin fatih çok obur bir insandı. eğer ki bir adamın öğle yemeği için kırımdan havyar, hindistan'dan baharat, bilmem nereden karides getiriliyorsa ya da ne bileyim bu adamın -eğer zehirlenmemişse- muhtemel ölüm sebebi kolesterol ise oburdur arkadaş. aynı şekilde kanuni de kadınları severdi. evet böyleydi diyebilmenin bu insanların yöneticilik vasıflarından bir şey götüreceğini sanmıyorum.

    eğer ki vatikan'dan bir adam için "dünyayı erkekler yönetir, yataklarındaki kadınlar değil," denebilmişse ve bu da kayıtlara geçmişse hürrem'in kanuni üzerindeki etkisini siz düşünün artık...
    0 ...
  2. 2.
  3. hayatı boyunca hiç tarihi dizi görmemiş vasat insanların tuhaf diye adlandırıldığı dizide aksini iddia eden yoktur.Dizi izlenseydi ya da en azından küçük bir akla sahip olmak şartıyla biraz duyumlar alınsaydı Kanuni'nin dizide orada burada işi gücü haremmiş gibi davranmadığını dizide de görülebilecek olduğu bilinirdi.Ayrıca sadece dizidir tartışması yapıldı bitti hala bunun üzerinden popüler olmaya çalışıp sözlüğü başka amaçlarla kullanan sözde ecdad savunucularının da ne hallere düştüğünü bize acı bir şekilde göstermiştir bu başlık.
    0 ...
  4. 4.
  5. içinde tuhaf badem bıyıklı insanların olduğu cemaat evleri vasıtasıyla atatürk'ü tanımakla paralel yapılan eylemdir.
    0 ...
  6. 1.
  7. osmanlı imparatorluğu'na tarihinin en zengin en güçlü dönemini yaşatmış, sınırları doğal engellere(okyanus, yüksek dağlar vb.) dayandığı için ilerlemesi durmak zorunda kalmış, ön görüsü, zekası ve devlet yönetiminde ki üstün yeteneği dünyaca kabul görmüş, bizim değil avrupalıların isminin başına "muhteşem" lakabını koyduğu bir lideri, sanki işi gücü harem ve haremin iç işleyiymiş zannetmek zavallılığına yol açan durumdur.

    doğrudur kendisinin hayatında hürrem diye bir gerçek vardır, ancak bu gerçek yukarıda ki bahsedilen durumların ve vasıfların hiç birinin önüne geçmemiştir o dönemde.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük