kanuni en avantajlı padişahdır

entry16 galeri0
    1.
  1. evet öyledir ''muhteşem'' olmasıda bu avantajlar sayesindedir. bu avantajlar şunlardır

    1.yavuz kanuniye ağzına kadar tıka basa dolu bir hazine bırakmıştır.
    2.yavuz kanuniye macaristandan irana rusyadan libyaya kadar sınırları olan büyük bir devlet bırakmıştır.
    3.yavuz kanuniye muhteşem güçlü ve isyan etme ihtimali az olan bir ordu bırakmıştır.
    4.kanuniden önceki 9 padişah anadolu türk birliğini sağlamak için uğraşmış yavuz son beylik ramazanoğullarını alınca anadolu türk birliği sağlanmış ve kanuni türk beylikleriyle uğraşmak zorunda kalmamıştır
    5.doğuda yavuz memlükleri alınca 2 tavuğu yakalamayı beceremeyecek şah ismail ve safevilerden başka doğu tehdidi kalmamıştır.
    6.kanuninin bütün kardeşleri öldüğü için taht mücadelesi yapmak zorunda kalmamıştır.
    7.yavuz kanuniye zeki akıllı ve tecrübeli devlet adamları bırakmıştır.
    8.yavuz kanuniye bütün müslüman aleminin liderliğini hilafeti bırakmıştır.

    yani kanuninin muhteşemliği avantajlarından gelmektedir.

    edit: imla
    5 ...
  2. 2.
  3. Benim patronumda oğluna 125 kişilik tekstil firması bıraktı ama şimdi ortada ne iş yeri kaldı, ne de bir işçi.
    9 ...
  4. 3.
  5. --spoiler--
    benimde babam yavuz olsaydı sen o zaman görürdün
    --spoiler--
    1 ...
  6. 4.
  7. avantajlı olunmasından, hata kaldırır durumda olmak, uzun vade sonuçları itibariyle kötü bir dezavantaj bence.*
    2 ...
  8. 5.
  9. büyük bir kahraman olduğunu ve 46 yılını at sırtında oradan oraya deli gibi koşturarak can siperane çalıştığı gerçeğini değiştirmemektedir.
    0 ...
  10. 6.
  11. evet öyledir babadan kalma avantajları vardır, fakat kanuni kendisinden önceki padişahların yapmadığı kadar kanun yapıp adaleti tüm Osmanlı coğrafyasına yaymıştır. adına kanuni denme sebebi de budur.
    2 ...
  12. 7.
  13. annesinin(helga)yahudi,(dolayısiyle kanuni'nin de yahudi)
    eşi Hurrem'in (ester handali) yahudi,
    damadı'nın (damat rüstem paşa) yahudi,
    amiralinin (sinan paşa) yahudi olması sebebiyle Kanuni'nin avantajlı patişah olmasıdır.
    1 ...
  14. 8.
  15. doğru önermedir.
    ayrıca bu döneme altın çağ diye hitap edenlerede birkaç sözüm olacak.
    amacım bir osmanlı padişahını kötülemek değil ama gerçekler aşağıdaki gibidir ;
    1.fuzuli şikayetname yi bu dönemde yazmıştır.(yanisi rüşvet bu dönemde başlamıştır.)
    2.kendisi babasının mısır'dan ganimet olarak getirdiği çok büyük bir servetin başına konmuştur.(rivayete göre iç hazine ve dış hazinenin kapıları kapanmamaktaydı ve kanuni öldüğünde hazine odalarında sadece 2 sikke kaldığı söylenir.(söylenti işte))
    3.bir alman imparatoru yüzünden avrupaya yeni çeriler ile gidip gelmeler(akabinde yaklaşık 100.000 askerin masrafı, bahşişi), başarısız bir viyana kuşatması ve bunun sebebini kış koşullarına bağlama.(muhteşem süleymana bahane yakışmıyor)
    4.bana göre en önemlisidir. oğlu şehzade mustafahanı hürrem sultan ve sadrazamı rüstem paşanın entrikalarına inanıp(karısına olan aşkından hiç araştırmayıp) katletmesidir.(buradan gözlerinin ne kadar kapalı olduğunu anlayabiliriz.)
    5.en fazla kanun çıkartan padişah lafı doğru değildir.(en fazla kanunu fatih sultan mehmedhan çıkartıp kanunname-i ali osman'da bir araya getirmiştir.)
    bu dönem çok büyük sınırları içerip 46 yıl sürmesi sebebi ile anlatmakla bitecek türden değildir. bu dönem öyle bir dönemdir ki padişahtan çok etrafında bulunanları tartışmak gerekir. hükümdarlığının 46 yıl sürmesi ve sadrazamlarının ya üçkağıtçı ya da beceriksiz çıkması sebebi ile kanuni sultan süleyman sadrazam mührünü 10 kez alıp geri vermiştir.

    kanuni gerçekten büyük bir avantajla gelmiştir devletin başına ve bu avantaj içinde bulunduğu ortam ve dönem yüzünden kimi zaman dezavantaja dönüşmüştür(soracaksınız, varlık nasıl dezavantaja dönüşür? rüşvet ve tembelliğe alıştır ki bu dönemde bu ikisinin ilkleri yaşanmıştır.). bütün bunları kanuni sultan süleymanı başarısız göstermek ya da muhteşemliğini yoksaymak için söylemiyorum. osmanlı devleti kanuni sultan süleymanla birlikte tam 267 yıl yükselmiştir(fetret devrini saymıyorum). siz hiç 267 yıl boyunca (yanlış duymadınız 267 yıl) sürekli yükselen bir devlet duydunuz mu? işte kanuni sultan süleymanı bana göre muhteşem yapan da o kadar kötü bir durum içerisinde(kötü durumdan kastım yardımcılarının ve osmanlıda mevki sahibi olmuş diğer zatların beceriksiz yahut üçkağıtçı olmasıdır) osmanlı devletini bir arada tutabilmesidir. yaptığı seferler bence osmanlıya toprak katmak için değildir, tehdit oluşturabilecek ülkelere baskı uygulayıp kendi bütünlüğünü korumak içindir.
    dediğim gibi herkesin dilinde bir altın çağ lafı var, ama bu çağın ne kadar zorlu, çetrefilli bir çağ olduğundan kimsenin haberi dahi yok.
    1 ...
  16. 9.
  17. sonuçta bu avantajları değerlendirmiştir. icraatleri bazılarına batıyor sanırım. Ceddini kötüleyen bir millet;çok yazık..
    0 ...
  18. 10.
  19. avantajlarını ne derece iyi kullandığı muammadır. kanuni dönemi her ne kadar osmanlı tarihinde zirve olarak gösterilse de, halk arasında maddi sıkıntıların baş gösterdiği bir dönemdir. şehzade mustafa öldürüldükten sonra bir çok sahtekar mustafayım diye ortaya çıkmıştır ve ayaklanmalar olmuştur. halktan da destek almıştır bu ayaklanmalr. demekki halk ta o kadar halinden memnun değildir ki böyle sahtekarlara sığınmaktadır.
    0 ...
  20. 11.
  21. inkar edilemeyecek bir gerçek vardır ki kanuni babası yavuzdan hazinesi ağzına kadar altın dolu, ordusu muhteşem ve dünya üzerindeki en güçlü, anadoluyu sürekli karıştıran memluk belası bitmiş bir imparatorluk devraldı. hemde çok genç yaşta. taht mücadelesi de yaşamadı kanuni, bu da bir gerçek.

    birçoklarınca babasının bu süper mirasını yavaş yavaş tüketti kanuni. ilber hoca bile bu konuya tartışmalı yaklaşmakta. bugün kimse iddia edemez; ''kanuni babasından devraldığı imparatorluğu geliştirmiştir'' diyemez, burada en osmanlıcı kişi bile kanuniye bunu atfedemez. sadece sınırları geliştirmiştir evet ama hazine erimiştir, ordunun gücü yavuzun ki gibi değildir. donanmada olumlu yönde gelişme sağlanmıştır.

    kanuni evet birçok yönden çok avantajlı bir padişahtı, bunu asla inkar edemeyiz ama bu padişaha ünvanını veren kanunlar düzenlemiştir ve bu açıdan halka daha adil yaklaşmıştır.

    bu tür durumları tersten düşünmek lazım. kanuni değil de yavuz 46 yıl padişah olarak osmanlı başında olsaydı neler olurdu? çoğumuz hiç şüphesiz avrupanın tamamını 46 yılda alacağından ve doğuda hindistana kadar gideceğinden şüphe duymayız değil mi?

    bu durumda kanuni için babasının yanında devede kulak diyebiliriz.

    herşeye rağmen başarısız da diyemeyiz. sadece ön görü yeteneği düşüktü. kapitülasyonları başımıza bela etti ve 400 yılda kurtulabildik. ilaveten oğulları içinde en pasif olanına şans tanıdı, diğerlerine karşı hep tedbirli davrandı. koskoca imparatorluğu en zayıf oğluna bırakıp imparatorluğun kaderine direkt etki etmiştir.

    oğlu sarı selimden sonra en avantajlı 2.padişahtır kanuni.

    bu konuları tartışırken ceddimize saygısızlık etmememiz gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
    5 ...
  22. 12.
  23. Kanuni de sarı selim'e çok avantaj bıraktı ama noldu? Osmanlı geriledi...
    1 ...
  24. 13.
  25. çünkü yavuz sultan selim ona 17 oda hazine bırakmıştır ama o bu sayıyı 12 indirdi.
    0 ...
  26. 14.
  27. haklı önermedir lakin kanuni de boş bir padişah değildir, bu yüzden en korkulan padişahlardan biridir.
    1 ...
  28. 15.
  29. kanun'inin avantajı sokollu gibi veziri,ebu suud gibi şeyhülislamı,sinan gibi mimarı olmasıdır.
    1 ...
  30. 16.
  31. Yavuzun 17 oda bıraktığı kanuninin 12 odaya düşürdüğü doğrudur ancak bu onu kötü bir padişah yapmazki yavuzun sadece 4 tane seferi vardır ancak kanuni 40 küsürlük padişahlık hayatında ölene kadar sefer yapmıştır haliyle hazinede azlama olmuştur.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük