Toplaması zevkli ama alışmışız meşe mantarına. Meşe mantari beyaz olur çok lezzetlidir. Millet bayılıyor ama bu kanlıca mantarına.
Çam kokusu alıyorsun yerken.
Yedikten sonra kırmızı oluyor çişin.
Buna benzeyen zehirli ayı mantarı var sakın onu yemeyin.
gençlik yıllarımda uzun bir süre karabük safranbolu'da yaşamış birisi olarak söyleyebilirim ki bir çok etten daha lezzetli olan bir yiyecektir kanlıca mantarı. çok az yerde yetişir.
bu haberde insanlar et pahalı diye mantar yiyor gibi bir algı var ancak kilosu 50 lira çok pahalı. ben kendi azıcık harçlığımla bile 2 kilo alabiliyordum çocukken...
Tam zamanı olan mantar.
Lezzetli mi lezzetli olan, yemekten zevk aldığım mantar türü. Ormana yakın oturduğumuz için bolca yeme fırsatını buldum bu sene. Bildiğim kadarıyla pazarda kilosu oldukça pahalı. Ormana yakın olanlarınız varsa bu fırsatı değerlendirip toplasın derim.
bugün taraklı gezimiz sırasında görüp aldığımız eve gelince afiyetle yediğimiz bir mantar çeşidi. açıkçası ben kendim ve ailem adına toplama mantarlara pek güvenen birisi değildim. ama kanlıca mantarını yedikten sonra bu görüşüm azda olsa değişti. tadı nefis alıp yemenizi öneririm.
Amk şehir milliyetçilerinin masturbasyonu olmuş mantar çeşididir. Bu mantar sadece kastamonuda bilinmez kardeş bunu kafana sok. Karabük, zonguldak, bolu, çerkeş, bartın komple bilir bu mantarı. Ayrıca iç ege de de yetişir. Avrupada da vardır. Ama adı farklıdır. Şimdi bu doğanın bi canlısını kastamonuya yontmayı bırak gözünü seveyim.
Bu mantar dünyanın en lezzetli yiyeceğidir. Çam ormanından topladıysan lezzeti ayrıdır. Ama her çeşidinde müthiş bir orman kokusu vardır zaten. Kelimeler yetmez.
Bulundugum yerde bol bol cikan ve zamani gelince yol kenarlarin da satilan mantar. Asiri lezzetli bir tadi vardir ve herkes toplayamaz. Ormanlik alan da yetisir. Ve kanlica mantarindan muska boregi yaparsaniz mukemmel olur.
bilimsel adları Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus ve Lactarius deterrimus olan mantar türlerinin Türkiye'deki genel adı. Halk arasında yöresine göre çam mantarı, çıntar, sandal mantarı, melki ve göbelek gibi adlarla da bilinirler.
Bilimsel adı lactarius salmanicolor olan mantar türü.
Batı karadeniz bölgesinde yaygındır. Ordu giresun bölgesinde yetişen tirmit (lactarius volemus ) ile akraba bir mantardır. Hatta kanlıca mantarı tirmitin kızıl halidir denebilir. Tat olarak bu iki mantar türü birbirine benzer zaten.