Cesur, hızlı,çevik ve önsezileri çok güçlü olan dev gibi bir köpektir.Çobanlık, bekçilik ve koruma işlerini iyi yapar.Çocuklara ve kadınlara karşı çok uysal davranır.Ama hoşlanmadığı yabancılara karşı çok hoşgörüsüzdür.Öğrenme becerileri çok gelişmiştir.Çok kolay eğitilir, öğrendiklerini de uygular. Birlikte yaşadığı insanın sözünü dinler ve ona iyice bağlanır, dost olur.
KangalAğız ve burun yapısı kısadır ancak çene kuvvetlidir. Dişler sivri ve sağlam,Kangal dudakları sarkıktır. Göz, kulak, ağız etrafı ve burun üstüne kadar siyahtır. Tüyler genel olarak fazla uzun değildir ve sert yapıdadır. Dip kısımlarında oldukça sık olan alt tüyler ve kısa üst tüyler ile desteklenmiştir.
Kirli beyaz, açık sarı, boz, kahverengi veya kırçıl renkte olabilir. Gözler küçük ve yuvarlak biçimde olup altın ve kahverengi arasında bir renktedir. Göz etrafı siyahtır. Bakışlar canlıdır. Kulaklar uca doğru üçgen şeklinde, uçları yuvarlak, kafasına yapışık ve sarkıktır. iri kafa yapısı önden bakıldığında aslanı andırır. Göğüs geniş ve omuzlar adalelidir. Boyun hafifçe eğik, güçlü ve adaleli, orta boydadır. Ön göğüs arka bölgeye göre daha geniş ve güçlü yapıdadır. Gövde kaslı ve kare şeklindedir. Gögüs dirsek hizasına kadar derindir. Karın hafifçe içine çekiktir. Ön bacaklar arka bacaklara göre daha güçlüdür. Bacaklar hafif ayrık, düz, kalın ve kemiklidir. Ayak bilekleri kuvvetli ve uzundur. Ayaklar iri yapılı, kuvvetli, parmaklar bombeli ve genellikle siyahtır. Kuyruk yüksek olup, rahat durumda iken düşük ve kıvrık, dikkat kesildiğinde veya tehlike hissettiğinde sırt üzerinde kıvrık ve yüksek tutulur.
Karakteri
Kangal çoban köpekleri, cesur, hızlı, çevik, zeki ve ön sezileri kuvvetlidir. Kadın ve çocuklara karşı uysal bir tavrı olmasına karşın kötü niyetli yabancılara karşı oldukça tehlikeli olabilir. Sahibine aşırı bağlıdır. Öğrenme yetileri çok güçlüdür kolay eğitilebilirler. Kangal çoban köpekleri görevlerine çok sadıktırlar. Bu sadık yapıları onlara yüzyıllardır Anadolu da aranılan sürü bekçisi olma özelliğini kazandırmıştır. Kangal köpeğinin sürü koruma özelliği genetik yapısıyla ilgilidir. Buna rağmen, bir Kangal köpeği sürü koruma işini anne ve babası ile sürüye giderek öğrenir. Kangal çoban köpeği cesaretini ve o inanılmaz gücünü kurt boğan tek ırk olarak dünya literatürlerine geçirmiştir. Kan asaletine çok sadıktırlar. Doğada serbest iken başka bir köpek ırkı ile çiftleşmezler. Genellikle anne-babadan doğan kardeşlerin de birbirleriyle çiftleşmedikleri tespit edilmiştir. Kangal'lar bu üstün özelliklerinden dolayı ırk vasıflarını korumuş ve saf kalmayı başarmışlardır.
Yaşam Ortamı
Sert ve kuru iklimleri severler. iri cüsseleri nedeniyle ev içinde yaşam Kangallara göre uygun değildir. Açık arazilerde daha özgür ve mutludur.
Egzersiz ihtiyacı
Kaslı, güçlü ve heybetli yapısını koruyabilmesi için egzersiz yapabilmek onun en doğal hakkıdır.
Bakımı
Tüm ırklar gibi yılda iki kez tüy değiştirirler. Temizliğine düşkündür. Hergün fırçalama faydalıdır.
Kökeni
Yapılan tüm araştırmalara rağmen Kangal ırkının kökenine ait yazılı bir bilgiye ulaşılamamıştır.
Asurlular ve Babiller döneminde yaşadığı ve 17.yy da Anadoluya geldiği görüşü yaygındır. Evliya Çelebinin, seyahatnamesinde Anadoluda yaşayan güçlü ve aslana benzeyen bir köpekten bahsetmesi bu görüşü desteklemektedir.
orta asya'dan türk boyları ile birlikte anadoluya göç ettiği söylenen, sadık, insancıl, sürekli çoban köpeği ile karıştırılan, profilden aslanı, önden ise kafa yapısından kaynaklı boyun kısmından tutulduğunda bir ayıyı andıran köpek türüdür.
Anadolu'da Sivas bölgesinde yetiştirilen, burnu ve ağzı siyah, kulakları düşük, kuyruğu sırtına doğru düzgün kıvrım yaparak duran ve çok tutulan bir tür köpek. (bkz: kangal)
yurtdışında anatolian shepherd dog denir ne yazık ki, çok seri çoğaltılır. güney afrika da çitalara karşı koruma görevi yaparlar, türk basını bunu kangal aslana karşı klişesiyle maksimize etmiştir.
sahibi ile karşısındaki kişinin konuşma şekline, ses tonuna çok dikkat eder. böylece hem sahibinin o kişiyle ilgili hislerini anlar, hem de insanlar gibi ilk 2-3 dakika içinde karşısındaki ile ilgili bir izlenime sahip olur ve genelde yanılmaz.
bu zamana kadar sahip çıkılmayarak elimizden uçup gitmiş olan saf köpek ırkıdır.
artık kangal klüpleri amerika da bile kurulmuştur. bize de husky, doberman gibi ırkları beslemek kalmıştır.
Girişindeki devasa heykelin yapımı büyük sorun olmuştur. Şöyle ki ; hayvanın kıçının Sivas tarafına mı, yoksa Malatya tarafına mı bakacağı çok tartışılmış ve en sonunda hayvanın kıçının her iki tarafada değil, kasabaya bakmasında karar kılınmıştır!! Sonuç olarak gidenlerinde göreceği gibi hayvan ne Sivasdan gelene ne de Malatyadan gelene bakıyor. Direk olarak karşıdaki boş tarlaya bakıyor garibim..
sivas'ın ilçesidir.
1902 yılında kaza olmuştur. çoban köpeği, balıklı kaplıcası ve koyunu meşhurdur.
her yılın temmuz ayının ikinci haftası bir festival düzenlir. sivas'a 90 km'dir. aşık ruhsati, sabahat akkiraz, muhlis akarsu, abdullah papur'un memleketidir.
türk'ün gücünü gösteren canlı. helal olsun dedirten fizikleriyle avrupaya kısrak başı gibi uzanmış ve kalplere korku salmıştır. darısı malum kişilerin de başına. **
en ünlü tarafı kurtları boğabilmeleridir. fakat her kangal kurt boğar anlamı çıkarılmamalıdır. köpeğin cesaret ve kuvveti ile de doğrudan ilgili bir durumdur.
ayrıca bir eğitimde gerekmektedir. bunlardan biride ölü kurt postu koklatılarak köpeğin kurt kokusuna aşina olmasıdır.
beslenmeleri ise oldukça kolaydır. ev halkının artık yemekleri yetmektedir. hiç birşey bulunamazsa ıslatılmış ekmek bile kafi gelmektedir.
lakin asla evlerde beslenmemelidirler. çünkü bu köpekler geceleri yaklaşık 30 km yol kataederek içgüdüsel bir davranış sergilemektedirler.