dünyada takım sembolü olarak seçilecek en son kuş türüdür.
ya ne alakası var şimdi? aslan dersin, kaplan dersin, kurt dersin, kartal dersin, ayı dersin de, kanarya ne şimdi! ne özelliği var bi kere? işte bizim türk zekasının göstergesi olarak, klüplerimizden biri kendine bu kuşcağızı seçmiştir kendine sembol olarak.
kanatlarını açsan üç beş santim etmezsin,
sen nasıl kanatlısııın?
sineklerle yarışamazsın!
koyu galatasaraylı olmama rağmen , aynı benim gibi ama koyu fenerli olan bir kız arkadasıma doğum gününde aldığım sarı ku$.
(bkz: sarı kanarya)
malesef 4 ay yaşatabilmiştir,bir fenerliden de o kadarı beklenir .
bizimkiler'deki ergun bey'in ekurisi idi, ergun beyi zaten sevmezdim(hastalandigi bolumde cok uzulmustum gerci,oyle de sakat bir insandim.) ekuri kontenjanindan yaralanan kanarya da bir de fenerli olmasi dolayisi ile sevilmeyen dizi karakterleri arasina girmeyi basarmisti.
üç ana ırka ayrılan, doğru bakıldığında mükemmel bir evcil hayvandır. ırkları ansiklopedik bilgiler dışında kısaca açıklarsak:
1- ötüm kanaryaları:
a- roller: ötüm kanaryalarının en çok tercih edileni ve genelde piyasada en çok bulunanıdır. genelde yeşil renklidirler ve yalnızca erkek olanları şakıma ustasıdır. roller kanaryalar makamlarını peş peşe sıralar. bu değişik makamlar rule ve mırıldanma işe başlar; su sesi, çınlamalar, flüt sesi vs. ile devam eder.
b- malinua: rollerden tek farkı ötüş stili ve makamlarıdır. yarışmalarda rollerin tek ve en büyük rakibidir.
c- bülbül ötüşlü: bu kanaryalar özellikle yurdumuzda yetiştirilir. doğduktan ve başka bir kafese geçecek bir hale geldikten sonra. ötüş eğitmeni olan babasından ayrılır ve bir bülbül yakınlarına koyarak bülbül tarzı ötüm öğretilir.
2- renk kanaryaları:
ötümleri pek ön planda olmayan ancak renkleri ile çoğu zaman göz kamaştıran kanarya ırklarıdır. sarı, beyaz, pastel, kırmızı, yeşil, mavi, kahve, kızıl, alacalı, altın renkli, turuncu ve bu renklerin bütün tonları bu kanaryalarda mevcuttur.
3- şekil kanaryaları:
bu ırklar çok kategoriye ayrılmaktadır. bu nedenle yalnızca dikkatleri çeken türleri özetle anlatacağım.
a- norwich: özenle geliştirilmiş olan bu kanarya çok iri ve gösterişli bir yapıya sahiptir. kanarya küçük bir kuş ırkı olmasına rağmen bu tür neredeyse bir güvercin kadardır. iri başlı, kısa boyunlu, şişkin göğüslü kısa kuyruklu, bol ve yumuşak tüylüdür. bu kanarya muhteşem görüntüsüyle bütün hayvan severlerin beğenisini kazanmıştır ancak ne yazıkki edinmek isteyenleri yüksek fiyatlar bekliyor.
b- yorkshire: zarif görünümlü olan bu kanarya; dışa çıkık yapılı göğsü, kısa ayakları ve uzun kuyruğuyla bilinir. dik ve endamlı duruşu, sık ve parlak tüyleri ile "kanarya centilmeni" ünvanını almıştır. bulunduğu yere alıştığı takdirde tok, derinden, yüksek sesli ve muhteşem ötüşüyle dinleyen herkesi mest eder. kendimde uzun süre beslemiş olduğum bu ırkı bütün kanarya severlere öneririm. ancak bu kuşu edinmek isteyenlerde yüksek fiyatlarla karşılacaktır.
c- gloster: şekil kanaryaları arasında en küçük yapıya sahip bu kanarya çok verimli bir ırktır. tepeli bir yapısı vardır. yani kafasında insan saçına benzeyen ve gözlerine kadar inen salkım salkım tüyleri vardır. harika görünümlü bu kuş aynı zamanda yavrularına çok iyi bir annedir.
d- crested: tepesiyle glostere iriliğiyle norwiche benzeyen az bulunan bir türdür.
bütün bu ırklar kendi içlerinde kırılarak yeni türler ve verimli yavrular alınabilir. kanaryaların yalnızca erkek olanları şakıma tarzında öter ve ötmesi için bir kafeste tek başına olmalı, rüzgarda kalmamalı ve güneşi görmelidir. dişi kanaryalar ötüm amaçlı değil yalnızca görüntü ve üreme amaçlı alınır.
fiyat olarak piyasada renk kanaryası dişiler çok daha ucuzdur. erkek olarak roller türü ötüm kanarya hesaplıdır.
ancak erkeği daha pahalı olmak üzere diğer şekil kanaryaları bulunması zor ve pahalı türlerdir bakımını üstlenemeyecek olanlara önermiyorum. ancak sağlam bir bakım gösterecek ilgili hayvan severlere şekil kanaryalarını şiddetle tavsiye edeceğim.
ayrıca ilgililere belirtmek isterimki "saka" ve kanarya çok dikkatli sağlanmış şartlar altında kırılabilir. doğacak olan yavru kanarya endamına ve sakanın muhteşem ötüşüne sahip olacaktır. bu türün ismi "saka piçi" dir. kısırdır, yalnız başına bir kafeste bulunması gerekir.
not: bir petshop sahibi vb. değilim yalnızca 7 yıllık deneyime sahip bir hayvan severim. eğer ilgi olursa yakın zamanda bu kanaryaların resimlerinide ekleyeğim. *
bilinenin aksine dişileri değil erkekleri ötebilir. kanaryalar 1400 yıllara kadar sadece ispanya nın kanarya adalarında bulunurdu. hatta ticareti yapılırken sadece erkek olanları gemilere yüklenirdi yayılmasın diye. ancak bir gemi kazası sonrasında çevreye dağılan kanarylar yüzünden dünyanın her yerinde var oldular.
bir süre beslediğim ve aşırı derecede bakım isteyen bir kuş türüdür, bakımı iyi olursa yıllarca beslenebilir ben besleyemedim hayvancağız öldü. Belirtmek istediğim bir konuda bir çok farklı ses çıkarması insanın içine huzur doğurmaktadır.