diş hekiminde yaşanabilecek en iğrenç tedavidir. benim için öyleydi en azından. gayet iyi bir doktora gitmeme rağmen, yapılan iğnelerin hiçbir faydası olmamıştı. mutlaka ki iğne yapılmasa çok daha fazla acıyacaktır ama yine de asla acısız ve ağrısız olduğunu söyleyemem. sanıyorum ömrümün en kötü dakikalarını bu seanslar sırasında yaşamışımdır. allah düşmanımın başına vermesindir.
iyi bir dişçinin yapması durumunda acı sızı hissedilmiyen hadise. tabi ağza giren çeşit çeşit dileci, iğne vs insanı yine germeye yetiyor. 3 kanal tedavisi geçirmiş, 4.nün ilk aşamasını tamamlayan biri olarak söylüyorum. tecrübe.
allah düşmanımın başına vermesin denilesi, bir hastanın en berbat saatlerini geçirmesine sebebiyet veren, adı tedavi kendisi işkence olandır. insan dişlerin matkapla oyulmasında içinden 'allah ım ne çok günahım varmış benim ' diye iç geçirir.
nadiren görülen 4 kanallı dişe sahip olmamla işkenceye dönüşmüş tedavi biçimidir.bitmek bilmemesinin üstüne dişimin tamemen uyuşmaması da cabasıydı.o renkli başlı iğneleri dişime her soktuğunda yaşadığım acıyı ve o koltukta yaşadığım kasılmaları asla unutamam. dişlerimi hergün düzenli olarak fırçalayacağım aklıma gelmezdi.taa ki bu tedaviyi geçirene kadar...
kanal tedavisi geçirmiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki eğer uyuşturucu iğnenin dozajı ayarlanabilirse hiç ağrı, sızı olmadan gerçekleşebilecek tedavidir.
ayrıca tedavinin amacı çürük yada kırık veya hastalıklı dişin içindeki ölü sinirlerin ve onların ürettiği mikropların veyahut iltihapların temizlenmesidir. sinirin geçtiği incecik kanal gene incecik bir titanyum tel sayesinde ki bu telin kalınlığı 0,5 ile 0,15 arasında değişken bir kalınlıktır. bu tel dişin içine sokularak dişin içi temizlenir
haftalardır diş hekimine gitmeyip, sürekli ertelediğim için gece gece uyutmayan tedavi biçimi, adamın ta amına koymuştur amiyane tabirle, hekimin dişin derinliklerinde hazine aradığı rivayet olunur.
hekime de birkaç seneye mezun olup meslektaş olacağımızı falan söylesem belki kıyak yapar, fazla acıtmaz belki. *
derin dentin çürüklerinin tedavi edilmemesi sonucunda ileriki aşamada yapılması gereken tedavidir. dişin pulpasında dişi inerve eden sinirler bulunduğu için hastaların acıya katlanması gerekiyor. bir diğer durum da eğer kontrollü yapılmazsa özellikle gutaların apikalden taşıp apikal rezeksiyon uygulamasına magruz kalabilirsiniz. kesinlikle deneyim önemlidir ama yeni bir hekim diye kötü tecrübe yaşıyacağınız anlamına gelmiyor. eğer bu kadar korkuyorsanız endodonti uzmanına tedavinizi yaptırın. tavsiyem şudur ki günde iki kere dişlerinizi fırçalayın bir kez de diş ipiyle temizleyin ara yüzleri. böylece kanal tedavisi yaptırmak zorunda kalmazsınız.
düşmanıma vermesin denilen tedavidir. bazı bünyeye dört iğne yapılır fekat bi halta yaramaz. buna rağmen devam eden asabi ve kaprisli doktorun tribi çekilir. tahammül edilir. sonunda biter. ağızın bir saat açık kalmasından mütevellit kişi çenesinin çıktığını hissedebilir. daha sonra çevrenizdeki insanlara büyük bir zevkle sinirlerin nasıl çıkarıldığı, kanların nasıl doktorun kel kafasına sıçradığı keyifle anlatılır.
kökün ucuna kadar , kökün içinde bulunan kanalın koni şeklinde genişletilerek , kök ucu ve çevresindeki dokuların iyileştirilmesi , ağrının giderilmesi , iltihabi durumun ortadan kalkmasından sonra , bu genişletilmiş kanalın , sızdırmaz dolgu maddeleri ile tıkanmasyıla dişin tedavi edilmesine denir. dişin çekilmesiden önce uygulanabilecek son tedavi şeklidir benim gözümde.
çevrenizdekiler "çok ağrıdı" , "keşke çektirsem daha iyiydi" şeklinde gözünüzü korkutabilirler. henüz tedavinin başındaysanız bu da koltukta iyice gerilmenize psikolojik olarak tedaviye hazırlıksız olmanıza yol açacaktır. ilgili dişin iltihabı söz konusunda tam olarak dişin uyuşturulması güç olabilir. bu nedenle tedavinin ilk safhasında hekim sadece klasik yöntemlerle anesteziyi yap kanala gir mantığında olursa hastanın bir miktar ağrı duyması normal olabilir. bu da kanalın içindeki sinir dokusunun uzaklaştırılmasına kadardır. belki bir saniye yada iki. sonrasında ağrı duyulması beklenmez. seanslar arasında yüzün şişmesi , ağrı olması gibi durumlarla da bazen karşılaşılabilir. bu da yine hekiminizin , bir kaç seans tedaviyi uzatarak pansumanlarla ve yerleştirdiği kanal dezenfektanlarıyla durumu kolayca çözmesi ile iyileşir. sonuçta korkacak hiç birşey yok bu kanal tedavisi denilen şeyden. özellikle gece uykunuzu bölecek şiddette bir diş ağrısı en önemli bulgularından biridir. kafamıza göre antibiyotik kullanmak durumu kronikleştirebilir. hemen bir diş hekimine gidilmelidir.
kanal d yeni sezon tanıtım reklamı başlığını açınca aklıma gelen ikinci şey. nedense kanal tedavisi dedim bir an. konuyla ilgili bir şey yazmam gerekirse, diş doktoru ağzınızdaki sinirleri parçalıyor hepsi bu ama acımıyor. *
4 hafta sürebilen tedavi süreci, diş hekimleri birliğinin diş tedavisi asgari fiyat listesinde kanal sayısına göre farklı ücretlendirilen tedavi. ilgilenenler için, tek kanal 61 ytl, 2 kanal 109 ytl, 3 kanal 163 ytl civarıdır efendim.
dipnot1: bu fiyatlar asgaridir, diş hekiminiz 500 ytl bile isteyebilir, tedaviye başlamadan önce ücreti konuşmakta fayda var.
dipnot2: tabi sadece kanal tedavisi ücretiyle iş bitmiyor, önceden dolgu varsa eğer onu sökmenin ayrı bir ücreti olduğu gibi, tedavi esnasında çekilen röntgenlerin(her biri 15 ytl asgari) ve tedavi sonunda dişe yapılan dolgunun da ücretlendirmesi ayrıdır efendim.***
eskiden kanal tedavisi yaptirildiginda disin renginin pembeye donmesi soz konusuydu, ama son bir kac yildir kullanilan dolgu maddeleri sayesinde bu renk degisimi artik olmamaktadir.
tek ve 2 köklü dişlerde yapılması çok kolay olan ancak 3köklü dişlerde hekimi çileden çıkartan dişin sinirlerinin alınıp yerine bir patla doldurulmasından oluşan tedaviye denir.