2 defa okuduktan sonra anladığım projedir. ben denizin altından arabalar geçecek sandıydım. hihihi
sonra bidaha baktım, ve '' oda ne!!! '' nınınınıııııınnnn , nııığğnıııığğğnınıııııınnnn(kovboy flimlerindeki düello miziği)'' yerin altından gemiler gidecekmiş.''
bidefa ak parti yaparız dediyse, yapar. tamam başbakan ın adı tayyip, o yaparım dediyse yapar mantığıyla konuşmuyorum. ama gerçektende yaparız diyorlarsa yaparlar. benim inancım tam.
yani bu olayı, kılıçdaroğlu nun ''her eve en az 600 tl. projesine'' çevirmek isteyenler var. kılıçdaroğlu nun vaadi ile millet dalga geçti diye, bakıyorumda bir grup ezik '' yok canım, olmaz öyle şey'' naraları atıyor.
projeyi okuduğumda kafama bazı şeyler takıldı. örneğin yer altından çıkacak madenler. benim tahminimce karadenizin dibi altın petrol v.b gibi maden kaynıyor. asıl amaçları, o madenleri toplamak diye düşünüyorum. yoksa, öyle haybeye denizin altına inmek pek mantıklı gelmedi bana. işin içinde kesin bi kurnazlık vardır. onun için inşaatın 10 yıl veya 15 yıl sürmesi önemli değil. şöyle bi inelim bakalım aşağıda neler kaynıyor.
kısacası, sadece gemiler geçsin diye düşünemiyorum. gemiler üsttende gidiyordu zaten.
şimdi, bu işin kulağa hoş gelen faydaları da çok.
- evvela, boğaz trafiği rahata kavuşacak.
- orta anadoluda (kayseri) bazı illere yer altından gemilerin çıkması için dikey tüneller kurulacak. böylece o illere deniz gelmiş olacak.
- mühendislerden bir ekip kurulmuş. bu proje süresince bir çok mühendis dünyanın en donanımlı en bilgili mühendisleri olacaktır.
- binlerce işçi bu projeden ekmek yiyecek.
hiç inandırıcı gelmeyen projedir ve tamamen seçim yatırımıdır. Yaklaşık 35-40 milyar dolarlık projeyi sadece rusya akdenize insin diye mi yapacağız yani? Eğer bu kadar harcayacak para varsa yerleri deleceğimize, istikbal'in göklerde olduğunu hatırlayıp uzay yatırımı yapalım; madem amaç 100. yıl için güzel bir proje Türk bayrağını ay'a dikmekten güzeli olur mu?
Ha para çok proje daha ufak çapta olsa sorun değil diyorsak; 100. yılında cumhuriyetimizde hiç aç insan kalmaması, ülkenin ağaçlandırılması, teknoloji üretmeye başlaması, eğitim ve öğretimin gelişmesi, yeni hastaneler açılması gibi ufak tefek gereksiz projeleri gerçekleştirelim. nasılsa bunlar tayyip ve tayyipgillerin aklına gelmeyen şeylerdir.
sırf yalova da izmir yolu için 7 milyon ağaç kesileceğini düşünürsek bu olay gerçekse 40 milyonu bulmasından çekindiğim durumdur. artık şaşırmıyoruz gerçi.
+ 40 milyon ağaç kesilcekmiş olum.
- olsun abi ağaç yeniden çıkar.
+ dötüne girse o ağaçlar?
- olsun abi ağaç bu dikilir yeniden.
gerçekse r.t.e'nin bölücü olduğu tescillenir.adam ülkeyi ikiye bölüyor.birde hat ordu-tokat-yozgat-kayseri-adana hattından bölerse sivasın ötesine de geçemeyiz artık.
gerçek olduğuna inanmadığım proje. artıları ve eksilerine şöyle bir bakalım.
eksileri1; açılacak kanal deniz suyu taşıyacağı için tarım için elverişsiz olacaktır. genelde su kaynakları tarım ve hayvncılık için kullanılır. çünkü en kısa zamanda getiri sağlıyacak olan kulanım budur.
eksileri2; ülke zaten gergin durumdayken başbakan "ülkeyi ikiye bölüyorlar" söylemlerini duymak ister mi?
eksileri; avrupa, olası bir türkiye-rusya yakınlaşmasına ne kadar sıcak bakar?
bilinmeyen sonuç; enerji üretimi için kullanılabilir olduğunu düşünüyorum. tam bir fikrim yok.
artıları; efendim karadeniz ile akdenizi birbirine bağlamak muazzam bir ticaret hacmi artışı sağlayabilir. ancak bu getiri kendini ancak uzun dönemde hissettirir. türkiyeyi güney ve kuzey arasında transit bir ülke konumuna sokar. üstelik böyle bir projenin mali kaynağını bulmak çok kolaydır. zira rusyadan isteseniz seve seve para akıtır. kolay mı lan, adamları akdenize bağlıyorsun.
görüldüğü gibi, eksilerine baktığımızda mali getirisi yakın zamanda olmayacak bir proje. artıları ise, ülkenin geleceği ve prestişi açısından büyük.
şimdi, gelişmekte olan bir ülke olarak uzak geleceğe yatırımla 30 sene sonrası için lider bir ülke olmanın derdine düşmek mi? yoksa, hızlı büyüyen bir ülke konumu için gerekli kısa sürede yanıt alabileceğiniz projeler mi? biz daha, oto yolları 2 sene zor dayanan bir ülkeyiz. böylesi bi geleceğe yatırım bana gerçek dışı geliyor. ama keşke yapılsa... en azından çocuklarımız güçlü bir türkiye görür.
bu hükümetten önce yollar berbattı adam çalışıyor bir sürü yol yaptı diyenlere sille çekecek proje. doğuyla batı arasındaki bütün yolları yıkacak proje.
yüzyılın asfalt adamı olmayı kafaya koymuş anlaşılan.
kendisininde dediği üzere, en verimli çalışma alanı asfalt.
nobel asfalt ödülü tasarısı ile nobel komitesine bavuru yaparsa şaşırmayacağım.
beraber yürüdük biz bu yollarda!
nasıl mecidiyeköy viyadüğünü japon mimar amcalar yaptıysa bunu da ihale sonucu japon bir şirketin alacağı ve illa japon olmak gerektiğini bir kez daha vurgulayacakları proje.
Bu projeylede önümüzdeki 5 yıl daha ,yol-tünel-kaldırım görünce oy veren insancıklarımızdan oyları toplar.
edit: Bir de makarna , kömür verir ohhoo gel keyfim gel.
tamam yap ama, anadoluyu ortadan gemi ile katetmek yerine bu iş için daha kısa ve masrafsız olarak hava yolu ile yapılabilecek yatırım yapılmalıdır kanaatindeyim.
thy iç hatlar 100 ytl den başlıyor. hava limanları yap, dolmuş uçaklar yap, uçak bilet fiyatlarını ucuzlat vs vs.
atatürk'ün sevdiğim bir sözü vardı; (bkz: istikbal göklerdedir)
bu projenin gerceklestirilebilirligine inanan ya hesaptan anlamiyordur ya da hic dayak yememistir. Bu sozumona projenin fizibilitesini ve insaa edilebilirligini (constructibility) bir kenara birakip Kisa bir hesap yapalim:
habere gore tunelin eni 80 metre boyu da 500 km yani 500,000 metre olarak dusunuluyor. Derinliginin de 40 metre oldugunu varsayalim ki orta boy gemileri gecireceginiz bir kanalin derinliginin bu civarda olmasi anormal olmaz. Bu bilgilerden hareketle yapilmasi gereken kazinin miktari : 40x80x500000= 1600000000 yani 1,6 milyar m3.
Bayindirlik rakamlarini baz alarak sert zemin kazinin m3''unu 10 tl alalim ve bunun uzerine de m3 basi 4 tl cikan malzeme tasima parasi koyalim: 14 tlx1,6 milyar m3 = 22,4 milyar TL sadece kaziya gidecek meblag.
Tuneli olusturan betonun alani 2x3,14x20metrex500000 metre = 62,8 milyon m2 hic statik hesabina girmeden boyle bir tunelin kalinligini da 1,5 metre alirsak 62,8 milyon m2 x 1,5 metre kalinlik = 94,2 milyon m3 beton gidecektir. En baba baraj icin kullanilan betonun m3'u yerinde (demiriyle kalibiyla isciligiyle) 280 tl olsa 280 tl x 94,2 milyon m3 = 26,4 milyar tl.
Yani projelendirilmesi, ruhsati iviri kiviri icin de 15% koysak maliyet cikar 57,5 milyar TL yani 36 milyar Dolar'a; ki daha kamulastirmalardan istimlaklardan ve baglanti yollarindan hic bahsetmedik.
17 Agustos depreminin turkiye'ye zararinin 5,5 milyar dolar, Turkiye'yi krize sokan paranin hizla kacan 7 milyar dolar oldugu dusunulurse cilgin projeymis evet...
Ezcumle; bu proje gercek olamaz. Eger gercekse buna inanan ve bunun pesinde olan RTE ile menemen bardaklari ya hesaptan zerre anlamiyorlar; ya da birilerinin ekmegine yag surecek ve fakat memleketin k.cina kacacak bir masraf kapisi yaratmak pesindeler.
ayakta alkışlayacağım proje. parti tutmam ama bu devlete kim bir katkı yaparsa da alkışlarım.
ve bir katkım olsun açısından neden tünelde açık bir kanal değil. açık bir kanal olsa hem maliyet daha ucuz olur hem geçtiği yerlere ayrı bir güzellik katar.
bana şahan ın bir esprisini hatırlatmıştır. 3. köprüyü istanbulun içine koymak isteyen bir belediye başkanı vardı. altından deniz geçen 2 tane var zaten bi tane de karadan karaya giden olsun demi.