merhaba genç arkadaşım,
tercihini yaptın ya da yapacaksın. burayı okudun sövdün, bu ne lan dedin. gel sen tüm saçma insanları siktir et bana kulak ver.
kamu yönetimi bölümü emek isteyen bir bölümdür. sonsuz bir derya. neye ne kadar emek verdiğine bağlı. bu fakülteden çıktığında bankacı da olabilirsin, kaymakam da. özel sektöre girip kaymakamdan daha çok da para alabilirsin, asgari ücretten hallice bir maaşa da talim edebilirsin. kamuya kapağı atıp azıcık aşım kaygısız başım da diyebilirsin, kendi işinin yöneticisi de olabilirsin. iş imkanları çok çeşitlidir yani. ve bu imkanlara ulaşmak senin elinde. şimdi akademik olarak bakalım. ana bilim dalları:
yönetim bilimleri:
yerel yönetimler
insan kaynakları yönetimi
kentleşme ve çevre sorunları
siyaset ve sosyal bilimler
bunun dışında tam uzmanlık alanına girmese de:kamu hukuku ve anayasa hukuku.
peki hangi dersleri alırsınız? hukuk, iktisat, maliye ve bu anabilim dallarının temelini.
bizim bölümler iibf fakültesinde olması en büyük avantaj. ne gibi? atıyorum kamu yönetimini seçtin ama dersleri beğenmedin. ya da kpss açısından eksik görüyorsun. herhangi bir işletme, iktisadın dersini de o dersi seçmeden takip edebilirsin. farabi yapıp farklı üniversite de görmüş bir insan olarak şu ana kadar dersinden kovan hocaya ya da sen bu bölümde misin diyen hocaya rastlamadım. derlerse de farabi ile geldim diyip konuyu kapatabilirsiniz. ya da hocaya hocam sizin dersinizi takip etmek istiyorum derseniz daha da memnun olacaktır. ondan dolayı istediğiniz dersleri almakta özgürsünüzdür bir nevi.
kpss açısından avantajlıdır kamu yönetimi bölümü.
iktisadın bir kaç anabilim dalı dışında hemen hemen hepsini görürsünüz. zaten 3 tane iktisat dersi alacaksınız: iktisada giriş, mikro iktisat, makro iktisat. almayacağınız kısım: uluslararası iktisat,dünya ekonomisi vb. olabilir.(bu fakülteden fakülteye değişir. kiminde görmezsin kiminde seçmeli olarak verebilirler.)
hukuk açısından temel hukukları alırsınız.bunlar: hukuka giriş,anayasa hukuku, medeni hukuk, idare hukuku, ceza hukuku, borçlar hukuku, icra ve iflas hukuku, obsiyonel olmakla beraber iş hukuku ve ticaret hukuku.
bu kadar hukuk bana yetmedi derseniz aynı fakültede uluslararası ilişkiler bölümünün uluslararası hukuk dersi vardır.kaçak olarak ona da girersiniz.
maliye açısından:kamu maliyesi,maliye politikası, obsiyonel:para politikası( iktisadın da alanıdır ), kamu ekonomisi ( kamu maliyesinin içinde de görülebilmekte.)
bonus olarak muhasebe dersleri de birçok fakülte bünyesinde vardır.
zaten kpss' de de bu kısımdan sorumlu olacaksınız.
kamu yönetimi bölümü size siyasi hayat hakkında da bir çok birikim sağlar. kahvehane muhabbetlerinden, içki masasında devlet kurtarmacalardan sıkılabilirsiniz.
yüksek lisans açısından anabilim dallarını sıralamıştım onları tercih edebilirsin. onun dışında sosyal bilimler enstitülerinin açtığı programlara bakılmasını öneririm. bir çok uluslararası ilişkiler bölümü kamu yönetimi öğrencisini kabul eder. kamu yönetimi de uluslararası ilişkileri keza. bu açıdan mezun olduğunuzda alan da değiştirebilirsiniz. külfetlidir ama imkansız değildir. siyaset bilimi, bazı üniversiteler için kamu hukuku da yüksek lisans alanlarından sayılabilir. kısacası baya imkan vardır önünüzde.
tavsiye olarak kesinlikle ingilizce seviyenizi geliştirmenizi öneririm. bu birçok rakibinizi geride bırakırsınız. hatta yapabiliyorsanız 2. bir yabancı dil de öğrenin. tarihsel süreci kafada oturtmak açısından, en azından osmanlı pasişahlarını ezberleme açısından güzel bir bölümdür. tarihimizi öğrenmek 2. bir tavsiye niteliğinde olabilir. bölüm size alternatif düşünme yeteneği kazandırır. her şeye eleştirel gözle bakabilmeyi öğrenirsiniz. 3. bir tavsiye ise bol bol eleştiri okuyun böylece yorumlama yeteneğiniz gelişir. ve olmazsa olmaz son tavsiye gazeteleri okuyun, takip edin.
(bkz: #24481997) bu entry im de siyaset bilimi ve kamu yönetimi ile arasında hiçbir fark olmadığını da açıklamıştım.
iş imkanları konusunda zaten bolca şey yazılmış. ben sizi istatistiğe boğmayacağım. çok güzel bir laf vardı: istatistik rakamlarla yalan söyleme sanatıdır diye. ondan dolayı korkaklar olarak istatistiğe değil cesurlar olarak yapabileceklerimize odaklanalım. ben bu yazıda size bu bölümle yapabileceklerinizi anlatmak istedim zira yapamayacaklarınız yeterince yazılmış.
bu bölümün açıköğretimi var. onlar da umutsuzluğa kapılmasın. hakkını vererek okuduktan sonra açık ya da örgün fark etmez. ama hakkını vermek lazım. yani murat yayınlarının kitabını alıp son bir hafta ezberliyorlarsa boşa okumasınlar bu yazıyı. açıköğretim yüksek lisans açısından bir handikap. çoğu bölüm hocası örgün varken açığı kabul etmek istemez. ama yazının her yanında dediğim gibi her şey kendini geliştirmeyle alakalı.
eminim bu yazıyı bir heves sonuna kadar okudun. merak etme bir zamanlar ben de sonuna kadar okuyanlardandım. bu bölüme sadece gidip gelerek de mezun olunur. sınırdan geçersiniz, şansla geçersiniz, o an boşluktasınızdır azıcık çalışıp geçersiniz. ama hakkını vermek zordur bu bölümün. çok dersi vardır. ama sizi güzel yerlere de taşır, hakkını verirseniz. emeğinizi boşa çıkarmaz. oldum derseniz biter bu bölüm. çalıştığınız sürece sizi istediğiniz yere getirir.
son olarak sözlük ahalisi bölümlerin altına saçma sapan yorumlar girmeyiniz. sonuçta burayı bir heves okuyan genç kardeşler var. onları umutsuzluğa düşürmeyelim.
bu bölümü isteyerek seçen ve severek okuyan biri olarak, toplumumuzun doğru düzgün bilgi sahibi olmadığı ve bu yüzden mezun olunca ''işsiz'' olarak nitelendirdiği veyahut sadece (bkz: kaymakam) olarak gördüğünü ve bundan mütevellit ön yargıyla bakmasına dayanamayıp size bu uzun ve güzel yazıyı yazdım. bilhassa bu bölümde okuyan arkadaşlar allah rızası için önce hangi bölümde okuduğunuzu bilin, ondan sonra çevrenizi bilgilendirin. sonra "bu bölüm boş yeah" diyen andavallar çıkabiliyor. yurt dışında bununla ilgili araştırmalar ve özenli çalışmalar görüyorken, bizim ülkemizde ''kamyon eğitimi aahahaah'' gibi aptalca şakalara maruz kalıyor. neyse kısaca kamu yönetimi nedir:
kamu yönetimi , işlevsel anlamda kamu politikaları belirleme ve uygulama, yapısal anlamda ise devletin örgütsel yapısını ifade eder. kamu, bir ülkedeki halkın bütünü, halk, amme anlamlarına gelirken; kamu yönetimi bu bütünün sevk ve idaresi anlamına gelmektedir.
programın amacı: devlet teşkilatının çeşitli kademelerinde sistemin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinden sorumlu elemanları yetiştirmek ve bu konuda araştırma yapmaktır.
programda okutulan belli başlı dersler: kamu yönetimi programında siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları, siyasal teoriler, siyasal düşünceler tarihi, devlet olgusu ve kökeni, siyasal iktidar, siyasal rejimler, anayasa, hukuk, iktisat, uluslararası ilişkiler, muhasebe gibi alanlara ilişkin dersler okutulmaktadır.
iş alanları: kaymakamlık, mülki idare amirlikleri,
idare mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinde idari hakimlik,
bakanlıklarda uzmanlık, müfettişlik, danışmanlık,
polislik, komiser yardımcılığı, komiser ve emniyet teşkilatında diğer uzmanlık görevleri,
kit’ler ile yatırımcı kuruluşlarda orta ve üst kademe yöneticilik, uzmanlık ve müfettişlik,
teftiş kurullarında müfettişlik, uzmanlık ve yöneticilik,
danıştay ve sayıştay’da denetçi ve uzmanlık,
dış işleri bakanlığı’nda meslek memurluğu ve idari memurluk,
içişleri bakanlığı’nda il planlama ve koordinasyon uzmanlığı,
rekabet kurulu, telekom üst kurulu gibi üst (düzenleyici) kuruluşlarda uzmanlık ve denetçilik,
hazine, devlet planlama teşkilatı, maliye bakanlığı, dış ticaret müsteşarlığı, tuik/die gibi kuruluşlarda müfettişlik ve uzmanlık,
tüm kamu ve özel bankalar ile özel sektör kuruluşlarında ve çok uluslu şirketlerde yöneticilik, müfettişlik ve uzmanlık, diplomat.
bir insan gittiği yolu bilirse, hiçbir rüzgar onu deviremez, yönünü değiştiremez. gitmekte olduğunuz yolu bilin, savunun ve koruyun. böylelikle hedefe daha rahat ulaşırsınız.
sistemler arası bir bölümdür. hukuk ağırlıklı (ahh idare hukuku ahh zehra odyakmaz hoca) olsada yönetim bilimi, işletme ve iktisat dersleri karışımıdır.
kaymakamlık ve idari hakimlik sınavlarının mülakatlarında öncelik verildiğine inanılır.
vali olmak için orta okul mezunu olmak yeterlidir.
5 yıldır okuduğum bölüm. eğer mülkiye ya da yakın denklikte bi okulda kamu eğitimi görmüyorsanız, zaten görmemişsiniz demektir. öyle derslere girer geçersiniz bir şekilde. hocalarınız iyiyse fena olmayan, iyi değilse çekilmesi çok zor bölümdür.
iktisadi ve idari bilimler fakültesinde bir bölüm.
ayrıca mezun olduğum bölümdür. şimdi yanlış anlaşılmalara mahal vermeden birkaç birşey söyleyeyim kamu yönetimi bölümü hakkında. söyleyeceğim şeyler az buçuk uludag üniversitesi kamu yönetimi bölümü çerçevesinde olacak. bu bölümde eğer alanında kendini ispatlamış hocaların tavsiyelerine uyarak, onların sizin için çizdiği yolda doğru okumalarla dört yıla yayacağınız düzgün bi tempo tutturursanız bu dört yılın sonunda entellektüel sohbetlerde olsun akademik sohbet ve platformlarda olsun söyleyecek ya da tartışacak çok şeyiniz olur. özgürce kendi düşünsel arka planını kendi oluşturan ya da enazından oluşturmaya çalışan bağımsız bir birey olma yolunda mesafe kat etmiş olursunuz. çevrenin, siyasal düzenin, yaşam boyunca karşılaştığınız birçok şeyin bir imajdan ibaret olduğu, neredeyse tüm ideolojilerin nasıl birer hakim sınıfın tahakküm araçlarına döndüğünü, yüzyüze geldiğiniz birçok meselenin size görünen yüzünden ziyade asıl dayanağını görme yetisi kazanabilirsiniz. tabiiki bunların birçoğu kendi iradenizle başarabileceğiniz şeyler. hatta kamu yönetimi ya da bir okul okumadan da kazanabileceğiniz perspektifler ama diyeceğim o ki kamu yönetimi okuyarak bu yetileri kazanma olanağına belki de daha az eziyetle daha kolay yoldan sahip olabiliyorsunuz tabiiki sizi yönlendiren akademisyenlerinde büyük katkılarıyla.
5 sene önce kaymakam olma hayaliyle gidip okuduğum 5 sene sonra mezun olduğumda karkamış denilen suriyelilerin cirit attığı köpeği bağlasan durmayacağı bir sınır kapısında gümrük memuru olarak işe başladığım bölüm. eğer sağlam bir torpiliniz yoksa ağzınla kuş tutsanız bile bir yere giremeyeceğiniz bir bölümdür.
bitirenlerin bir bok olmayacağını düşündüğü lakin yeteri kadar çalıştıktan sonra her şey olunabileceğini görecekleri iibf bölümleri arasında en kıymetli olanıdır. siz okumanıza devam edin efenim pişmanlık duymayın. emin olun çalıştıktan sonra bu bölüm insana çok şey katacaktır. bir hukukçu kadar hukuk bir iktisatçı kadar iktisat göreceksiniz. bunların faydasını da kpss zamanı geldiğinde görmüş olacaksınız.
(bkz: maliye müfettişliği)