boş bir hayalden ibarettir. sadece kamu yönetiminden değil, iibf den mezun olan çoğu öğrencinin hayalidir. zira, sınavı zor bela geçseler bile, sağlam * bir torpilleri yoksa kaymakam falan olunamıyor.
hukuk mezunlarının hakimlik-savcılık hayallerine oranla kamu yönetimi mezunlarının kaymakamlık hayali çok daha masumdur.
ayrıca herkes kaymakam olacak diye bir kaide yoktur. bunun danıştayda idari hakimi vardır, sayıştayda denetçisi vardır, mülkiye de müfettişi vardır, anayasa mahkemesinde raportörü vardır. varoğlu vardır. iş yelpazesi oldukça geniştir. hayal olayı ise kuruntudur. üniversite hayatı boyunca aylak aylak gezen, son sene dişini sıkıp çalışan adamın 4 sene boyunca çevre yapamamış olması normaldir ve onun suçudur. bu durumda sonuç baştan bellidir.
siz çalışın refaransı allah' tan bekleyin arkadaşlar.
Öğrenciliğim sırasında 1-2 sene kurduğum ama ömrümü anadolu'nun ücra köşelerinde büyük adam olarak geçirmektense boğaz'da sıradan insan olarak gezerek geçirmeyi tercih etmem nedeniyle rafa kaldırdığım hayal. Sınava girsem kazanır mıydım? sanmam.
artık kurmadıkları hayaldir.
kıvrana kıvrana, zar zor biten bir bölümün aslında sadece isminin kulağa hoş geldiği anlaşıldığında okkalı bir küfür edersiniz hayata.
kaymakam kelimesi hakkında kamu yönetimi mezunları yüzlerce espri yapabilirler.
Aralarındaki tek bağlantı budur.
doğru bir tespittir. kaymakam olabilmenin kriterleri oldukça ağırdır ve meşakatli bir çalışma ister. bir sürü sınav ile tek tek yeterlilikleri ölçülür. rakiplerini bu yolla elemeleri gerekir. bu şekilde kaymakam olurlar.
bu meşakatli çalışma sürecini beceremeyenler bunlar hep torpil emmoğlu yoksa ben olurdum tribine girerler. bu trip ise doğru değil ancak doğaldır. hayatlarının lise evresinde doğru düzgün çalışsalardı zaten kamu yönetimi okumazlardı. sonradan akıllanmak da her yiğidin harcı değil. akıllanmayanlar zorlukları şikayetlenerek aşmaya çalışır, ama bu yöntem hiçbir zaman tutmaz.
özetle meslek hayatında torpil çok önemlidir, ancak mesleğe giriş tümüyle nesnel verilerle belirlenir.
En önemli soruna değineceğim..
Bakkal matematiği ile bakın bu hayaller nasıl suya iner göstereceğim.
Türkiye'de bugün kamu yönetimi okuyan kaç genç var? Sadece bir üniversitenin bile kayıtlı öğrenci sayısı 1.096'dır (uludağ üniversitesinden örnek vereyim).
Hadi biz bunu ortalama 1000 diyelim..
Türkiye'de kamu yönetimi bölümü, kaç üniversitede var? 70 üniversitede var.
Türkiye'de 81 tane valilik ve 1852 kaymakamlık var. Kamu yönetimi okuyup, vali veya kaymakamlık kontenjan durumu, 81 + 1852 = 1933 yapar. Hadi vali yardımcısı veya kaymakamlık yardımcısı da olsun, 1933 * 2 = 3866
Şimdi çözelim. 70 üniversite * 1000 kişi = ortalama 70000 kişi eder. 3866 nere, 70000 nere.
Daha söylenecek söz mü var, bilmem anlatabildim mi?
20'li yaşlardaysanız ve AÖF Kamu Yönetimi mezunuysanız, hayatta başınıza gelmiş her zorlukta, keşke çalışsaydım da kaymakam olsaydım dedirten ihtimaldir. Ki çok boş bir hayaldir, aöf kamu yönetimi mezunu bir kaymakam görülmemiştir bu güne kadar. Torpiliniz varsa o ayrı tabi.