Japonların yaptığı intihar dalışı adamlara helal olsun pearl harbor da efsane yazdılar. Abd olsa bunun yarisini bile basaramazdi. Japonlar bir baska ya.
Sanılanın aksine bu uçakları kullanan pilotlar öyle vatan sevgisiyle yanıp tutuşan insanlar değillerdi. Japonlar ikinci dünya savaşı'nda ordudan firarları önlemek için kaçanları idam ettiriyordu. Ama yakalanan bu firarilere son bir teklif sunluyordu. Teklif şuydu:
Ya bir vatan haini olarak idam edileceksin ya da bir kamikaze uçağıyla intihar ederek bir kahraman olarak anılacaksın. Japonlar'dan bu kadar fazla intiharcının çıkmasının asıl sebebi buydu. Artık yaşama şansı kalmadığını anlayınca bir kahraman olarak anılma isteği...
Tabi başka şekilde olanlar da var. Gönüllü olan kamikaze pilotları, Benzini veya mühimmatı bitmiş olan ya da düşme eğiliminde olan bir uçağı kullanan pilotlar da düşmana son bir darbe vurmak için canlarını feda edebiliyorlardı.
japonca anlamı "kutsal fırtınadır".kamikazeler esasen bir savaş stratejisi olarak değil,japonların savaşı kaybedeceklerini anladıklarında anavatanı korumak ,düşmanı korkutmak için ellerinde kalan son gözdağıydı.ne yazık ki düşmanı o kadar korkutmuşlardır ki,abd savaşarak binlerce ölü vermek yerine,atom bombası atmıştır..
kakamikaze pilotları esasen en fazla 30 saat uçuş eğitim görmüş,tek bildikleri bir eğitim uçağını uçurup (uçurması japon ana avcı uçağı zerolara göre nispeten kolay ve ucuz olduğundan) düşman hedefe çarpmak olan intihar savaşçılarıydı.başlıca hedefleri düşman bombardıman uçakları,uçak gemisi güverteleri ve kruvazörlerdir..uçaklarında takribi 30 kiloluk bombalar bulunurdu (uçakların manevra kabiliyeti olması için ağırlıktan kaçınmışlardır).bundan başka pilotlara etrafa atmaları için el bombası da verildirdi.
verilen zarara nispette korkunç bir ölüm oranı olduğundan (%70 i uçaksavar ateşiyle düşürüldüğünden),esasen atom bombası atılmadan önce japon komutanlarınca icra edilmekten vazgeçilmişti...
.. dizeleriynen, "kelime yapma leyn bana!" uyarısını anımsatır bizim maalenin kokusuylan karışık. ve araba şarkısı.. al hadi bi de, kış ortasında güneşe binayen, deniz kenarı çay bahçelerinin hemencecik dışarı taşıması gibi masayı sandalyeyi.
kulaklığı takıyosun bööle, yokosuka ohka'nın motor sesi önce sol kulağa yayılıyor derkeeeen, aniden sağ yanında bitiveriyor. kulaklık kasamayacağına göre bizim beyin surround kasıyor galiba. yediğimin beyni..
"tanrısal rüzgar" anlamında japonca sözcük.ilk olarak 1944 yılında denenmiş ve genelde bilinenin aksine bu sıfat pilotların değil düşman gemilerine çarpmak suretiyle pilotunun da beraber kaybedildiği uçaklara verilen addır. pilotları kamikaze pilotları olarak adlandırılır.
kamikaze uçakları normal saldırı uçaklarından farklıdır. uçaktan fırlatılan herhangi bir ağır bomba içermezler. eğitimli pilotlar tüm ağırlıklardan arındırılmış uçaklarıyla düşman ateşinden ustaca sıyrılarak doğruca hedefe (savaş gemisi, uçak gemisi, hangar,...) dalış yaparlar ve yeterli miktarda patlayıcı yüklü bu uçaklar hedefe çarpıp infilak eder. bu proje savaşın başlarından beri düşünülmüş, hatta uçaklar için seri üretime geçilmiştir. fakat saldırı haraketları yapılmamış son çare olarak saklanmıştır.
ikinci dünya savaşı'nda ünlü japon donanma komutanı general ısoroku yamamoto'nun uçağının düşürülmesinin ardından japon deniz kuvvetlerinde adeta bir tanrı gözüyle bakılan bu adamın kaybı orduyu derinden etkilemiştir. ve bu olay tam da müttefik kuvvetlerinin üstünlüğü ele geçirmeye başladığı anda olmuştur. pasifik'te bir çok kayıplar veren japon donanması için artık yenilgi kesinleşmek üzeredir. genel kurmay çıkar yol olarak da kamikaze uçaklarını öne sürer. birçok pilotun kaybedileceği bu strateji, yönetim tarafından kabul edilir. ve gönüllülük esasıyla pilotlar bu iş için yetiştirilmeye başlanır. yüksek japon kültür ve felsefesi tıpkı bizde olduğu gibi ülkesi uğruna ölmeyi bir borç bildiği için gönüllü bulmak pek de zor olmamıştır, üstelik gönüllüler arasında yüksek okul mezunlarının sayısı da az değildir. yani kamikaze pilotluğu kimilerinin dediği gibi saçmalık ya da maceraperestlik değil, yüksek bir ruh ve fedakarlık örneğidir. bu uçaklar ve pilotlar sayesinde bozulan denge yeniden kurulmuş, fakat sonradan atılan atom bombası işleri değiştirmiştir. yani bu pilotlar yenilgiye giden ülkeleri ve esarete giden halkları için hayatlarını feda etmişlerdir. ve atom bombası olmasaydı gayet de başarılı olacaklardı. nitekim olmadı.