mahallede bos arazilerin oldugu ve bu arazilerde cocuklarin top oynadığı, mahalle maçlarının yapıldığı dönemlerin efsanesidir.
tam olarak katman sayısı hakkinda bir fikir yurutememekle beraber bu topun insan icadı olduğunu düşünmüyorum.
bu öyle bir toptur ki dirisi gazoz şişesi ölüsü tay bacağıdır.
dirisi değdiği zaman yakardı ama patlamış hali değerse ağrı yapardı.
amatör bir yıldız gibiydi amina koyim patlayinca hacmi azalir ama ağırlığı artardı. uzaylı icadi kesin amk.
bir o kadar saglam yalniz bi o kadar da hassasti, bazen kamyonun altından sağ salim cikardi ancak sivri bir seyi teget gecerse aninda patlardi. degisik bir organizmaydi vesselam.
Titanyumdan yapılır. Sert olma sebebi budur. Ayrıca kale muhafızının eline, yüzüne, midesine, evladiyelerine geldiği vakit dünyada tadılmamış acılara gark eden, patlamama sebebinin nasa'da uzun yıllar tartışıldığı toptur.
basketbol topunu potaya yetştiremediğim zamanlarda, plastik toptan ağır, basketbol topundan hafif olmasıyla gönlümde taht kurmuş toptur. gönlün basket oynamayı arzuladığı yıllarda imdada yetişmiştir.
ayrıca 20-28 yaş aralığındaki yıldız türk futbolcularının, top tekniğini borçlu oldukları toptur.*
ilk zamanlarında gri renkte olan, üzerinde 9 kat yazan ve diğer taklitlerinin aksine çok sağlam olan mahalle toplarıydı. az oynamazdık bu toplarla. yan sokakta oturan arkadaşlarla hemen bir mahalle maçı tertip edilir ve paralar toplanıp bir kames alınırdı. parayı en çok veren ya da mahallenin iyi top oynayan abisi bu topu koruma ve saklama görevini üstlenirdi maç sonrası. 15-20 kat yazılı toplara vurduğun zaman hem sağa hem sola falso verebilirdiniz havada en ufak rüzgarla yön değiştirirlerdi ama kames bir başkaydı. kolay kolay patlamazdı daha iyi vuruşlar yapabilir ve 2 taş ile kurulmuş kalelere golleri atabilirdik. ha olduki patladı topu ikiye bölüp kafamıza şapka diye geçirirdik. eski zamanlardı hep şimdi kalmadı bunlardan.