Kemalizm kavramının, M. Kemal zamanında kullanılmadığı, kemalizm prensiplerinin M. Kemalin ölümünden sonra başkaları tarafından M. Kemali suistimal etmek suretiyle oluşturulduğu bazı Atatürkçüler tarafından dile getirilir.
--spoiler--
Bizde M. Kemalin hayatta ve iş başında olduğu tarihte, yani 1935 yılında CHP Dördüncü Büyük Kurultayında onaylanan Programın içeriğinde Kemalizm ifadesinin yer aldığını kaynağı ile birlikte açıklıyoruz.
Yani Kemalizm teriminin resmiyet kazanması, CHPnin Mayıs 1935 tarihinde toplanan Dördüncü Büyük Kurultayında kabul edilen CHP Programı ile oldu. Programın Giriş kısmında Kemalizm ile ilgili yapılan değerlendirmeyi görmek için fotoğrafa bakınız
Cumhuriyet Halk Partisinin programına temel olan ana fikirler, Türk Devriminin başlangıcından bugüne kadar yapılmış olan işlerle, yalın olarak ortaya konmuştur.
Bundan başka, bu fikirlerin başlıcaları, 1927 yılında Parti Kurultayınca da kabul olunan tüzüğün genel esaslarında ve Genel Başkanlığın, aynı kurultayca onanmış olan bildiriğinde ve 1931 kamutay seçimi dolayısiyle çıkarılan bildirikte saptanmıştır.
Yalnız birkaç yıl için değil, `geleceği de kapsayan´ tasarılarımızın ana hatları burada toplu olarak yazılmıştır.
Partimizin güttüğü bütün bu esaslar, `Kamâlizm´ prensipleridir.
Kamâl kelimesinin ibranice totem, Put anlamına geldiğini de hatırlatmak isteriz. Öyle zannediyorum ki işte Putçuluğun resmî vesikası diyebiliriz.
--spoiler--