mustafa kemal atatürk'ün kendi ideolojisine bizzat verdiği isim.
türkçeleştirme sürecinde büyük ünlü uyumuna uymayan kemalizm mefkuresi bir süre kamalizm olarak kullanılmış ve fakat güneş ışınlarınlarının yetersiz olduğu bir günde, halkın aydınlanması amacıyla kemalizm olarak dönüştürülmüş.
kamalizm, bu mefkure ışığında yoluna devam ederken, 1936 yılında şeref aykut isimli bir yazar tarafından çıkan kitabın adıdır. bu kitapta, atatürk'ün kamalizm dinine (ayy klavyem sürçtü) ideolojisine yer verilirken, kitabın asıl yazılma amacı "CHPartisi Proğramının izahı" nı yapmaktır.
kemalizm dinini inkar eden, böyle bir dinin var olduğunu iddia edenlere de hakaretler yağdıran bir güruh olduğunu biliyoruz. işte o güruha da ispatını sunalım ki, taptıkları dinin meşru olduğunu, bunun için de inkar etmemeleri gerektiğini anlayabilsinler.
--spoiler--
...Markıst, Faşist rejim ideolojileri ile izaha çalışmak da fazla iş olur. Kamalizm bunların üstünde yalnız yaşamak dinini aşılayan ve bütün prensiplerini ekonomik temeller üzerine kuran bir dindir. Ötekilerinde uluslara ve insanlığa zorla ve ağır basarak sarkan ve seken yerler pek çoktur. Kamalizm, inana damga vurarak kalkınmış değildir. inanı gönülleri kazanarak yaratmış ve yükselttiği için yükselmiştir.Amaçladığı gaye de ulusun kalkınma davasıdır. Bunu yürüten de hiç şaşmıyan ve şaşırtmıyan say duyduk selim akıldır. işte Atatürk'ün büyük eserini toplıyan " Cumhuriyet Halk Partisinin " proğramı üzerinde bir araştırma gerekliğini bu sebeple duydum.
--spoiler--
Kemalizm, Atatürkçülük ya da Atatürkçü Düşünce, Mustafa Kemal Atatürk'ün düşünce ve uygulamalarıyla ortaya koyduğu amaçlar, ilkeler ve gerçekleştirdiği devrimlerdir. Türkiye Cumhuriyeti de, anayasasında belirtildiği gibi, özellikleri ve uygulamalarıyla Atatürkçülük doğrultusunda hareket etmektedir.*
Cumhuriyet Halk Partisinin programına temel olan ana fikirler, Türk devriminin başlangıcından bugüne kadar yapılmış olan işlerle, yalın olarak ortaya konmuştur Yalnız birkaç yıl için değil, geleceği de kapsayan tasarılarımızın ana hatları burada toplu olarak yazılmıştır. Partinin güttüğü bu esaslar Kamalizm prensipleridir.
Yobazların 15 temmuz gibi günlerde sımsıkı sarılıp neredeyse tapındığı ideoloji. Demokrasi demokrasi diye ağlayabilmek bile atatürkün sağladığı demokratik, cumhuriyetçi, laik sistem sebebiyledir.
Sırf nasıl ağladığınızı görmek için bile cumhuriyetin gitmesini dileyebilirim.
Kamalizm değil kemalizmdir. Bir din değildir. Bir ilkeler bütünüdür. Bu ilkeler bu devleti ayakta tutan hassas yapılardır.