Kalsiyum kemiklerin oluşumunu ve sağlamlığını sağlayan vücut için zorunlu minerallerden biridir. Tüm vücut ağırlığının % 1,5 - 2,0 sini oluşturur.Bu kalsiyumun % 98 i kemiklerde, % 1 i dişlerde, diğer % 1 i ise kan dolaşımı ve yumuşak dokularda bulunmakta ve bu %1 lik kısım hayati rol oynamaktadır. Çünkü bu küçük miktarlardaki kalsiyum azaldığında vücut kasları düzgün olarak kasılamaz, kan pıhtılaşamaz ve sinir iletimi düzgün olarak yapılamaz. Bu kalsiyum düzeyi diyetle dışarıdan alınarak veya kemikteki kalsiyum kullanılarak vücut tarafından dengelenmeye çalışılır
kaynak popularmedical.com
Atom numarası 20,atom ağırlığı 40,80,yoğunluğu 1,55 olan,845° C'de eriyen, kireç ve alçının birleşimine giren, sarımtırak beyaz bir element(simgesi Ca).
Kemikler için gerekli element.
Uzun süreli yüksek dozda kalsiyum alımı böbrek taşı riskini arttırır. Kalsiyum fazlalılığı çinko ve demir emilimini azaltır. Ayrıca bulantı ve kusmaya sebeb olabilir.
- kilo kontrolüne yardımcı olur,
- yaraların iyileşmesini hızlandırır,
- sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar,
- kemik ve dişlerin oluşumu ve güçlenmesi için çok önemli ve gereklidir,
- kalp atışları ve kan basıncını düzenler,
- kolestrol seviyesini düşürür,
- dişeti hastalıklarını önler.
sadece insan sağlığı için değil bitki sağlığında da ekstra önem taşıyan besindir. örnek verelim: domates ve biber yetiştirme derdindeyiz niye yetiştirceksek. gidelim pazardan alalım demi. neyse kafaya koyduk yetiştircez. biberde uç yanıklığı domateste çiçek burnu çürüklüğüne direk kalsiyum önerilir. elbet su miktarını da arttırmak lazım. tabii sadece bu hastalıklar için değil kalsiyum tüm meyve ve sebzelerde çatlamaları şekil bozukluklarını önler. çiçek öncesi ve çiçek sonrası 2-3 uygulamayla sağlıklı ürün yetiştirmek mümkün olur. kalsiyumun direnç veren yapısı nedeniyle bitki sağlıklı olur. hani klasik formattaki npk (azot-fosfor ve potas) ile iş bitmez. kalsiyum mühim besin. mutlak surette kullanılası.
Sağlıklı vücut yapısı için gerekli önemli minerallerden biridir. Bu mineral büyük oranda vücudumuzdaki kemiklerde bulunur. Eksikliği yüksek oranlara vardığında diş ve sırtta ağrılar,kemiklerde zayıflama, çatlama ve kolay kırılma görülür. Vücuttaki kalsiyum miktarı sadece kemikler için önemli değildir. Aynı zamanda vücuttaki bütün fonksiyonlarda görev alır.
Özellikle vücuttaki demirin kullanımı ve alınan gıdaların hücre zarından geçebilmesi için gerekli olan bir mineraldir. Stres,egzersiz yetersizliği,aspirin,mineral yağ,fazla yağ alımı ve diğer faktörler nedeniyle vücuttaki kalsiyum miktarı azalır.
Kaynak: Georgia Southern University'(Statesboro, Georgia) da yapılan araştırma)