Kalbin, dinlenme halindeki vücutta gerekli kan dolaşımını sağlayamaması. Kalp yetmezliğinin en sık görülen nedeni, kalp kaslarının, kan akışındaki aksama ya da bir hastalık dolayısıyla gerektiği gibi çalışamamalarıdır. Kalp kapakçıklarının tıkanması ya da kan sızdırması da kalp yetmezliğine yol açabilir. Bazı durumlarda ise kalp sağlıklı olduğu halde, kansızlık, yüksek tansiyon, kalkanbezinin aşırı çalışması gibi nedenlerle, vücut gereksinmelerini karşılayamaz.
Kalp yetmezliği, dinlenme, oksijen ve kalbi uyarıcı dijitalin uygulaması ve ödemleri giderici ilaçlarla tedavi edilir. Hastalanan kapakçıklar ameliyatla değiştirilebilir. Kalkanbezinin aşırı etkinliğini durdurmak için gerekli tedbirler alınır.
Babama teşhisi koyulan hastalık.
Ve maalesef 4.evreye gelmiş. Ciğerlerine 4 litre su dolmuş.Biz de korona, zatürre, bronşit filan sandık. Belirtileri aynıydı. Her an evde gece uyurken kalp krizi geçirebilir ve bunu kendisi de biliyor. Inşallah atlatır.
Yalnız bu konularda doktor çok önemli. Biri böbrekten dedi biri şekerden dedi biri üşütmüş dedi biri başka bisey dedi. Birinin aklına eko çektirmek gelmedi.
hastaların sıklıkla ilk yakınması akcigere giden fazla kan nedeniyle olusan nefes darlıgıdır ancak sag kalp yetmezligi gelişirse bu semptom ortadan kalkar. gece uykusundan nefes darlıgı ile uyanılması ve bunun 30 dakikada gecmesi, daha ilerleyen zamanlarda tek yastıkla yatamama sikayetleri gorulur. bunlara ilaveten halsizlik, yorgunluk gece cok idrara cıkma, yetmezlign ileri safhalarında az idrar yapma, karında sislik, gaz diger bulgulardır.
4. derece kalp yetmezliginde beta bloker kullanmak kontrendikedir.
Türk Kardiyoloji Derneği'ne göre türkiye'de 3-4 milyon civarı insanda bulunan hastalık. bunlardan 1 milyon civarının gündelik işini yapamayacak kadar ağır olduğu başka bir bilgidir.
acil servise en sık başvuru nedenlerinden birisidir. hastalar tipik olarak dispne yakınması ile başvurur. sırt üstü yatamaz ve akciğerlerinde sıvı toplanmıştır. nitrat ve diüretik tedavi ile hasta rahatlatılır.
vücudun ihtiyacı kadar kan gönderemeyen kalbi gösterir. Sağ taraflı kalp yetmezliği venöz hipertansiyona, perifer ödeme, asitese ve abdominal organların büyümesine neden olur . Sol taraflı kalp yetmezliği pulmoner hipertansiyon ile birlikte solunum sayısı artışı , öksürük ve akciğer ödemi ile kendini gösterir .
kalbin vücuda yeterli kanı pompalayamaması durumudur. son derece ölümcül olup ortalama yaşam süresi 5-10 yıldır. özelliklerine, nedenlerine ve yerleşimine göre çeşit çeşit sınıflaması mevcuttur.
kalbin çalışma evresine bağlı olarak sistolik ky(etkenler; hipertansiyon, kalp krizi) ve diyastolik ky(dilate kmp, kardiyak tamponad).
kalpte yerleşimine göre sağ ky(koah, akciğer embolisi) ve sol ky(kalp krizi, hipertansiyon, ).
kalp debisinin durumuna göre düşük debili ky(kalp krizi), yüksek debili ky(beriberi, anemi, av fistül, kemiğin paget hastalığı)
vücudun yetmezliği tolere edebilme durumuna göre akut ky ve kronik ky.
bunlardan akut sol kalp yetmezliği akciğer ödemi yapar ve ölüm öncesi an olarak nitelendirilebilir. ama hızlı şekilde etkili bir tedavi yapılırsa dramatik bir şekilde düzelme sağlanır ve hasta hızla kendini toparlar.