Türkiye'de ilk kalp nakli 1968 yılında Siyami Ersek tarafından yapıldı. Bugüne kadar yapılan kalp nakli ise 35. sayının artmamasının altında ciddi bir organizasyon eksikliği ve verici sorunu yatıyor. Kalp nakilleri bütün dünyada duraklama dönemine girdi. Her ülkede verici sorunu yaşanıyor. Kalp nakillerinden sonra 10 yılık yaşam oranı yüzde 60 düzeyinde. Yeni geliştirilen ilaçlarla da takılan kalbin vücut tarafından reddedilmesi engellenmeye çalışılıyor. Ama bu konudaki sorunlar hala devam ediyor. Ameliyattan 1, 1.5 yıl sonra birçok hastada kronik bir reddetme sorunu gözleniyor. Vücudun yeni kalbe olan tepkisi damarları bozuyor. Kalp nakli yapılan hasta birkaç sene sonra koroner arter hastası olabiliyor. Bu nedenle 2 - 3 kere nakli yapılan hastalar olduğu bilinmektedir.~http://www.ailem.com ~
bilindiğinin aksine duyguların orijini kalp değil beyindir o sebepten kalp nakliyle insanın kişiliğinde ve duygularında herhangi bir değişim gerçekleşmez.
teknik olarak esasen bypass ameliyatından bile kolay olan bir ameliyattır ancak ameliyat sonrası dönemde hastanın takibi ve prognozu çok yüz güldürücü olamayabiliyor. türkiye'de sayılı merkezde yapılabilen bir ameliyattır. ancak şüphesiz ki bu ameliyatı ilk yapan yer olan siyami ersek eğitim araştırma hastanesi bu konuda en iyi olan hastanedir.