gençken ve 40lı yaşlarda vurdu mu götüren olay. fakat yaşlılarda kalp krizi çoğu zaman kendini belli ederek gelir ve hastaneye gidildiğinde gereken müdahale yapılır.
bunun sebebi, yaşlılarda kalbin kendisini besleyen atardamarların (bkz: arteria coronalis) biri tıkandığında, kalbin yeni bir lateral arter oluşturarak kendi kendini bypass edebilmesidir. e5'ten yanyola kaçmak gibi yani. fakat gençlerin kalbinde bu özellik yoktur. genetiğin büyük önemi vardır.
stres, hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve sigaradan uzak durunuz.
Yoğun ruhsal bunalım zamanlarında gerçekleşmesi ihtimali yüksek olan krizdir. Kalp krizinin ne olduğunu bilmeyen birisi, kalp krizi geçirdiğini anlayamaz. Kalp krizi geçiren kişinin yanında birisi yoksa, hayati tehlike geçirebilir.
Sanırım 20 dakika önce yolda yürürken geçirdim, yaklaşık 10 dk bir direğe tutunup sabit kaldım, adım atamadım aksilik bir tane taksi gelmiyor sanırım hdl fazla sıkıştırdı, hayat film şeridi gibi gözlerimin önünden geçerken aklımda sadece "ne olur ALLAHım burada ölmeyeyim" dedim...
Çocuklara ölüm 1 yakışmazsa; kalp krizinden ölüm 5 yakışmaz.
Dedelerimiz, amcalarımızın başına geldiğinde dahi kabullenemediğimiz bu rahatsızlığın yaşının 8'e indiğini görmek üzdü. Kaldı ki kurtulamayan bir çocuk var ortada...
risk faktörleri; genetik yatkınlık, erkek cinsiyet, yaş, obezite, sigara, diyabet, beslenme, sedanter yaşam, tip a kişilik, hiperhomosisteinemi, alkol, vaskülitler, hiperkolesterolemi olarak uzayıp giden hastalık. yani bunlardan biri ya birileri varsa sizde minimal de olsa risk grubundasınız. birden fazlası varsa önlem almakta fayda var.
unutmadan, burda bahsi geçen tip a kişilik, her şeyi kafaya takan, obsesif, stresli kişiliktir diye hatırlıyorum. daha iyisini psikiyatrlarımız bilir tabi.
edit: iki üstteki entrynin aslı astarı yoktur. kalp krizinde göğüs, karnın üst orta bölgesi, sırt ve kola yayılan künt, ezici ve şiddetli bir ağrı olur. yeri geldiğinde bu acıyı dindirmek için morfin dahi verilebilir. morfinin başka faydalı etkileri de var tabi krizde. ayrıca bu beyin kanaması değildir ki felç gelişsin.
Kalp krizi geçirdiğinizde muhtemelen bunu yazacak hâl ve mecal olmaz farklı varyasyonları olan komplike bir olay, göğüs bölgesindeki çoğu sıkıntılı batmalı yırtılmalı hadise kalbi etkilediği için bir sanıdır.
sinsice gelen ve korkutan, babamın 2 senede 3 kez geçirmesiyle maalesef tanışmış olduğumuz hastalık. kalp rahatsızlıkları genetik, bende de ritim bozuk bozukluğu var... babamla beraber kritik hastalıklar sigortası yaptırmayı planlıyoruz halkbank'ta varmış sanırım. kalp rahatsızlıklarında düzenli kontrol çok önemli aman ihmal etmeyin...