eğerki karşınızda kalp krizi geçiren biri varsa önce rahat nefes almasını sağlayın eğer yanınızda biri varsa onuda ambulansı araması için görevlendirin.sağlık çalışanları gelene kadar yapılması gerekenler:
-kalp basısına başlayın ve sunni solunum desteğini unutmayın.
-eğer kendiniz kalp krizi geçiriyor iseniz kuvvetli bir şekilde öksürünüz.
-hastanede kalp krizi geçiren bir hasta var ise defibrilatör yardımı ile şok verin ve ambu ile hastayı havalandırın.
- cpr desteğinden sonra damar yolu açıp ilaç desteğine başlayın.
- eğer dağ başındaysanız ve hiç bir şey yapmayı bilmiyorsanız dua edilebilirsiniz.
Yanınızda ilk yardım yapabilecek biri varsa işler değişir. Öncelikle bilinç solunum nabız yoksa temel yaşam desteği verilir. 30 kalp mesajına 2 suni solunum verilir. Ciddi anlamda yorucudur..
Tabi bunlardan önce kendi güvenliğinizi sağlayın sonra hasta güvenliği..
-öncelikle ağrı başladığı anda telefonla yakınlarınızı arayarak durumu haber verin.
-bulunduğunuz yerin kapısını aralık bırakın. bu, yardıma gelecek olan kişinin işini kolaylaştırmış olur.
-kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırabilir. Yeni başlamış bir pıhtıyı yerinden sökme ihtimali çok düşük olsa da burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürün.
-evde aspirin varsa, bir bardak su ile alın.
-bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeyin.
-pencereyi açarak odaya oksijen girmesini sağlayın.
yardım gelmesini, yatarak ya da oturarak bekleyin. Kesinlikle ayakta beklemeyin. çünkü kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastanın -bir travma sorunu olmaması gerekir. eğer kişi düşerek başını çarpmışsa, kalp krizi ile ilgili yapılacak tedaviler, başa alınan darbe nedeniyle yapılamayabilir.
ağrıyı azaltmak için egzersiz yapmayın.
-soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. özellikle soğuk su böyle durumlarda çok tehlikelidir. çünkü kalp damarlarını büzer ve tıkalı olmayan damarların da daralmasına neden olabilir. (alıntıdır)
apandis bölgesine masaj yapılmalıdır. Zira apandis tüm vücudun organlarından sorumlu olan organdır. apandis sinirlenirse kalp dayanamaz buna. apandis sakinleştirilirse kalp krizi durdurulmuş olur.
Acil durumlarda telefonun ses arttırma tuşuna arka arkaya 3 defa bastığınızda belirlediğiniz numaralara belirlediğiniz sayıda ve aralıkta daha önce kaydettiğiniz mesajı gönderebilirsiniz.
Arama yapamayacak kadar kötü bir durum olursa diye yazdım.
Kalp krizi sanıldığı gibi anlık gelen bir şey değildir. Belirli bir süreçle kişiyi uyarır. Bu sol kolda uyuşma, nefes darlığı ve kalbin sıkışması gibi ortaya çıkar. Vucutta bu olaylar başgösterdiğinde yapılması gereken ilk iş ambulans aramaktır. Genelde bu süreç 30 dakika ile 1 saat arası sürer. Ambulansı aradıktan sonra bir yere oturup kravat varsa gevşetilmeli, pencere açılmalıdır. Derin nefes alıp vucuda yererli oksijeni sağlamak gerekir. Kesinlikle panik olunmamalıdır.
Kalp krizi çok kısa süren bir kriz olduğu için saniyeler sizin için değerlidir. Her zaman yanınızda iki adet klasik aspirin bulundurun, hatta bütün ceplerinize koyun, evinizin sağına - soluna koyun.
Kriz anında hemen iki adet ağzınıza atıp hızla çiğneyin, güçlü ve hızlı. Taksiyi sonra çağırırsınız.
yapılan bir metaanalizde asetilsalisilik asidin hayat kurtarıcı olduğu ispatlanmıştır.aklınızda olsun. o ne ki la diye sormayın. araştırın, hiç detay veremem. yok öyle beleşe armut.
çiğneteceksiniz.
bununla alakalı bir makale okumuştum kalp krizi geçiren kişinin parmak uçlarına iğne batirip kanatin ve kan basıncını düşürün diyordu. ne kadar doğrudur bilmiyorum.