tadı tavuk etine benzeyen bir balıktır. az biraz balık sever bir kişi bu yassı piç kurusunun lezzetini hiç bir balığa değişmez. değişen varsa balık sevmiyordur demektir. sevgisi yalanmış demektir!
cinsel hayatları çok ilginç olan bir canlıdır ayrıca. dişileri hafif kevaşe ruhlu, çok doğurgandır. ilkbahar ve yaz aylarında 10 milyon yumurta bırakır. erkek balık gelip bunları döller. lan ne biçim bi' seks hayatı usta. et ete değecek bir kere. o yassı şeyden 15 milyon yumurta nasıl çıkıyor zaten şaşırıyorum. bakıp bakıp kelime-i şahadet getiriyorum. bir de kış ve sonbaharda ne yapıyor bunlar çok merak ediyorum. ilkbahar ve yazın yumurtla-döllen. kışın mastürbasyon. oh bu ne güzel okyanus!
bunların yumurtaları 7-8 günde günde vücud şeklini alır. 10 cm'ye ulaşana kadar planktonlarla beslenirler. encikler yassılaşmaya başladığı zaman serin sulara açılabilirler fakat şahin k yüzünden bu türün tehdit altında olduğu söyleniyor. encikler doğduktan 5 yıl sonra çeşmelerine su yürür, kuşları öter. o vakit kendileri de sevişip çiftleşebilirler. yani sevişmekte işte dişi gidecek kuma yumurta bırakacak, salak erkekte gelip o yumurtaların üzerine attıracak. öyle sevişmek mi olur lan.
o değil de bunların tavası çok güzel oluyor he. az yağlı böyle... ohh mis...
yassı bir dip balığıdır. 20-70 metre derinlikte yaşar. neredeyse tam yuvarlak ve pulsuz bir vücudu vardır, alt tarafı hafif pembe renkli, üst tarafı ise kahverengi kamuflajı andıran desendedir. bu özelliği sayesinde su yüzeyinden bakınca görülmesi çok zordur. etinde düğme şeklinde kemiğimsi kısımlar bulunur, yemeden önce bunların ayıklanması gerekir. olta balıkçılığına uygun bir balıktır. bu yüzden çok zengin olmasa bile kendi tutup yiyebilen insanların sayısı hiç az değildir.
balıkçıya gittiğimde kalkanın üstünde 95 lira yazıyordu. kilosunun değil adetinin o fiyat olduğunu düşünüp kendimce hesap yaptım, yarısını alsam 45 lira öderim o da çok koymaz dedim. balıkçıya ikiye bölünüp bölünmeyeceğini sordum. sormamla adamın ikiye bölmesi bir oldu. tarttı ve 135 lira ödeyeceğimi söyledi. ben fakir ama gururlu bir tavırla içim kan ağlasa da yüzümde sahte bir tebessümle parayı ödedim. büyük bir hevesle eve gelip ömrü hayatımda tatmadığım bir lezzeti hayal edip balıkçının tarifine göre 135 liralık balığı pişirdim. bir de bir şeye benzeseydi bari. bildiğin balık işte, üstünde düğmeleri filan var farklı olarak, saygınlığı da düğmelerinden geliyor sanırım.
ülkemizde sadece karadenizde bulunan, nadir olmakla beraber karadeniz sahillerinde sığ denize geceden bırakılan yemlenmiş oltayla avlanıldığı da olur, nesli tükenme noktasında gelmiştir, bunda en büyük pay yavru büyük ayırt etmeden, trolle balığın amına koyan orospu çocuğu karadenizli balıkçılardadır(not:karadenizliyim, (bkz: göt göt denir) ), bundan 20 yıl önce babamla eniştem ayda bir tekneyle balık avlamaya çıkarlardır, her gittiklerinde 4,5 kiloluk kalkan balığı muhakkak olurdur, şimdi o ebattaki kalkan balıklarını louvre müzesinde mumyalayıp saklıyorlar, neyse konuya dönecek olursa, türkiye denizlerinde bulunan en lezzetli balık olduğu söylene durur, ben tadını çoktan unuttuğum için bu konuda yorum yapamayacağım, bir kilo balık 100 lira mı olur lan.
Şaşı balık. Gözleri asimetrik bir biçimde vücudun üstünde çaprazlamasına duran; ağzı ise vücuduna göre yan duran ilginç bir balık. Deniz tabanına Yatay şekilde yüzen bir balığa (dip balığı) göre evrimini henüz tamamlamamış gibi durmakta. Eminim ki Deniz biyologları epey bir kafa patlatmışlardır bu mevzu ekseninde.