“Kalem kılıçtan daha güçlüdür, keskindir” atasözü, bir kalemin son derece güçlü olduğunu anlatır. Küçük olmasına rağmen keskin kenarlı kılıcın başaramadığı şeyleri yapma gücü vardır.
Bu atasözünde yazma gücünün savaş ve nefret gücünden çok daha büyük olduğu belirtilmek isteniyor. Bir savaş her zaman acı verir ve kayıplar ile biter, burada yazma insanlığa sunulan bir armağandır.
Aslında küçük bir kalemle yazılan yazıların barışçıl hareketinin, bir kılıç tarafından gerçekleştirilen şiddet eyleminden daha büyük bir etkisi vardır. Bu etki insanlık için savaşın sağlayamadığı, olumlu bir etkidir.
Kalem, politik liderlerin, aktörlerin, sporcuların imajını oluşturma veya yok etme gücüne sahiptir. Yazar, kalemin gücü konusunda gerçekten temkinli ve dikkatli olmalı ve akıllıca yazmalıdır. Hiçbir yazar kendi kişisel kinini yazılı olarak göstermez. Yazılar savaşlar sırasında barış yaratabilir ve barış esnasında savaşlar yaratabilir.
Sonuç
Kalem kesinlikle kılıçtan daha güçlüdür. Kalemin küçük bir ucuyla tamamlanabilen görevler, savaşarak başarılamayacak kadar büyüktür.
atatürk' ün kurtuluş savaşı zaferinden sonra dediği gibi "arkadaşlar, bundan sonra pek önemli zaferlere kavuşacağız. fakat bu zaferler süngü zaferleri değil, iktisat ve ilim irfan zaferleri olacaktır"
kalem kullanmasını bilen aydınların elinde en keskin kılıçtan çok daha tahrip edici ve kuvvetli olur anlamına gelen mükemmel bir önerme.
düşünce özgürlüğünün türkiye de sistematik olarak körleştirildiği baz alındığında türkiye için geçerli olmayan ama gelişmiş ülkelerde örneklerini bolca gördüğümüz durumdur. hatta ve hatta osmanlı devletinde bile bu tip keskinlikler yaşanmış olması türkiyenin içler acısı halini daha da artırmaktadır.
eğer socrates'i hala hepimiz biliyorsak ve onu idam edenlerle ilgili hemen hemen hiç kimsenin bir fikri yoksa, bu söz doğrudur.
(bak, biriniz gelir de socrates kitap yazmadı ki der, kemiklerini kırarım ona göre)
--spoiler--
ne kalem kılıçtan
ne kılıç kalemden üstün olsun
öğrensinler birlikte yaşamayı
örneğin kalem
aşk şiirleri yazsın
ve köreldikçe kılıç yontsun
--spoiler--
teoride gecerliligi oldugu halde pratikte hic bir anlam ifade etmeyen söz. kılıc görüldügünde kalemi kulagın arkasına sokarak hızlı bir sekilde topuklanması gereken durum.