Bu şarkının ilginc hikayesi vardır;
Cem karaca ve cahit berkay o zamanlar ataköyde oturmaktadır ve birbirlerine komşudurlar. Ikiside ev kiralarını ödemekte güçlük çekmektedir.
1990 yılında kuşadasında altın güvercin yarışması yapılacaktır. Verilecek ödül 1 senelik kirayı karşılamaya yetecek düzeydedir. Cahit berkayın aklına bir şarkı besteleyip yarışmaya katılmak gelir. Şarkıyı besteler, bir akşam yemeğinde cem karacadan şarkı için söz yazmasını ister. Cem karaca bunu duyunca ilk başta sinirlenir fakat besteyi dinledikten sonra yazmaya ikna olur.
Şarkı kaydedilip yarışmaya gönderilir. Akabinde finale kalır. Cem karaca yarışmada sahneye çıkıp şarkıyı söylemeye yanaşmaz, cahit berkay zorda olsa ikna eder. Sonucunda cem karaca kahya yahya şarkısıyla yarışmanın birincisi seçilmiştir. Alınan ödül iki değerli isim arasında paylaştırılmıştır.
"içeri giren sarı kız bana bakmaz ki
Baksa bile bana bana benim olmaz ki
olmaz olmaz bilirim ben kahya yahya
O kimbilir kimin nesi ben kahya yahya"
Albüm yapacak para yoktur, sıkıntı dorukta. En iyi dönemler geride kalmış, mücbir sebeplerden dolayı meteliğe kurşun atılıyor.
muhabbet devam ederken 5 dakikada bir şeyler karalar cem karaca.
cahit berkay, cem'in yazdığı sözlerin üzerine kuş adası altın güvercin yarışmasına katılmayı teklif eder, istemez cem, cahit ısrar eder, notalandırır sözleri cahit. ve cem'i yarışmaya katılması için ikna eder.
1990 yılı için yarışmaya katılırlar kahya yahya şarkısı ile. cem, birinci seçilir ve ödülü hak eder.
90 yılı sonrası gelen ilk albümünün kaynağı olur bu yarışmanın ödülü.
tamirci çırağı şarkısındaki işçinin duygularına tercüman olma olayının, seksenli yıllar itibariyle pavyon kahyasına uyarlanmış halidir. muhtemelen tamirci çırağı'nın ülkedeki siyasi, sosyal gelişmelerden etkilenmiş halidir ama tamirci çırağı kadar nefis hatta belki de daha nefis olan cem karaca şarkısıdır.