galiba kahvenin acı olabileceğinden yahut sıcaklığından korkulduğu durumlarda insanların olduğu gibi "hahh" diyerek kahveyi ağzından yere boşaltmasından korkulduğu için getirilir.
zamanın birinde kız istemeye veya bakılmaya gidildiğinde, kahvenin yanında su verilirmiş ki, oğlan beğenirse kızı önce suyu sonra kahveyi içsin, beğenmezse de önce kahvesini üstüne suyunu içsin.
bu sebepledir ki getirene ayıp olmasın, hemde kahvenin tadı tam anlamıyla alınsın diye önce su sonra kahve içilir.
Osmanlı'da kahveye atılan zehir renginden dolayı belli olmazmış zehrin en iyi kaybolduğu yiyecek/içecek maddesi kahveymiş. zehir suda çözünerek kendini belli eder. padişah kahveyi içmeden önce bir miktar kahveyi suya dökermiş bu şekilde anlarmış. o zamanlardan gelen bir adettir.
telve tortumsu, ince tanecikli bir yapiya sahip oldugundan mutevellih bogazda gicik yapmaya elverislidir bu gibi durumlarin akabinde girilen oksuruk krizine onlemdir o bir bardak su.
kahvenin yanında gelen su ağızdaki diğer tatları temizlemek için önce içilir. kahveden sonra su içilmez bunu yapana da kız verilmez dikkatli olunması gereken durumdur.
zira kız bu kahveyi rezil etti beni de rezil eder diye düşünebilir.
her tudum ilki gibi zevk versin diye. bu etkiyi iyice güçlendirmek için bunların yanına az bir nane likörü bir de küçük çikolata ekleyin, tadından yenmez.
bilinenin aksine kahvenin yanında getirilen su, sonrasında telve tadını geçirmek için değil, içmeden önce ağzı temizlemek ve kahvenin tadını daha iyi alabilmek içindir.