haftaiçi sabah sigarası içilmeden önce yenmesi gereken üç beş şeyden ibaret (poğaça,elma,simit...) tatil günleriyse saatlerce sürebilen ve içeriği büyük ölçüde değişen (ekmek, peynir, zeytin, patates kızartması ...) yemek öğünü.
gün içerisinde yapılan en yararlı ve önemli öğündür. bu öğünde alınacak besinler gün boyu sizin direncinizi koruyacaktır. öğlen ve özellikle akşam yemekleri vücudun rahatlığı, sağıklı, düzgün beslenme ve kilo açısından daha hafif atlatılmalı fakat kahvaltı tam anlamıyla yapılmalıdır.
(bkz: dengeli beslenme)
süt, yumurta, peynir, az ekmek ve balla değerlendirildiği takdirde güne zinde başlama fırsatını verecek öğün. büyüklerimizin tavsiyesine göre, kahvaltıdan önce pekmez tüketilmelidir.
"kahve" ve "alti" kelimelerinin birlesiminden olusmus kelime.
osmanlilar zamaninda kahve cok fazla tuketilirmis. ancak kahve mide bosken icilirse zararli oldugundan oncesinde bir seyler yemenirmis. iste bu atistirilan hafif yiyeceklere "kahveden once" anlaminda "kahve alti" denmis ama gel zaman, git zaman bu iki kelime birlesmis ve "e" harfinin de dusmesiyle kahvalti kelimesi olusmus.
öğrenci milletinin yere gazete serip üzerine uyumsuz tabaklar içinde bakkaldan para katıştırıp alınmış olan bir dilim peynir, biraz zeytin, memleketten gönderilen yağ vb. şeylerle, günün herhangi bir saatinde (hatta gecenin bir yarısı bile olabilir) kurulmuş olan sofra
bir türlü sevemediğim, alışamadığım, benimseyemediğim gereksiz beslenme aktivitesi. yalnızsanız hiç çekilmez. hiç yani.
domatesleri doğriycan da peyniri dilimliycen de zeytini kekikliycen de.. pehh.. ****
ayrıca konuyla alakalı olarak;