--spoiler--
Sürekli kahve tiryakileri ansızın kafeinsiz kaldığında metabolizma bu eksikliği beyne bildirir ve eksikliğin yan etkileri ortaya çıkar. Bunlar çoğunlukla telaş, konsantrasyon eksikliği ve bezginlik şeklinde kendini gösterir. Bu sendromlar birkaç gün içinde geçecektir.
--spoiler--
başlarda özellikle uzak durduğum sonradan benim de bir bağımlısı haline geldiğim meret. Aslında tabi kola falan içen biri olarak almışlığım vardı fakat özellikle üniversite ikinci sınıftan itibaren "dur uyanık kalmak için kahve deneyeyim" diye başlayıp bir daha bırakamadım. Harbiden de bağımlılık yaratıyormuş, kendim denedim onayladım.
dünya çapında en fazla kullanılan psikoaktif madde, dolaylı yollardan da olsa öyle. herkes neredeyse her gün kafein alır. kafeinin saf hali ise tabii ki çay, kahve ya da kola gibi içeceklerin içindeyken yaptığı etkiden daha fazla ve ayrı bir etkide bulunur. saf hali beyaz renklidir.
kafein, çay yapraklarının polar-apolar solvent ekstraksiyonu ile elde edilebilir. iyi bir organik çözücü olan diklorometan kullanarak kafein su ile karıştırılmış çay yapraklarından uzaklaştırılabilir çünkü kafein diklorometan içinde suda çözündüğünden daha fazla çözünür. tabii kafein ile birlikte bir miktar tanen de diklorometan içerisinde çözüneceğinden buradaki taneni gidermek için sodyum karbonat kullanılarak asidik haldeki tanenin -oh grubundan hidrojen uzaklaştırmak suretiyle tanen kendi tuzuna dönüştürülür. bu şekilde devam edilerek prosesin sonunda kafein elde edilmiş olur.
proses için gerekli olan diklorometan kolay bulunabilen bir madde olsa da hazır olarak elde yoksa bu herhangi bir boya sökücüsünden ayrıştırılarak da elde edilebilir.
uyarıcı etki yaparak beyindeki nöronların ileti aktarımını geçici olarak hızlandıran alkaloid bir madde. yani kafein sinir hücrelerini heyecalandıran bir dedikodu.
vücutta 14 saat kaldığı için uykusuz gecelerin kabusudur. son kafein en geç öğle 1 gibi alınmalıdır. yoksa bir şeyleri tutar , yatakta ensenizden aşağıya usul usul damlayan ter ve huzursuz bacaklarınızla başbaşa kalırsınız. bana uymayın yani. s.kerim.
astım hastalarının tedavilerinde kullanılır, bunun dışında kimi ilaçların içerisine katıldığında ilacın etkisini arttırdığı gözlemlenmiştir. bunun yanında kafein metabolizmayı hızlandırır. karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, ayrıca böcekler üzerinde öldürücü bir etkiye sahiptir. böcek ilaçlarında kullanılır.
olumsuz özelliklerine değinecek olursak; psikolojik hastalıkları ve migreni tetikleme, kalp ritmini bozma, gastrit, beyni etkileyerek öğrenmeyi zorlaştırma, bununla birlikte aşırı dozda alındığında ise ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.
Bir sinir sistemi uyarıcısıdır . (bkz: Matein) veya (bkz: guaranin) olarak da bilinir . Vücuda alındığın da (bkz: stimülan) etkisi yapar yani , geçici bir süreliğine bilinçi yani uyanıklılığı ve farkındalılığı arttıran bir kimyasaldır . Sempatik sinir sistemi ve merkezi sinir sisteminin etkinliğini arttırır . Bu yüzden fazla kullanıma bağlı çeşitli rahatsızlıklar görüle bilir . Örneğin ; (bkz: ritim bozuklukları)
uyumayayım da sınava çalışayım diye kendisinden medet umarak ice tea, kahve ve çayın dibine vurduğum, ve fakat sanırım bokunu çıkarmış olmamdan dolayı şu anda evin içinde tur atmama, ders çalışmak yerine şarkı söylememe neden olan değişik.
bir de elimi ayağımı falan titretiyor bu. kafein, canım sen hayırdır?
aşırı alkollüyseniz ve alkol zevkten çok rahatsızlık veriyorsa ilacınız olabilir. kusmak en doğrusudur ama bunu yapamıyorsanız kahve veya cola ile kafeini almanız alkolü bastıracaktır. ayrıca sanırım kafeinin uyku açıcı özelliği vardır.
doğal olarak çayda, kahvede, kakaoda bulunan antioksain bir maddedir.
yine fasulyelerde, yapraklarda ve değişik sebze ve meyvelerde farklı oranlarda bulunduğu tespit edilmiştir.
kola gibi içeceklere de tat vermesi için eklendiği bilinir.
siyah çayda ve yeşil çaya göre daha çok bulunur.
yapılan bilimsel çalışmalar, siyah çayın kalp krizi riskini azalttığını ortaya koyarak, bunun sebebinin içindeki kafeinden olduğunu tespit etmişlerdir.
ancak prooksidandır. yani fazla alınması halinde vücutta toksik madde olarak birikir ve yaradan çok zarar verir.