5 çift masa sandalyesi olan herkesin aklından geçen fikir.
Bilhassa kodumun ergenleri tarafından kolay para sanılır. Sorsan daha üniVersitesi bitmemiştir veledin, “kafe aççam moruq yaa çay satcam köşeyi döncem” kafasıyla girişimcilik oynar.
10 lira yerine 5 liraya kahve satarsan,
6 lira yerine 3 lira soda satarsan kimse gelmez o kafeye. Dandik yer olarak görürler.
Bu millete geçireceksin. Bak ötv ye, ders al biraz.
güzel fikirdir ancak bu dönem doğru bir dönem değildir diye diye 10 küsür senedir ertlediğim fikirdir.
fiyat politikasına gelince, soda 10₺ kahve 20₺... fakir fukara insanla uğraşamam...fiyatlar düşük olursa keko tayfası gelir sadece benim söğüşlemek istediklerim, piyasa yapmaya gelecek özel üni öğrencileri ve parası olan orta yaş sınıfında olup üni talebesi hatun kovalayan zengin ama mal erkekler...
Kafe değil de pastane açma fikri olmuştu bende de. Sonra ailemin benim için o kadar birikmişi olmadığını fark ettim.
Hoş, pastacılık okusam ve şimdiye kadar Üniversitem için harcanan parayı o zaman alıp dükkan açsam belki bir şeyler olurdu.
Yine de esnaf olmak çok zor.
Bizim semtte mantar gibi türediler.
Lakin çok uzun ömürlü olacaklarını sanmıyorum.
Kiralar ateş pahası. Hiç kapanmaz dediğim yerler bile son pandemiden sonra kapattı. Yinede hayırlı işler olsun.
Dip not: masaları sandalyeleri kaldırıma kadar koyup yolu işgal etmeleri ise ayrı bir muamma. Sırf bu yüzden kapansınlar.
Konuya kafe veya internet kafe açmak olarak bakmak çok önemli bir fark yaratmıyor. Bir hizmet işletmesi kurmak olarak bakmak lazım.
Hayatında ticaretle hiç uğramamış, kenarından köşesinden bulaşmamış birinin kafe işletmecisi olması ile bu sektörde deneyimli olan birinin kafe açması arasında fark var.
Sizin bir iş planı yapmanız gerekiyor. Sabit giderler ve değişken giderler olarak bakarsak, bir kafe açmak için satın alınan ya da kiralanan mekanın yeri bu işe uygun mu bu en önemli kriter.
Buraya ne tip müşteri gelecek bunu da belirlemek gerek. Hedef kitle öğrenci ise mesela şu an pandemi nedeniyle tüm üniversiteler uzaktan eğitimde. Eğer gelir grubu yüksek kitleye açıyorsanız ve zincir bir Cafe franchise açmıyorsanız size kim gelecek neden gelecek bunu önemsemek gerekiyor.
Meksika yemekleri yapsanız bunu duyurmanız reklam ve vermeniz şaşalı açılış yapmanız ciddi bir aşçı bulmanız gerek.
Her şeyden önce bütün bunların aslında lüks tüketim olduğunu ve ekonomik daralma döneminde girişimciliği sorgulamak lazım.
Devlet 9.9 açıklasa da yıllara göre ağırlıklandırılarak hesaplanan büyüme oranlarına göre % 34 küçülen bir ekonomi var.
Önümüz kış grip sezonu da geliyor. Kim kafeye gelip tabağına 50 lira verip fajita yiyecek. Gelen kaçıncı müşteride tüm başlangıç masrafları çıkacak üstüne cari giderler ödenecek ve size ciddi bir kar kalacak bunu hesaplayın.
Kredi alsanız ipotek ettirecek malınız yoksa kredi alamazsınız. Ancak franchise alaçatı falan açmanız lazım. Bu zaten bu kısım ayrı bir başlık.
Ben kebapçı acmak istiyorum yaa, o ızgara kokuları icinde kasada oturayım, kartı sokayım sifrenizi girin diyim kolonya dökeyim. Arada bana 2 icli küfte uzatsınlar dürüm sarsınlar. Off neden olmasın var bir hayalimiz.