yer yer masmavi, dupduru, sığ ve serinletici; yer yer soğuk, derinlere inilebilen, karalaşan, mücadele ettirmesi muhtemel ve söz konusu bu iki uç aralıkta çeşitlenen şu engin entelektüelizm deryasına dalmaktan bu denli korkanlar, insanlar, çoğunluk, halk, millet, ağzı kokan, ışıktan korkan, sudan korkan; siz "kuduz" olmalısınız: var mı ki başka izahat buna? kuduz olmalısınız, kudurmuş olmalısınız! kafayı yemiş millet! her yerden muhteşem hayaller fırlarken bunlara iştirak etmeyip de tüm bu basitlikler içinde çıldırma ısrarı niye? azıcık sakinleşmemek, ruhunuzu dinlendirmemek, öfkenizi dindirmemek; hayalleri, güzelliği dillendirmemek niye? yok efendim yok, çıldırmış olmalısınız!
idefix'te kitap fuarı var, 30 nisan son. bakıyorum, niceler o kadar çoklar ki kitaplar. bakıyorum, bir kitabın konusuna ne güzel de anlatmış önsözünde. yenileri var, eskileri var. ne efsane yazarlar var. marcel proust var mesela, kayıp zamanın izinde. bir bakıyorum, dorian gray'in portresi çıkıyor karşıma. arkamı döndüğümde salvador dali, bıyıklarından tekini tutmuş, öteki elinde ise bir büyüteç; gözüne doğru uzatmış ve gülümsüyor. evet, ressamlar var, vladimir kush gibi bir yetenek mesela, hâlâ aramızda nefes alıyor. binlercesi var. bu kitapların içine dalmamak niye? ne muhteşemler, çıkıyorum hayıflanarak siteden. film alemine dalıyorum. bir saygıdeğer vatandaşımız "anadolu'nun kayıp şarkıları" isminde bir çalışma yapmış. belgesel olarak yayınlanmış bu. ne kadar da naif, nasıl da hatırlatıcı. neleri görmezden geldiğimize, neleri arkamızda bırakıp da önümüze hiçbir şey katmadan ve katmadığımız hâlde ayaklarımızı sürüye sürüye hem yorgun hem de solgun yaşamaya çalışıyor olmamıza nasıl da dokundurucu. nasıl oluyor da, bu nasıllar hiçbir nitelik belirtme amacı taşımıyor artık? çünkü hayatlarımız niteliksizleşiyor. kafayı yemişiz milletçe.
sapkınlıklarla dolu haberleri okudukça sık sık dile getirdiğim bir sözdür. kafayı yemiş millet yahu. delirmişler, artık kaybetmişler kendilerini. öyle yani.