kadınların bilime katkısı

entry33 galeri1
    0.
  1. 1.
  2. malesef sayıları 3 basamaklı sayılara ulaşamaz. yanlış anlaşılmasın. elbette olmalıdır. geçmişte bir baskı şeysi olmuş evet ama şimdi sizi tutan ne ? birbirinizin arkasından dedikodu yapacağınıza ders çalışın veya avon kataloğu karıştıracağınıza açın bir kitap bir şeyler öğrenin kimse size sen kadınsın yapamazsın demez ki.
    2 ...
  3. 2.
  4. Bilim insan ayirmaz.
    Cinsiyet, din, dil, irk, genc yasli ve hatta bebeklerin bile her insanin ugras vermis oldugu ve verdigi bir ugrasidir.

    Bilimde; ögrenilenin üstüne eklemek vardir.
    Ilk ateste yemek pisirmek bir erkegin mi kadinin mi aklina geldigini bilmiyoruz. Bu yemege tuz eklemek de ayni sekilde. Belki de ilk tekerlegi de bir kadin bulmus olabilir.

    Erkeklerin teknige teknolojiye olan ilgisi kadar kadinlarin da ilgili oldugu alanlar bulunuyor. En basiti moda. Gecmiste hayvan postunu elbise olarak kullanmak bir kadinin aklina gelmis olabilir. Yine erkeklerin avci kadinlarin da toplayici oldugunu varsayarsak; tarimin gelisimini, botanigi kadinlardan ögrenmis olabiliriz.

    Ortacagda biz erkeklerin kurmus oldugu erkek egemen toplumlarin kadinlar üzerinde olusturmus oldugu baskilara esek baglasan duramaz.

    Günümüz dünyasinda hala bunun etkisinden kurtulamamis toplumlara sahibiz. Hatta cok gelismis dedigimiz ülkelerde bile gecerli. Yine de bircok cok degerli bilim kadini yetistirilmis ve hala yetismektedir.

    Kiz veya erkek farketmez insanlar dogustan meraklidir. Her insanin ilgi alani farklidir. Bu yüzden her insan kendi sevdigi meslegi yapmali, merak acligini gidermeli.

    Neyse konuya dönelim.
    Marie curie haricinde en basiti Grace Hopper'dir. O olmasaydi belki su an bilgisayar ve cep telefonu olmayacakti. Sadece bilgisayarin üzerine eklenen diger buluslari saymayalim bile.

    Bir baska isim rosalind Franklin. Sayesinde dna'yi tanidik ve bir cok hastaliga cözüm arayisina girildi. Dma analizleri, kriminal olaylari saymayalim.

    Bir erkek olarak sunu kabullenmeliyiz. Zeka sacin uzunlugu kisaliginda degildir.
    6 ...
  5. 3.
  6. (bkz: ada lovelace)

    programcılığın anası olarak bilinir.
    1 ...
  7. 3.
  8. 4.
  9. laboratuvarları paspas yapmak suretiyle ciddi bir katkı sunmuş oluyorlar zira o adamların steril ortamlarda çalışmaları çok mühim.
    3 ...
  10. 5.
  11. 6.
  12. 7.
  13. 8.
  14. 9.
  15. Öncelikle bilim insanı diyeceksin, sonra gidip bilim tarihi okuyacaksın ki bu düşüncenden vazgeçebilesin.

    Not: yemişim formatınızı sayın moderasyon.
    2 ...
  16. 10.
  17. Sexist başlıklar açanlar emin olun sizden daha çok katkıları olmuştur kadınların bu dünyaya. Bunu bir erkek olarak söylüyorum ve sizin gibi insanlarla aynı dünyada yaşamak da ayrıca utanç verici.
    0 ...
  18. 11.
  19. 12.
  20. Troll olduğunu bilmeme rağmen "k*dın" yazıyorsun ya ağzını burnunu parçalayasım, beyninin her zerresini pantolonuna girdiresim geliyor.
    28 ...
  21. 13.
  22. 14.
  23. Kadin cinsi o sırada sizin baskılarınız yüzünden evinde oturup doğurduğu 3 çocuğuna bakıyordu. Geçmiş zamanlardan bu yana ister avrupada ister asyada kadınlar her zaman pasif bırakılmak ve hep kontrol altında tutulmak istenmiştir. Çünkü bur kadın isterse her şeyi yapabileceği bilinmektedir ve bu da siz er**k cinsini korkutmaktadır.

    Ayrıca tüm bu baskılara rağmen çok şey başarmış güzel bilim insanlarımızdan bazıları;
    1- Marie Curie
    2- Ada Lovelace
    3- Rachel Carson
    4- Jocelyn Bell Burnell
    5- Elizabeth Blackburn.
    1 ...
  24. 15.
  25. 16.
  26. Bilim adamlarini doğuruyor olmaları bile yeterlidir.
    0 ...
  27. 17.
  28. Başka kadın veya erkeklerin başarısından nemalanmadım hiçbir zaman. Ben kadın veya erkek olarak bilime katkıda bulunmak istersem, bulunurum. Cinsiyetin bana engel olmasına izin vermem. Benim cinsiyetimdeki başka insanların başarısını da kendi başarım saymam. Çünkü bu saçmalık.
    2 ...
  29. 18.
  30. tüm bakteri ve virüsleri yok eden buluşumun görsel olarak kanıtlamak için agar petri ve mikroskoplarla ilgili bilgi paylaşımı istediğim, biyomühendislik alanında okumuş, geleceğin bilimadamı olan, büyük projelere imza atmış kız arkadaşım, en ufak bir yardım etmedi sebebi ise kendisinin de üzerinde çalıştığı konuda kat ve kat ilerde oluşumdu. bu konularla ilgili detaylı bilgilere sahip olmamama rağmen, ek olarak maddi olarakta bir mikroskopa 10 bin lira verebilcek imkanlara sahip olduğumu görünce yapacağı varsa da en ufak yardım etmedi. o yüzden bilime katkıdan ziyade bilime köstek olduğuna kanaat getirdim. ve onun kendi üretimi de bir çok faydalı bakterilerin ölümüne sebep oluyordu. tam bir kapitalist düzene hizmet ediyordu. o yüzden kadınların bilime katkısı vardır ama gerçekten katkı sağlamak için bir adımlarının olmadığını, tek bir kişi üzerinden genelleyerek noktalıyorum. tabi ben pes etmedim şimdi 300 liraya aldığım hasta güvercinleri 5-10 bin liraya satıyorum.
    1 ...
  31. 19.
  32. bilim tanımı stem, yani, science-technology-engineering-math dörtlüsü ise, kadınların son 20. yüzyılda bu konuda atak yapmalarına rağmen genellikle üniversitede sözel ve teknik olmayan bölümleri tercih ettiği bilinmektedir. Bu kadınların beyninin bilim üretmeye uygun olmadığı anlamına gelmez, zira kadın bilim insanları vardır, zira, erkekler bu konuya daha büyük bir yatkınlık gösterirler.
    1 ...
  33. 20.
  34. 21.
  35. ah gerizekalı çomar ah. keşke kafanın içinde beyine dair ufak bir kırıntı olsa.

    https://www.sozcu.com.tr/...-ekibine-secildi-1037921/
    0 ...
  36. 23.
  37. 24.
© 2025 uludağ sözlük