toplumsal cinsiyet rolleri gereğince yapılan seçimdir. erkek çocuk arabayla oynasın, kız çocuk barbie bebekle, kızın erkek arkadaşı olmasın, erkek istediği boku yesin, kız çocuğu akşam ezanıyla eve girsin... bla bla devam eder daha.
sonradan degistirmek falan of. burasi turkiye. ben bagcilarda birine pembe tisort hediye etsem, beni bicaklama riskleri hic az degil. bu oyle ha diyince gecmez.
dun arkadasimla oturdugumuzda somsoguk bir sey icesim geldi, ve daha once hic icmedigim bir sey istedim. icecegin rengi pembe, pipeti de mordu. o kadar rahatsiz hissettim ki kendimi. cunku bebeklikten bu yana bazi seyler en yakinimizdakiler tarafindan bile dikte edilmis. yillar evvel senin rengin mavi olarak belirlenmis. kulaga komik geliyor ama renk secme ozgurlugumuz bile yok.
Cok eski bir gelenektir. Mavi iyinin rengiykrn, pembe ugursuzlugun rengidir. Caglar boyu erkek evlat hep onde tutuldugu icin de mavi ataerkil toplumlarda kalici olmustur.
Renklerin kullanım alanı sadece nüfus cüzdanı ile sınırlı değil.
Pembe diye kadın ismi var ama mavi diye erkek ismi yok. Gerçi adı mavi olan bir kadın tanıyorum ama hiç erkeğe renk ismi konduğunu duymadım.
Gerçi rezervuar köpeklerinde renklerden isimlendirme var ama o kurgu bir durum.
Erkekler için Eflatun var ama bu da isim mi nick mi tam belli değil. Imkan olsa yani renkler insanlara isim olarak verilse ben bej olmak isterdim. Her insan kadar kirliyim.