Osmanlı Devleti'nin diğer monarşilerden farkı, padişahların eşlerini cariyeler arasından seçmeleri ve resmi nikah yapmaktan kaçınmalarıydı. Bu kural özellikle yükselme döneminde yerleşmiş, padişah eşlerinin ve ailelerinin, padişahı etkilemesini önlemeleri amacıyla getirilmişti. Kanuni Sultan Süleyman ilk defa Hürrem Sultan'la resmi nikah yaparak bu kuralı bozmuş ve kadınlar saltanatının yolunu açmıştır. Kadınlar saltanatı, böylece Haseki Sultan'ın yani padişahın en gözde eşinin güç kazandığı bir dönem olarak başlamış, Nurbanu Sultan ve Safiye Sultan dönemlerinde güç Haseki Sultan'dan Valide Sultan'a yani padişahın annesine geçmiştir. iki padişahın (IV. Murat ve ibrahim) annesi olan ve torunu IV. Mehmet'in hükümdarlığında dahi gücünü koruyan Kösem Sultan'ın dönemi, kadınlar saltanatının zirveye ulaştığı dönem olarak kabul edilir. Anca kösemi hacamatladıktan sonra Turhan Sultan eline geçirdiği gücü kullanmayarak geri plana çekilmeye karar vermiş, 1656 yılında Köprülü ailesini destekleyerek bilinçli bir kararla yönetimi diğer devlet adamlarına bırakmıştır.
ilk defa ahmet refik altınay tarafından kullanılan tabir.. bildiğimiz bu harem, hürrem masallarının menşei bu yayındır.. bu isim daha sonra osmanlı düşmanlığı için yeni türeyen veled-i zinalar tarafından kullanılmıştır..
ne acayiptir ki bazıları hem kadınlara özgürlük, kadın hakları diye sloganlarla türk kadınını ifsat ederken bir yandan da "vay osmanlı kadınları idareyi ele geçirmişler" diye yaygara yaparlar..