kadın yerine bayan demek

entry94 galeri1
    26.
  1. bu konuya ilişkin çok güzel bir açıklamayı kendi üslubunda memo tembelcizer uykusuz'daki köşesinde * bu haftaki sayısında * ortaya koymuş bulunmaktadır. bunu okuyan olursa bayan kullanımının saçmalığını bir başka bakış açısıyla algılama imanına sahip olacaklardır. ama ısrarcı * zihniyetler bakımından bu bir fayda sağlamayacaktır; o ayrı.
    0 ...
  2. 27.
  3. tercih meselesi.
    kisinin icini nasil doldurduguna bakmali asil. önemli olan iyi niyet beslemesi, ya ya...
    1 ...
  4. 28.
  5. tasvip etmediğimiz davranıştır. kadın daha saygın, daha içten, daha saygılı, neblim, daha mesafeli değil mi?
    0 ...
  6. 29.
  7. 30.
  8. bayan -> bay
    kadın -> adam
    kız -> erkek(oğlan- oğul)
    dişi -> erkek
    hanım -> bey
    şeklinde bir sıralama ile duruma uygun kullanılabilecek san.
    0 ...
  9. 31.
  10. saçmalığın daniskası olan deyiş.
    kadın kadındır. bu bir kavramdır, olgunun allah'ıdır. bayan demekle kibar olduğunu sananlar yanılgının kollarındadırlar. tartışılacak bir yanı yoktur. asıl bayanlar bunu demekte inat edenlerdir. onu anlamak zaten güç. neyse, bize derste hanım-bayan kullanma yasağı getirmişti hocalarımız. ilk başlarda saçma gelirdi ama şimdi çok iyi anlıyorum. kadın kadındır. saygıyla eğilirim önlerinde.
    onlar bay'dan gelmedikleri gibi baymazlar da. hanım ise sadece ve sadece bir kadın adıdır. ya da x hanım olarak kullanılabilir.
    bi daha saygıyla eğilcem işte.
    2 ...
  11. 32.
  12. ülkemizdeki yaygın kullanımına paralel olarak, sözlükte de vukuu bulup insanı deli eden mantık hatası söylemdir.
    şöyle ki *: yazar kişisi kadının bakire olup olmadığını kestiremediği durumlarda sarılır *bayan kelimesine * *. aklısıra incelik, kibarlık yaptığını zanneder hatta.
    toplumun kanayan yarası, cinsiyetçi yaklaşımın daniskasıdır.
    (bkz: sözlükteki bayan yazarlar)
    sözlükte iki cinsiyet vardır ki birisi erkek, diğeri de kadındır. bunun neresi anlaşılmıyor, nasıl anlaşılmıyor üzüntüyle karışık hayretler içindeyim.
    1 ...
  13. 33.
  14. kadın olmanın ayıp sayıldığının toplumun bilinçaltına yerleştiğinin ispatıdır.
    1 ...
  15. 34.
  16. 35.
  17. 36.
  18. - hanım duydun mu, bizim daire müdürünün hanımı doğum yapmış.
    + aaa, ne iyi ayol. çocuk bay mı bayan mı olmuş peki?
    1 ...
  19. 37.
  20. 38.
  21. dikkat!!!

    bayanlara eskiden kadın denirdi çünkü onlar kadın gibi kadındı...
    artık onlara 'bayan' diyoruz çünkü onlar bizi baymaya başladı.

    (bkz: baymak)
    (bkz: bayan)
    0 ...
  22. 39.
  23. Bayan deme sorun değil, bayan diyememe sorun oluyor.
    Bayan değil kadın demek, kavramları karıştırmak, kullanımı becerememekten kaynaklanıyor bence. Kadın tanım için kullanılan kelimedir, bayan ise hitap kelimesidir. Ben kadınım, bunu kendimi tanımlarken kullanırım. Ben in salt tanımında kullanılması gereken cinsiyet belirteci kadındır. Bu benim altyapımdır bir bakıma, zemin yani. Bayan, kadın altyapısı üzerine inşa edilmiştir. Kadın olduğu inkar edilmez ama kadın zeminine de hitap edilmez.
    Kendini tanımlamış bireyin mahremiyet alanının olmasının kaçınılmaz sonucudur. Bu mahrem alan olmalı mı olmamalı mı orası ayrı tartışma konusudur ancak şuan bireylerin herkese açmalarını gerektirmeyen mahrem alana sahip oldukları medeni kanunlarda dahi geçer.
    (bkz: Bayan bakar mısınız?) (bkz: -Pardon bayan)
    O kadınla ilişki şekli değiştikçe hitap da değişir. Hatun, manita, bayan
    Erkek pilot bayan pilot derken kadın yerine bayan denmesinin nedeni toplumda kadının üzerindeki mahremiyet çizgisinin çok daha kalın ve geniş çizilmiş olmasıdır. Bu tür farklılığın olması kadın-erkek eşitsizliğinin bir sonucudur, bayan kelimesinin yanlışlığının değil.
    Bay pilot- Bayan pilot dense normal olurdu mesela, ya da erkek pilot-kadın pilot.
    Kadın cinsiyeti tanımlar bayan ise bir hitap şeklidir. ikisinin kulvarları farklıdır. Bayan değil kadın bi kerem diye tutturmak saçma ve yanlış.
    +Hey kadın şapkanızı düşürmüşsünüz.
    -Sağol erkek.

    Bu mudur? Değildir.
    Hitaplar (bay, bayan, hanım, bey) ilişki seviyesine ve ortama göre değişir, değişebilir. Olması gereken ise kadın ve erkek zeminine eşit mesafede durup hitap edebilmektir.
    0 ...
  24. 40.
  25. faruk özsu'nun aşağıdaki yazıyla isyan ettiğidir. al benden de o kadar...

    "Bayanlar" ve erkekler...

    ''Bakalım bu hafta hangi 'bayan' yarışmacı elenecek, hangi 'erkek' yarışmacı hayallerine veda edecek?..." (TV'de sıklıkla gördüğümüz yarışmalardan birinin fragmanından.) Üniversite sınavlarından hatırladığımız "aşağıdaki cümlelerden hangisinde anlatım hatası vardır" soru grubunda sorulduğunda, "kebap soru" kabul edilerek, gözü kapalı işaretlenebilecek olan yukarıdaki takdim cümlesindeki hatalı kullanım, maalesef dilimize yapıştı ve "dille ilgili hassasiyetlerini kendilerinden daha çok tanıdığımız" bazı emekli öğretmenlerimiz dahi uğraşmaktan vazgeçip durumu kabullendi.
    Artık erkeğin karşılığını "bayan" kabul ettiğimize göre bu konuda gündem oluşturmak için geç kalındığının da farkındayım, aslında. (Hele bazı kullanımlar var ki yerine doğru kelimeyi kullandığınızda şüpheci ve alaycı bir tebessümle karşılanabilir ya da ayrı bir sınıftan bahsediyor sanılabilirsiniz: "...Bayan milli voleybol takımı, bayan sporcular, bayan memurlar..." gibi.)

    "Bayan" teriminin zavallı bir hitap kelimesi olduğu, "erkeğin" karşılığı olarak kullanılamayacağı ve isim tamlamasında "başrol oynatılamayacağı" hususu, yazar, düşünür, dil uzmanı ve "istanbul Türkçesi'ni güzel konuşmakla maruf" kadim sanatçılarımız tarafından müteaddit defalar söylendiğinden, tekrarı lüzumsuz bir ısrar olacağı gibi, kendini yenileyen bir sıkıcılık yaratacaktır.
    Bense bir süre, bayan teriminin, kadın ve kız olmak üzere tüm "dişi" insan türünü kapsamak istendiği için kullanıldığına kani olduğumdan, bu istimalle ilgili eleştirilere, -bu paragrafta sözünü ettiğim küçük çekincem nedeniyle- pek de aldırış etmiyordum aslına bakarsınız.
    Ancak gün geçtikçe ve daha da dikkat çekici kullanımlarını gördükçe bunun basit bir gramer hatası değil de ayrımcı bir zihniyetin ipuçları olduğunu düşünmeye başladım. Özellikle kendi çalışma ortamımdaki yanlış kullanım ("Bayan hakimler") çok rahatsız ediciydi. Bir kadının "hakim" unvanı takabilmesi için asgari 26 yaşında olması gerekiyordu ki, bu yaş (mesleğin kamusal niteliğiyle de birleştiğinde) malum olduğu üzere bir "kızın", gönül rahatlığıyla "kadın" olarak tarif edilebileceği bir yaş.
    Hele bizzat kadınların, kendilerine -medeni halleri ve yaşları ne olursa olsun- "bayan" sıfatıyla başlayan tamlamaları kaygısızca ve gönül rahatlığıyla kullanımları var ki, asıl acıklı olan da o bence. ("Üzerinde düşünülmemiş" olmasının mazeret değil, aksine vehameti artırıcı bir hal olduğunu düşünüyorum.)
    Karı ve koca
    Benzer bir ürkek hal, erkeklerin "karım" tabiriyle mesafe ve münasebetlerinde de görülür. içtenlikle söylendiğinde eşsiz bir huzurun ve hoş bir gururun işareti olmasına rağmen, yerine göre kaba, yerine göre de, -az da olsa- cinsel bir anlam verebileceği endişesiyle, tercih edilmez bildiğiniz gibi. Aynı kaba anlamı karının karşılığı olan "koca"da görmeyiz. Karı ne kadar kabaysa, koca da o kadar kabadır oysa. Üstelik birçok kullanımda özellikle de yargı alanında "karı"nın yerine konulan kelimeler yetersiz kalır ve tıpkı "kuzen"de olduğu gibi ikinci bir terime ya da izaha ihtiyaç duyar. Ezcümle, erkekler ortamına göre "hanım, bizim hanım, bizimki, içişleri bakanı" vs. ile durumu idare etmeye çalışırken kadınların elleri rahattır: Diğer kadınları kıskandırmak isterlerse; "kocam", bunun dışında ve her halükarda hiçbir endişe duymaksızın kullanabilecekleri terim olarak, "eşim" ceplerindedir ve neyi kullanırlarsa kullansınlar nezaket seviyeleriyle ilgili bir endişe ve tartışma söz konusu olmaz.
    Yani, mesele basit bir terminolojik hata değil ve bu nedenle de bütün yükü "Köşe Kadısı" Hakkı Devrim'in omuzlarına yüklemek çok büyük haksızlık olacak.
    Kibar ortamlardaki (bu türden sayılamayan ve özellikle de kadınların özneliğinin söz konusu olduğu alanlardaki kullanımlar için herhangi bir gazetenin 3. sayfasına bakınız.) tasarruflara ve özellikle yukarıda örneğini vermeye çalıştığım kullanımlara bakıldığında aklıma şu sorular geliyor: Acaba, "kadın" kavramını kullanmayı ayıp mı sayıyoruz? Bir kadına, "kadın" demekle saygısızlık ya da kabalık yaptığımızı mı düşünüyoruz? "Kadınlık ya da kadın olmak" küçük düşüren, utandıran, anılmaması gereken bir hal midir? Birine "kadın" dersek onu aşağılar mıyız? Ya da tersinden sorarsak, "kadın"lık uluorta dillendirilemeyecek bir "kutsiyet" mi barındırıyor? Kadınlar "ulvi" varlıklar mıdır? Özetle, kadın olmak neden "normal bir yapı" olarak görülmez?
    Bir süre önce bir arkadaşımla, "bayanlara el kaldırmayışıyla" tanınıp sevilen oldukça medyatik bir
    sanatçımızın, haftasonu karısıyla yaptıkları tartışmada sinirlerine hakim olamayarak "iki tokat" atması hadisesi üzerinden, aile içi ve toplumsal şiddet üzerine konuşuyorduk. Bir ara ben yukarıdakilere benzer şeyler söyleyince, arkadaşım; "...Ülkede kadınların can güvenliği yok, sürekli dayak, hatta ölüm korkusu çekiyorlar. Dayağın meşru sayıldığı bir toplumsal yapıda senin takıntın biraz lüks değil mi?" demişti.
    2 ...
  26. 41.
  27. feminist zırvalarıyla uğraşan salak kadınların en klişe tartışma konusu. bayan ne be ben kadınım kadın gibi gerzek kelamlar eder kafanı bayan yerine kadın kelamını kullanman için adeta sikerler afedersin.

    (bkz: bayana kadın demek)
    0 ...
  28. 42.
  29. 43.
  30. bizim toplum kültürümüzden kaynaklanan bir durum ve bunu yıkmak da bir hayli zor kanımca..

    kadın; kelime olarak erişkin kız'ı tarifler. peki erişkin kız neyi tarifler?
    18 yaşını doldurmuş olanı mı? evlenmiş olanı mı? bekaretini kaybetmiş olanı mı? ekonomik özgürlüğünü eline almış olanı mı? yoksa olgun hareket edeni mi?

    herkesin bu soruya farklı bir cevabı vardır, herkes de kendi görüşünü ölesiye savunur.

    - benim için 18 yaştır.
    + neden?
    - kanunlar öyle der çünkü.

    - benim için ekonomik özgürlüktür.
    + neden?
    - tek başına ayakları üzerinde duramadan kadın olunmaz.

    - benim için bekarettir.
    + neden?
    - böyle yetiştirildik biz çünkü.

    bu yüzden ortak bir konsensus oluşturmak zordur vesselam. art niyetli olduğunu hissetmediğin sürece çok fazla polemik konusu yapmak da gereksiz gibi geliyor bana. sonuçta avrat veya karı gibi kaba tabir değildir bayan kelimesi. kadın kelimesinden farklı olarak daha mesafelidir, saygı mahiyetinde söylenir.
    1 ...
  31. 44.
  32. ohşşşşş bağyan para düşürmüşsünüz.
    0 ...
  33. 45.
  34. örnegin voleybol takımlarına verilen ad bayanlar voleybol kadınlar voleybol saçma olurdu.
    0 ...
  35. 46.
  36. +bu kadın ne arıyor burada?
    -ben kızım tamam mı hıh
    +hee daha vermemişsin de bundan bana ne?

    (bkz: oğlan yerine erkek demek)
    0 ...
  37. 47.
  38. "kadın hanım" diyin. böylece hem giydirmiş, hem gönlünü almış olursunuz.
    0 ...
  39. 48.
  40. tavırları ve anlayışı aynı kalıp, kelimeyi "kadın" yerine "bayan "olarak seçince kibarlaştığını sanan, çok sayıda olmasından kelli insanın içini bayan zihniyetin ürünüdür.
    1 ...
  41. 49.
  42. 50.
  43. zaten "kadın ve erkek" diye iki cins yoktur.

    dilimizde cinsiyet ifade eden; dişi ve erkek vardır.

    dişi de; hem batıda hem doğuda "kız" ve "kadın" olarak iki şekilde kullanılır.

    ve ne "kız" ne de "kadın" dişi cinsini tamamı ile ifade edebilir !

    dişi ifadesi kaba geldiği için bayan diyerek bu açık giderilmeye çalışılmıştır.

    kadın diyerek anlam açısında hata yapacağınıza "hanım" kelimese odaklanın, enerjinizi ona harcayın !
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük