kadın meydan mı okuyor

entry2 galeri0
    ?.
  1. Davranış Bilimlerine Giriş dersinin sınavlarında “Türkiye’deki boşanma nedenlerinin en önemlisi aşağıdakilerden hangisidir?” gibi bir soru sorulur. Boşanma nedenleri arasında sayılan kültür çatışması, kadının eğitim seviyesinin yükselmesi, köyden kente göç, teknolojinin ve görsel iletişim kanalları (TV, gazete, Twitter, Facebook…) seçeneğinin yanında doğru cevap olarak kadının ekonomik özgürlüğünü kazanması şıkkı da gösterilir.

    Kadının ekonomik özgülüğünü kazanması sonucunda oluşan tablo ise genel hatlarıyla şu tezlere dayandırılır: Kadın gücü ya da ekonomik özgürlüğünü ele alınca ve ayakları üzerinde durduğunu düşündüğü an meydan okur. Toplumun tanımıyla “ikimizde çalışıyoruz ev işlerini neden ben yapayım” der. Daha basit düşünürsek “Bulaşığı yıkamak, yemeği yapmak zorunda olan kişi neden hep benim! Ütüyü kendin yap, yemeği kendin yap, çamaşırı kendin yıka!” diyen bir kadın modelinden bahsedilir.

    Aslında mesele kadının böyle düşünmesi değil, böyle düşünmeye zorlanmasıdır. Bütün sorun yukarıda kısaca tanımlamaya çalıştığımız gibi Avrupa gelenekleriyle harmanlanan, üstelik tahrif edilmiş Hristiyanlık inancının öngördüğü Batılı bir yaşam modelini; Doğulu, üstelik gelenekleri çok katı kurallarla şekillenmiş ve inancı annelik-babalık, kadınlık-erkeklik vasıflarını ve rollerini tamamen ayırmış bir topluma dayatılmasından kaynaklanmaktadır. Dini, geleneksel ve toplumsal ritüeller bu toplumda babalık ve annelik rollerini Batılı bir zihniyetle yaşamaya, anlamlandırmaya ve sosyal hayata geçirmeye izin vermez.
    Elbette ki bu dayatma veya bu dayatmaya teslim oluş, toplumumuzun kadın ve erkek cephesinde mutlak bir çatışmaya yol açacaktır.

    Kadın meydan mı okuyor?
    1 ...
  2. 1.
  3. edinilmiş roller hakkında hiçbir bilgisi olmayan, gelenekçilik kisvesi altında kadının her tür sömürüsüne destek olan bir tezin kapanış cümlesi.

    erkeğin para kazanması karşılığında kadının ev işi yapmasını bir denge olarak göre beyin, kadının da para kazanması ile ev işi kısmına ne olacağını kavrayamadığından, kadının ev işini yapmaya sorgusuz, sualsiz devam etmesini mantıklı görmekte, desteklemektedir.

    aynı fiziki şartlara sahip olmadığımızın altını çize çize söylemekte olan bu ortak akıl, aynı mesai saatleri içinde çalışan kadının fiziken daha çok yorulacağını, bu durumda da eve daha yorgun geleceğini neden anlayamamaktadır?

    evin geçimini sağlarken ortaklık yapan kişilerin, evin düzenini sağlarken de aynı ortaklığı göstermesi gerektiği apaçık bir mantık ürünüdür. erkeğin yemek yaparken kadının evi düzenlemesi, kadın evi süpürürken erkeğin silmesi çok mu ayıp, çok mu zor bir düzendir.

    hali hazırda çalışsa dahi annelik vasfı sebebiyle çocukların sorumluluğunu alan kadın, zaten yükün fazlasını omuzlarken, erkeğin eve katkısı çok mu göze batacak birşeydir?
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük