Kadıköy Konsili, 451 yılında istanbul'un merkez ilçelerinden birisi olan Kadıköy'de(Kalkedon) yapılmış 4. Büyük Konsil'dir. Kadıköy Konsili, Hıristiyanlık tarihi açısından çok önemli konsillerden birisidir.
1. Ekümenik Konsil, iznik Konsili - Nicea MS 325
2. Ekümenik Konsil, istanbul Konsili - Konstantinopolis, MS 381
3. Ekümenik Konsil, Efes Konsili - Ephesus, MS 431
4. Ekümenik Konsil, Kadıköy Konsili - Kalkedon, MS 451
451 Yılındaki Chalcedon(Kadıköy) Konsili sonrası Roma(Latin) Katolik Kilisesi ile istanbul Ortodoks Kilisesi birbirinden ayrılmış ve genellikle Orta Doğu coğrafyasındaki Kıptiler(Koptik), Süryani Hıristiyanların akidesi olan monofizit(tek tanrıcı) görüşün yanında artık isa'nın hem bir ilah hem de bir insan olduğu görüşü ile iki tabiata sahip olduğu kabul edilmiştir, bu karara Doğu kiliselerinden büyük tepkiler gelmiştir ve bundan sonra kiliseler arasında kopuşlar yaşanmıştır.
451 yılında 8 ekimde başlayıp 1 kasımda sonlanmış ekümenik konsildir. kalkedon bugün istanbul şehri içerisinde kalan kadıköy ilçesinin merkezidir.
batı ortodoksları, roma katolikleri ile bir çok diğer batı hristiyanlarının 4. ekümenik konsülü olarak kabul edilir. konsilde eutychesin monofizitizm doktrini reddedilmiş ve isanın hem tam anlamıyla insan hem de tam anlamıyla ilâh olduğu tanımlamasını yapan "kalkedon amentüsü" ortaya atılmıştı.
Alınan kararlar:
*isa'da hem insani hem de tanrısal özellikler bulunmaktadır, bu özellikler meryem isa'yı doğurmadan önce de bulunmaktaydı.
*isa tanrı olarak baba ile aynı özden, insan olarak da günahlar hariç insanlarla aynı özdendir. dolayısıyla meryem sadece insan olan isa'nın değil tanrı olan isa'nın da anasıdır ve ona tanrı anası anlamına gelen theotokos denilmelidir.
*bu farklı doğalar birleşmeden sonra hiçbir şekilde değişime uğramayıp kendi özelliklerini muhafaza etmişlerdir.
*çarmıhta acı çeken isa'nın sadece insani doğasıdır, bu acı tanrısal doğa'ya dokunmamıştır.
aslında diofizit görüşe yakkın olan bu karara itiraz eden monofizit piskoposlar kendi bağımsız kiliselerini kurmuşlardır.
(bkz: kalkedon konsili)