11. yüzyıl sonlarında sultan-ı evliya Abdülkadir Geylani tarafından kurulmuştur. islam dininin özellikle Afrika'da yayılmasında bu tarikatın rolü büyüktür. Bütün kadiri tekkeleri Bagdat'taki abdülkadir geylani türbesinin muhafızlığına bağlıdır.
kuzey kafkasya'da örgütlenen 2 büyük tarikattan birisidir. diğer tarikat nakşibendi tarikatıdır. örgütlenmeleri şu şekildedir: 18. yy'da bürokrat, soylu, toprak sahibi gibi sınıflar arasında nakşibendilik yaygın iken; orta sınıf ve köleler arasında kadirilik yaygınlaşmıştır.kafkas kartalı şeyh şamil'in dahil olduğu tarikattır aynı zamanda. çeçen bir çok lider de aynı ekolden gelir.
kadiri tarikatında ayinler rufai tarikatına göre çok daha fakrlıdır. ilk usuller aynıdır ve birbiriyle benzerlik gösteririr fakat zamanla yeni gelen şeyhlerin yorumlarıyla, şeyhlerin görev devrettikleri vekillerin eklentileriyle ayinler farklılık göstermeye başlamıştır. bir çok kadiri tarikatına ait bir çok tekkede ayinler farklıdır, genelde bendir çalınmaz ve zikir dehridir fakat usulunde olan ilahileri bile okunup okunmamasında şüpheyle yaklaşırlar. kadiriler ayinlerinde sayıya öenm gösterirken (zikredilen esma sayısına), rufailer olayın şevkine göre ayinde zikir çekerler.
kadirilik sunni baskısı altında kalmış, özünü ve aslını yitirmiş tarikatlardan biridir çünkü tarikatlar pirler piri hz. ali'den şifa alır ondan himmet görür. aslı bozulmamış günümüze kadar en saf haliyle kalmış tarikat demek yanlış olur çünkü inanan talebelerin gördüğü medet himmet geylani'nin hüddamından, yüceliğinden gelir.
ortadoğu'da yaygın bir geleneğin sürdürücüsüdür. türkiye'de de necati şaşmaz gibi müritleri vardır. kurtlar vadisi ırak filminde sıkça görülen ve filmin final sahnesinde çatışmaların olduğu dergahın şeyhi, kadiri şeyhini canlandıran bir karakterdir. ufak da olsa bir sahnede yapılan dini ayin görüntüleri yine bu inanışın ürünüdür.