inanç olarak bakıldığında da tuhaf sonuçlara denk düşen çelişkili bir durumdur.
hz. muhammedin abdest aldıkta sonra kanayan sivilcesini (yada yarasını) eşinin silmesinden sonra peygamberin abdest tazelmesinin ardından yapılan iki yorumdan birinin getirisi.
yorumlar
1- vücudundan kan çıktı diye
2- kadın eli değdi diye
şafii mezhebine göre gerekli olan eylemdir. bu konu ile ilgili olarak sözlük yazarlarının yazdıklarına bakarak iman, din, inanç kelimelerinin limitinin bazı yazarlarca yobaza gittiği bazılarınınsa uzay boşluğundaymış gibi hareket ettiği ve tartışmanın başlamadan son bulduğu görülür. utanmasa müslümanım diyene yobaz diyecek, ulan 1400 yıl önce gelen bir dine inanmak yobazlıksa hala aristo mantığını kullanan bütün dünya yobaz dallama, yanlış anlaşılmasın dallama arapça, sazan demek, yersen.
gelelim işin ciddi boyutuna, şafii mezhebine inananlar yapar, din konusundaki küçük ayrıntılardandır, şöyle diyelim, sen çorbayı içerken ağzını şapırdatırsın, başkası fırt fırt içer, sonuçta ikiniz de aynı çorbayı aynı amaçla içersiniz, buradan e o zaman namaz kılmak yerine takla atalım sonucunu çıkaran olursa cevabım sert olur, maymunluğun alemi yok.
imam-ı hanefi hazretlerinin bir ticaret şehri olan bağdat ta * yaşayıp kentsel yaşamda kadınlarla da zorunlu bir münasebet olduğu için, hanefi mezhebinde kadın eli değerse abdest bozulmaz diye fetva vermiştir. imam-ı şafii hz. ise kırsal kesimde yaşadığı için bozulur diye fetva vermiştir. aradaki fark budur. derseniz ki günümüzde büyük şehirlerde şafi mezhebine tabi olanlar ne yapacak. cevabı gayet basit. bir mezhebe mensup olanlar diğer mezheplerin kurallarına da uyabilirler * ayrıca mezhepte değiştirebilirler.
Peygamberimizin abdest alırken elinin kanaması ve kızı Hz.Fatma dan su istemesi ve bu suyla yeniden abdest alması sonucu Hanefi meshebince kan aktığı için,Şafii meshebince kadın elinin deymesi üzerine abdest yenilenmesi olayıdır.Mezhepler arası yorum farkıdır.
hanefi mezhebinde yellenmenin abdest bozmasi ne kadar dogalsa, safii mezhebinde de yabanci kadinin eline degdimi eli bir safiinin, abdestinin bozulmasi o kadar dogaldir. fer-i fikih meselesidir. bilmeyenlerin yorum yapmasi abestir. hayatinda abdest almayan kisilerin bu konuya entry girmesi ayiptir.
(bkz: Sınıf ortamındaki selamsız sabahsızlar)bu gruba örnek teşkil ederler. Amaç selam vermeyerek iletişim kurmayı kesmek midir? Yoksa selam alan erkeğin/kızın sesinden orgazm olmayı önlemek saçmalığı mıdır? Bu tür yaklaşımlar insan ilişkilerine zarar verir ve başörtüsü takan herkesin irticacı damgası yemesine neden olur.
Dipnot: iki insan birbirini farkettiği andan itibaren iletişim başlar. ***
kişisel olarak, inançları sebebiyle bu şekilde hareket edenlerin yaptıklarına saçmalık olarak inananların saçmaladıklarına inanıyorum ama yine de bu saçmalayanların da inançlarına saygı duymak gerekli tabi.
şafii mezhebine mensup insanların inançları doğrultusunda yaptıkları eylemdir. Bu inanışlar o zamanki hayat şartlarına göre belirlenmiştir. Hanefiler daha çok şehirde yaşadıkları için ve bayanlarla iş ortamında daha çok karşılaştıkları için bayan eli değme abdest bozmamaktadır ama şafiler köyede yaşayan kesimdir ve daha çok tarla işleriyle uğraşırlar onlardada çalışırken elin kanaması doğal olduğu için vücuddan çıkan kan abdesti bozmamaktadır.
hiç kimsenin inancını ve bu inançtan doğan davranış biçimini aşağılamamak gerekir. ancak bu fikri savunan insanların ne kadar acınacak halde olduğunu görüp üzülmek mümkündür. insana insan olduğu için değer verenler ile insanı* mal gibi gören, kötüye ve günaha sürükleyen bir iblis muamelesi yapan insanlar arasında elbetteki fark olacaktır. bu gibi bir saçmalamalarını tartışmak bir yana hakkında fikir yürütmek bile onlara karşı yapılmış bir lütuftur, boşveriniz.
en önce saygı meselesidir; din dogma kurallarla işler ve genel anlamda da sorgulanmaz daha doğrusu kişiye bağlı bişeydir bu sorgulamak da sorgulamamak da ona bağlıdır. bunun yanında bazı meselelerde elbette yorum farklılıkları olacaktır. esas mesela islam içersinden bakıldığında allah, melekler, kader ve kaza gibi meseleler dışında-iman ve islamın şartları dışında- ise yanılmıyorsam füruata girer. kişiyi kafir kılmaz; ama biraz da din içersinde derece meselesidir. birisi daha dikkatli yaşar diğeri daha dikkatsiz; son olarak din kişinin kutsalıdır. kabullenilmese bile en azından saygı duymak gerekmektedir.
şafii mezhebine üye kişilerin yaptığı olaydır. genellikle güneydoğu da yaşayan halkımızın mensubu olduğu bir mezheptir şafii mezhebi ve imamı olan imam şafii'nin öğretilerine göre kadın ile temas eden erkek veya erkek ile temas eden kadın abdest almalıdır. karı koca bile olsa bu böyledir.
peygamberin yaşadıgı bir olaya imam şafi nin yaptıgı yorum dogrultusunda bu mezhebe mensup kişilerce yapılan eylem...yaşam tarzına göre yapılan bir yorum ise eger ''köyde yasayan hanefiler mezheplerini değiştirebilirler mi'' sorusunu akla getirir...aynı dinde aynı olay üzerine iki farklı kural olması ilginçtir ve yaratıcının bu konuda koydugu kural bilinmemektedir...
ibnenin eli değince ne yapıcaz durumudur.sonuçta saflara dizilirken omuz omuza vermek zorunda kalıyorsun,ne bilicen her türlü günahkarı var vallahi.oğlanı var,ibnesi var,fortcusu var.domalıyoruz falan.riskli bunlar.