Eski dünyanın merkezi olan ortadoğu'da gerçekleşen savaştır. Bu savaşta, çok stratejik bir yerde bulunan kadeş'te dönemin en büyük iki gücü hititler ve mısırlılar karşı karşıya gelmiştir. Çok değil, bu savaştan sadece bir kaç yıl önce, hitit ülkesi kaşkalarla, mısırdan getirilen savaş esirlerinden bulaşan veba ile ve taht kavgaları ile çalkalanıyordu. Dönemin kralı Murşili zamanında bütün bu sorunlar hale yola konulmuş fakat etraftaki düşmanlarda altta kalmamış ve hitit topraklarına göz dikmişlerdi. Hititler açısından kendilerinin en büyük rakibi güneydeki mısırlılardı. Mısırlılar da bu dönemde oldukça güçlenmiş ve politik olarak fetihlere hazır hale gelmişlerdi. Mısır'da yeni bir döneme girilmiş ve başa büyük bir hanedan gelmişti. Bu hanedanın başındaki kişi 2. Ramses'ti. Genç firavun, halkının gözünde kendini yüceltmek ve ülkesinin gücünü göstermek için kuzeye, suriye'ye doğru yola koyuldu.
Hitit kralı Murşili'nin büyük oğlu Muvatalli idi; ancak daha iyi bir asker ve siyaset adamı olan Hattuşili, savaşta Urhu Teşüp ile Kadeş'e gitmiştir. Hititler, daha önce kendilerine bağlamış oldukları Anadolu şehir devletlerinden de edindikleri askerlerle yola koyuldular. Elde edilen sağlam kaynaklara göre Hititler'in savaşa 3500 savaş arabası (chariot) ve 17000 piyade ile geldiği bilinmektedir. Savaş arabalarının her birinde 3 asker olduğu düşünüldüğünde, Hititler'in savaşa 30000 civarında askerle geldiği söylenebilir.
Bunun yanında 2. Ramses, her biri 5000 kişiden oluşan 4 tabur kurdu. Bunların isimleri: Amon, Ra, Ptah ve Seth'dir. Bu taburlar isimlerini önemli Mısır tanrılarından almışlardır. Bu iki ordu, dünyanın o ana kadar gördüğü en devasa iki orduydu ve bu devler, eski dünyanın merkezi Kadeş'te savaşmaya hazırdı. Sabırsız davranan bir lider olan Ramses, büyük bir hata yaparak, Kendisinin de içinde bulunduğu Amon birliği ile diğer birliklerinin arasını, Kadeş'e daha erken varmak adına açtı. Yolda yakaladıkları Hitit casuslarından, Hititler'in çoktan Kadeş'e geldiği haberini aldığında, Ramses, diğer birliklerine haber yollamak için atlıları yolladıysa da artık çok geç kalmıştı.
Ünü taaa Kahire'de bile duyulan ve Tevrat'ta da bahsedilen Hitit savaş arabaları, bütün ihtişamı ile Mısırlıların üzerine hücum etti. Savaş arabaları, Hititlerin icadı olmamasınra rağmen, Hititler tarafından dingilleri daha dengeli hale getirilerek, daha dengeli ve daha çok asker ve silah taşıyacak hale getirilmişti. Bu yüzden mısırlılara oldukça yabancı bir şekilde savaşıyorlardı. Zira, bir Hitit savaş arabasının üzerinde 3 asker bulunuyor, bunlardan biri arabayı sürerken, diğeri ok atıyor, 3. asker ise kalkanla sürücü ve okçuyu koruyordu. Kendisi bile esir düşecek kadar zor duruma düşen Ramses'i neyin kurtarabileceği ise meçhuldü. O devirde bütün yakın doğuyu titreten mısır ordusu, neredeyse yok olmanın eşiğine gelmişti. Mısır'ı ise, bir klasik kurtaracaktı. Hititlerle beraber gelen müttefik devletlerin askerleri yağmaya girişip savaş disiplinini bıraktılar. Bu sırada, arkadan Ramses'in Ptah ve Seth birlikleri yetişti ve savaş dengelendi. Daha dinç olan mısır savaşçıları karşısında şansı olmadığını anlayan Hattuşili ile, Savaş arabaları olmadan savaşı kazanamaycağını anlayan Ramses, bir araya gelerek dünyanın ilk barış antlaşmasına imzalarını attılar. Bu antlaşmayla birlikte. birbirlerini düşman belleyen bu iki millet, artık resmi yazışmalarda birbirlerine " kardeşim " diye hitap edeceklerdi. Dünya'nın ilk barış antlaşması olan bu antlaşmanın Ramses versiyonu istanbul'da sergilenmektedir.
Bunun yanında, Mısır'ın devlet geleneği gereği, firavun hatasız gösterilir ve tanrılaştırılırdı. Zira, Ramses olayı " Onları öldürdüm, onları her gördüğüm yerde katlettim. içlerinden biri, savaş arabaları ve piyadeler olmadan kimse 100 binlerce kişiyi öldüremez, bu bir tanrı olmalı dedi " şeklinde hiyerogliflere kaydetmiştir. Hiyeroglif aşağıdaki linkte mevcuttur.
MÖ 1281 - 1296 yıllarında gerçekleşmiş olan* ve sonu tarihin ilk yazılı anlaşmasına giden savaştır. mısırlıların başında 2. ramses hititlilerin başında ise muvatalli bulunmaktaydı.
savaş bir toprak savaşıydı. iki tarafında mısır ve anadolunun arasında kalan yerler(özellikle suriye)i istiyordu. mısırdan yola çıkan 2. ramses in 5000 er kişilik 4 tümen i vardı. her bir tümenin ismi tanrıların adından oluşuyordu (ra, seth vs vs) hititlilerin ise sayıca üstünlüğü vardı.
iki taraf kadeş yakınlarında karşılaştı. tümenleri arasında mesafe bulunan 2. ramses in ilk tümeni tamami ile yok oldu. 2. tümeni savaşın içindeyken ramses arkadaki birliklerle birlikte yetişti. bu sırada hititliler savaşı bırakmış, bir zafer kazandıklarını düşünerek yağmaya başlamışlardı. bu da onların hatalarından biriydi.
ve bilindiği kadarı ile hititlilere bu savaştaki en büyük avantajı veren kullandıkları demir kılıçlardı.
dönemin iki süper gücü arasında gerçekleşen ve aslında uzun yıllar devam etmiş savaştır. m.ö. 1296'da 2. ramses'in tahta çıkışının 5. yılında başlamış, m.ö. 1274'te 3. hattuşili'nin tahta çıkışının 1. yılında kadeş antlaşması ile son bulmuştur. Sonucunda iki büyük devlet barış antlaşması imzalamış, bir nevi ortak eylem kararı almışlardır. hatta 3. hattuşili kızı Şauşkana 2. ramses ile evlenmiştir. bir elli altmış yıl kadar sonra da batıdan meşhur deniz kavimleri gelmiş ve mısır'a kadar tüm coğrafyayı dümdüz etmiştir.
ne hikmetse bu savaştan sonra peygamber patlaması yaşanmıştır. hepsi semitik kökenli yağız köylü delikanlılar bir bir dağlara tırmanıp vahiy avına çıkmışlardır.
mısırlıların hititli ölü askerlerin sayılarını belirlemek için sağ ellerini kestikleri rivayet olunan savaş. sonra bu eller mısıra götürülmüş zafer kazandık diye *
ramses serisinin ilgili kitabında savaş yanlış hatırlamıyorsam şöyle anlatılır. ramses yaptığı stratejik bir hata yüzünden savaşta zor bir durumda kalır ve mısır ordusu savaşı kaybedecek duruma gelir. hitit kralı hattuşili bu fırsatı iyi değerlendirerek büyük bir taaruz emri ile hücuma geçer. tam o esnada yaşanan güneş tutulmasıyla savaşın kaderi değişir. Bir anda karanlığın çökmesiyle ramses in kendisi dahil herkes dehşete kapılır. Bu olayın Güneşin oğlu ramses in bir laneti olduğuna inanan hitit ordusu korkar ve geri çekilmeye başlar. ve savaş malum antlaşmayla sonlanır.