çok ilginçtir aslında bu antlaşma.sanki insanlara güvenin bittiği tarihtir.artık sözlere güvenilmeyip yazılı bir şeyler yapılmaya başlanmıştır.belki de insanların birbirlerine güvensizliklerinin başladığı yıl olarak da kabul edilebilir.
tarihin ilk yazılı barış anlaşmasıdır.
hitiler ve mısır arasında imzalanmıştır. orjinal tabletleri anadolu medeniyetleri müzesinde bulunmaktadır.
gel gelelim bu antlaşma metinlerinin nelerden oluştuğuna;
efendim bu antlaşma mısır ın üstünlüğü sonucu imzalanmışsa da barış antlaşması olduğundan iki tarafında çıkarına bir antlaşma olarak görülür. hatta ve hatta hititlere kıyak gecen bir antlaşma da denilebilir.
bu antlaşma metinlerinin her iki uygarlığında tanrılarını arkalarına alarak yazıldığı görülür. şayet şu gibi cümleler dikkati çekmektedir ; "hitit ve mısır arasında imzalanan bu antlaşmaya her iki uygarlığın binlerce tanrı ve tanrıcaları tanık olsun, yer gök hava su bulut ve hatta nihat doğan da tanık olsun, bu antlaşmaya saygı göstermeyen kavimleri her iki uygarlığın binlerce tanrı ve tanrıcası helak etsin, antlaşmaya saygı gösteren ve kabul eden uygarlıkları bu tanrı ve tanrıcalar ferah içinde yaşatsın, tuttuğunu altın etsin ne muradı varsa versin" gibi sözlerle donatılmış bir antlaşmadır.
kadeş antlaşmasının önemli maddeleri; kadeş' in kuzeyi hititlere, güneye mısırlılara ait olacaktır. taraflardan biri bir başka devletle savaşırsa diğeri yardım edecektir. ülkenin içinde çıkacak bir ayaklanmada yine bir diğeri yardım edecek. herhangi bir nedenle bir sorun oluştuğunda diğerinin yanına sığınabilecek, üst düzeydeki devlet adamları iade edilecek ve taraflar arasındaki uzun süreli dostluk için hitit kralı hattuşiliş' in kızı ile 2. ramses evleneceklerdir.
son yapılan araştırmalar sonucu, kadeş savaşı'nı hititlerin kazandığını ortaya çıkaran tarihin ilk bilinen anlaşması. bu anlaşmaya göre kuzey suriye ve alasia (bugünkü kıbrıs) hititlere, güney suriye mısırlılara verilmişti.
Tarihteki ilk yazılı barış antlaşması olarak bilinen antlaşmadır. M.Ö 1280’de, Mısırlılar ve Hititliler arasında imzalanmıştır.
Hititlerin ticaret yollarını ele geçirmek istemeleri ve Nefertiti ile evlenmesi için gönderilen bir Hitit prensinin öldürülmesi sonucunda Kadeş Savaşı yapılmış ve savaş sonucunda Kadeş Antlaşması imzalanmıştır.
Hitit Kralı II.Mutavalli ve Mısır Kralı II.Ramses’in başında olduğu ordular, iki gün boyunca savaşmıştır. savaş bir sona varamayınca Savaş kadeş antlaşması ile bitirilmiştir.
Mısır kayıtlarında savaşı Mısır’ın kazandığının yazmasına rağmen Hitit kaynaklarında tam tersi şekilde yer almaktadır.
imzalanan Kadeş Antlaşması ile savaşan her iki devlet de birbirlerine saldırmama sözü vermiş, Kadeş, Hitit topraklarında kalmış, birbirlerinin topraklarına yapılan saldırılarda da birbirlerini savunacaklarına dair güvence vermişlerdir.
Kadeş Antlaşması, Doğu’daki ticaret yolları sebebi ile o bölgeyi ele geçirmek isteyen Asur Devleti’nin yarattığı tehdide karşı birlik olma amacı da taşımaktadır.