Allah her şeyi biliyor görüyor planlı ise karşıdan karşıya geçerken sağa sola bakmak yanlış olur. eğer allah ileriyi göremiyorsa her şeyi planlamamışsa kader diye bir şey yoksa allahın her şeye gücü yetmez.
Tabi ki. Sen işin kolayına kaçar kaderim de varsa olur dersen. Kaderinde olsa da hiç bir şey yapmadığın için elinden kaçıp gitmiştir o şey.
Kader demek sen otur istediklerin kendiliğinden olacak zaten demek değildir.
Mutlu olmak veya olmamak kaderde olan bir şey mi. Değiştirilemez bir kader var ama bu daha çok tabi afet gibi durumları kapsıyor. Deprem bölgesinde yaşamayı seçmek ve deprem olunca depremde ölmek kader midir konusunu es geçiyorum. Bunun dışında insan nasıl biri olduğunu seçer.
Ben mesela ikili ilişkilerimde neden kaybettiğimi biliyorum. Bunu düzeltmezsem ve mutsuz olursam bu duruma " kaderde mutsuz olmak varmış " diyebilir miyim.
Bunu sadece din boyutunda düşünmemek lazım. Çok çabaladığını sınavlardan yüksek not alır, iyi hazırlandığın sunumlardan övgü alırsın. Ve hatta emek ve zaman verdiğin insanlar seni en çok mutlu eder.
---
kuran'da dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden ibarettir, asıl olan ebedi hayattır denir.
bu ne demek? siz bir fiksiyon içinde yaşıyorsunuz. "ebedi hayata" göre sizin yaşadığınız platform sanal. bir matrix, bir sims oyunu.
Kuranda Allah ben sizi oradaki tutumunuza göre derecelendireceğim demekte.
sen diyorsun ki milyarlarca yıllık bir evrende 70 yıl yaşayacak, dünyanın bile bir toz bulutundan fazlası kadar yer kaplamayan evrende bulunan bir kimsenin şartları neden kötü.
çünkü gerçek değil. oyun ve eğlence diyor kuran, daha ne desin.
geçmişe bakınca yaşananlar bir an gibi geliyor, zaman ne çabuk geçmiş diyoruz. bunu 100 yaşındaki adam dahi söylüyor.
ebedi hayat dediğimiz şey limit sonsuz gibi bir rakam. 100 yıl, 1 saniye kadar bile kıymeti olmayan bir sayı böyle bir düzlemde.
böylesine kısa, küçük bir dünya hayatı üzerinden allahın merhametini görememe iddiası tutarsızdır.
yüzlerce acı mı yaşadın? geçtikten sonra yalnızca psikolojik etkileri kalıyor. ölünce psikolojik etkileri de son buluyor mantıken.
gerçek bunun neresinde?
bu dünyayı sahiplenip kök saldığımız zaman her şeyi bu kısıtlı gezegende ve kısıtlı ömürde görmek isteriz. ki dünyaya bağlanmak islamda da kötülenmiştir.
islam dini genel olarak dünyanın bombok bir yer olduğunu, insanların dünyanın ağzına edeceğini, her türlü pisliği bulabileceğimizi zaten söyler. ama ben sizi diriltip hesabıma çekeceğim, asıl gerçek burdan sonra başlıyor da der.
---
kader denilen şeyi değiştirmek için değil, kaderin insan hayatında olduğunu anlamak için çaba gösterilir aslında. istediğin bir şey için çabalarsın çabalarsın, elinden geleni yaparsın ama olmayınca olmaz. bu da gerçekleşmemesi senin için daha hayırlı olacağına işaret edebilir. ve aslında bir nevi yine çabaladığın için bu düşünceyi öğrenirsin. tabii zor olan bütün bu olanlar sonucundan senin için hayırlı olan veya hayırsız olan şeylerin muhasebesini yapabilmek.
Yani bir nevi kader diye bir olgunun olmaması.
Şimdi ben iyi çalışırsam başarılı olurum, Yok yattığım yerde karpuz büyütürsem olamam.
2+2= dünyanın her yerinde 4.
Bu kadar kesin doğruları olan bir hayatta kadere yer olmayacağını düşünüyorum.