bahçıvanlıktan anlamayan birisi gülleri budayan birini gördüğünde, onu güllere kötülük yapıyor sanabilir. oysa bahçıvan bilir ki, güllerin ömrü uzayacak ve güller baharda daha güzel açacaktır.hastalıklar, ayrılıklar, kazalar, acılar da bizi budar kızma sakın kader adlı bahçıvana sabret gülüm açacaksın taptaze bir başka baharda.
çok ekstrem* bir örnek vericem, kimi saçma bulacak ama olsun saat yeterince geç:
star wars efsanesinde şundan bahsedilir: "şeçilmiş kişi güce yeniden dengeyi getircek ve galaksiye barış hakim olacak." anakin skywalker o seçilmiş kişiydi,
efsaneye göre de sith lordunu yok edebilecek tek kişi oydu.
anakin, annesini ölümden kurtaramamış ve eşi padme yi çocuklarının doğumunda öleceğine dair olan rüyalarından dolayı; onu da annesi gibi kaybetmemek için gücün karanlık doğasına hakim sith ile işbirliği yapar ve karanlık tarafa geçer. jedi lere ihanet eder.
şimdi işin ironik kısmı:
artık kendisi de bir sith lordu olan anakin(darth vader), kendinden saklanarak büyütülen oğlu luke skywalker ı, sith lordunun kendisi gibi oğlunu da karanlık tarafa çekmesine razı olamaz ve sith lordunu yok eder. (neticesinde kendini de)
yani efsane dolaylı olarak gerçekleşir, çok farklı bir yoldan olsa da anakin in kaderi doğru çıkar.
-
e bu film lan salak diyenler: asıl hepimizin hayatı birer film, sadece fark etmeden yaşıyoruz.
hayatlarımıza şekil veren olaylar hep tesadüflerdir.
hiç ders çalışmadan girilen sınavdan yüksek not beklemek kadere tevekkül(olması istenen bir iş için çalışıp, sonucu için allah'tan yardım ummak) değil, ofsaytta bekleyip gol atmayı ummaktır.
piyango bileti almadan büyük ikramiyeyi kazanmanın kaderle alakası yoktur. kader olasılığı olan aksiyomlar için geçerlidir. allah'a inanmadan cennete girmeyi ümit etmekten farksızdır.
güncel teknolojilerin oluşmasını veya herhangi başka bir eylemin vuku bulmasını allah'ın isteği ile olduğunu sanmak ise maalesef ki yine kaderin cüzi boyutunu bilmeyenlerin tatavasıdır. bir işin olması insanın iradesi ile allah'ın iradesinin aynı doğrultuda tecelli etmesi ile gerçekleşir. bu yüzden mutelize ve cebriye mezhepleri -ki biri sadece allah'ın iradesini, diğeri ise sadece insanın iradesini kabul eder- islam dışı olarak kabul edilir.
okumadan, bilmeden, cahil olarak yaşamak da allah'ın ve de insanın iradesinin birleşimi ile ortaya çıkar. kul kör cahil olmak için çabalar, allah da çabasını makbul eyler.
kadere inanmak imanın şartlarından biridir. allah muhafaza kadere inanmamak ya da kendi kaderimi kendim yazarım gibi saçma sözler sarf etmek insanın imanını zedeleyebilir hatta iman kaybına bile yol açabilir. böyle hassas konularda dikkatli olunmalıdır.
bir olay aklanmak isteniyorsa, akıl sır erdirilemeyen saçmalıklarda bir hikmet bulmak arzulanıyorsa, o tek kelimelik sihirli açıklama getirilir "kader!.."
sevdiğiniz bir insan genç yaşta, saçma sapan şekilde öldü mü? "kader allah verdi, allah aldı"
bir kişi çok istediği bir amaca ulaşamadı mı? "kader, zaten her işte bir hayır vardır. allahın hikmetinden sual olunmaz"
ancak bu kadere inanmaktaki iki yüzlülük de meşhurdur günün başlıklarından gidelim mesela;
17 yaşında bir hamile ve 7 baba adayı mı var? kader yahu, kader. etmedik hakaret bırakmayanlar insanların alın yazısı ile kafa bulma haddini ancak şeytan'dan alabilir. erkeklerin seks düşünmediği anlar çok mu az? kader ulan, böyle yaratılmışlar, hem her işte bir hayır yok muydu? bu benim söylediklerim çarpıtmaya giriyor diyenler olacaktır. ortada, açık ve net kurallarıyla, tutarlı bir düşünce sistemi olmayınca ortaya böyle saçma şeyler çıkabiliyor.
islam felsefesıne gore ınsanların kaderı, ne yapacagı nasıl yasayıp nasıl olecegı bellı degıldır.ıslam dınıne ınanan ınsanların dustugu en buyuk hatalardan bırı de budur.
yani şimdi islam felsefecilerine göre insanın kaderi belli değil öyle mi?
evet dediğini farz ediyorum.
aslında bu olayı kıvırma gibi duruyor. çünkü bizim kaderden kastımız olayların farklı zaman algılarıyla önceden bilinip bilinemeyeceği değildir.
çünkü bunu kıvırmak için tanrıyı zamandan daha üst konuma götürüp bir nevi her şeyi önceden tek o bilebilir ama sen farklı zaman aralığında olduğun için o zaman aralığında onu gerçekleştirmiş ve bilir olursun kafası. ( aslında tatmin edici bir kıvırtmadır)
yani uzun sözün kısası olayların kararının ne kadar hür olduğudur.
eğer bir tanrı varsa ve her şey onun kontrolündeyse insanı hür yapan şey ne?
eğer bir tanrı varsa ve her şeyi o insana vermişse o zaman iyi olana fazladan ne verdi de o iyi oldu, kötü olana ne eksik verdi de o kötü oldu?
yani tanrı mutlak güç ve her şeyin var edeni ise, o zaman kötülüğün kaynağı kim oluyor?( gerçi bu kaderin dışına çıktı ama olsun farklı bir yere geleceğim)
şimdi evrende var olan her şeyi tanrı yarattı diyor dindarlar ama iş kötülüğe gelince hayır tanrıyla alakası yok diyorlar. iyide hadi tanrı insanı yarattı, insan kötülük yaptı. o yüzden tanrının hiçbir suçu yok. o zaman tanrı insanı yarattı, insan iyilik yaptı tanrının ne merhameti var?
yani kişi her şeyi sorgulamalı sorgulayınca akıl tükenmiyor sonuçta.
kader kesin ve tektir değişmez
yüce üstün övgüye layık allahın
tüm olan biteni daha yaratmadan sonucunu bilmesidir
her şeye gücü yeten allah katında
bizler sonu tercihleri bilinen bir beşeriz.
islam felsefesi diye konuya giren bilgisizleri gösteren dram. güzel kardeşlerim felsefe insan aklındam çıkan olgudur bilimdir hededir hödedir. islam ise allahın dinidir. islam yani dinin ve din gününün sahibi allah katında insan felsefesi'nin hükmü yoktur. din konusunda söz allahındır. kuralları o koymuştur. bu bakımdan islama felsefe demek kafirin yanılgısıdır ki bu yüzden kafir durumundadırlar. islam evvela felsefe değil , yani insan aklından çıkan bir felsefe edebiyat değil Allahın dinidir.
tevhid işte budur. la ilahe illa allah yani allahtan başka kanun koyucuların hepsine hayır anlamına gelir. müslüman kişi bunu kabul etmiş ve imana ermiştir. ve pek tabi allahın dilemesiyle dilediği kadarıyla hidayet ile. (bkz: hidayet)
kadere inanmak ise allahın islam kanunlarını bize bildirdiği son ve benzersiz kitap olan kuran da geçmez. yoktur. bu bakımdan da samimi müslümanları ilgilendirmeyen mevzudur.
kadere inanmak ne zaman çıkmış islam tarihinde de bakarsak. o kanlı günde. hani peygamber torunun kafası kesilip mızrak ucuna takılıp işte bu onun kaderi idi eğer allah dilememiş olsaydı kafası bu mızrağın ucunda olmazdı denilen o kara günde.
kader dahası kadere iman etmek inanmak yani müslümanları bağlamaz. hiç bir şekilde. kuran da tek bir ayet yoktur.
neden aklınızı kullanmıyorsunuz ? - yasin suresi- 62.ayet.
kader bazı müslümanlar da dahil olmak üzere yanlış anlaşılmış ve yanlış ifade edilmiştir.
Allah, yani yaratıcı her şeyi bilir. geçmişi, geleceği, şuan olanı bilir. bunu bir kenara koyalım, insanın yaşamında olacak olanları ve geçmişte olanları insanın tercihleri belirler. yani kendi iradesiyle aldığı kararlar. ama bu sadece o insana değil dış etkenlere de bağlıdır tabi. ama esas kaçırılan nokta şudur ki, yaratıcının buna bir müdahalesi söz konusu değildir. yaratıcı sizin kendi tercihleriniz sonucunda size ne olacağını bilir sadece. yoksa o kaderi gerçekleştiren veya gerçekleşmesini sağlayan da sizin tercihlerinizdir. yoksa kader bazılarının sandığı gibi bizim oyuncu olduğumuz ve bize verilen bir rolü olduğu gibi oynadığımız bir tiyatro değildir. doğaçlama oynadığımız bir tiyatro olarak kabul edebiliriz tabi.