kader varsa irade neden var

entry19 galeri1
    1.
  1. irade kitleleri uyutan bir illüzyondur.
    1 ...
  2. 2.
  3. kader nedir biliyor musunuz. kader olacak olan her şeyin allah tarafından bilinmesi durumudur. allah için zaman kısıtlayıcı bir kavram değildir. bu yüzden geçmiş, gelecek falan allah'ı kısıtlayamaz. allah her an her şeyi bilir. ama sen bilemezsin. ve geleceğini iradenle çizersin. yani ben böyle düşünüyorum açıkçası.
    4 ...
  4. 3.
  5. kaderiniz özgür iradenizle yaptığınız seçimlerdir zaten. Yani aslında siz tamamen özgürce kendi seçimlerinizi yapıyorsunuz. Bunların önceden biliniyor olması özgür olmadığınız anlamına gelmez. Hoş ben dinsizim zaten banane.
    7 ...
  6. 4.
  7. iradenle seçim yaparsın, bunun sonucu kaderdir.
    3 ...
  8. 5.
  9. 'siz seçimlerinizde özgürsünüz allah sadece neyi seçeceğinizi önceden bilir' diyenlerde ki aklı merak ediyorum.tanrı neyi seçeceğimizi yaratmadan da biliyordu zaten ona göre yarattı(bilmiyor demeniz onun mutlak gücünü reddetmek anlamına gelir).bu da demek oluyor ki evet neyi seçersen seç kaderin bellidir değiştiremezsin.
    2 ...
  10. 6.
  11. Bir soru.

    islam inancına göre yol zaten çizilmiştir. Bu yoldaki kritik dönemeçler insan iradesine bırakılmıştır. Seçtiğin yön, verdiğin kararlar doğrultusunda sorumlu olacaksın.

    Örneğin: sigara,alkol ya da uyuşturucu. Bunlarla hayatımızın bir evresinde karşılaşmamız kaderimizde yazılmış olabilir ama bu maddeleri kullanmak ya da kullanmamak insan iradesine bağlıdır.
    2 ...
  12. 7.
  13. Kaderi kendi irademizle çizdiğimizden olabilir.
    1 ...
  14. 8.
  15. kaderi değiştirmek saçmalığını çok fazla film izleyerek öğrenmiş yeni nesil sıçmış yine entrylerini buraya.

    allah sana irade tanıyor, istediğin seçeneceği seçebiliyorsun. misal gidip zina yapmak seçeneğin varken, birde yapmamak seçeneğin oluyor. sen o an karar veriyor yapıyorsun fakat allah sen ölene kadar yapacağın her seçimi biliyor. kader insanın seçimleridir, kararlarıdır. bu bağlamda kaderi değiştirmek için geçmişe gitmek gerek yada geleceği görmek gerek.

    o soruların cevaplarını kitabınızı sağdan veya soldan alacağınız gün göreceksiniz. özellikle soldan alacak olanlar burada olayları saçmalayışlarını da orada görecekler. çünkü o kitap en ufak şeyden en büyüğüne her şeyi yazıyor olacak.

    asıl saçmalık, tanrı gibi kutsal bir varlığın her şeyi bilip görmesini kabullenememek. bu kadar aklınız var işte.
    1 ...
  16. 9.
  17. Kader : doğduğun ülke,şehir ; içinde doğduğun aile ,ailenin imkanları; karşına çıkan yollar,süprizler,talihsizlikler,fırsatlar ...
    Hayatın bir kısmının önceden belirlenmiş olduğu gerçeğini kabul edemeyen arkadaşlar, komiksiniz.

    Özgür irade , seçimler . Seçimlerinin hiçbirine müdahale edilmez ,özgürce istediğini yaparsın. Bir silah satın alıp yolda herkesin üstüne sıkabilirsin ve bu senin kaderin değil seçimin olur. Özgür iradenin verdiği sorumluluk gereği senin bu yaptığın psikopatlık yanına kar kalamaması içinde hesap vermek zorundasın.

    Asıl soru yaratıcının sonu biliyor olması neyi değiştirir,değiştirmez ? Neden ?
    1 ...
  18. 10.
  19. Aslında kaderi irade yazar. Doğum ve ölüm gibi şeyler ise asla değişmez.
    0 ...
  20. 11.
  21. 12.
  22. Bir külli irade vardır ve bir de cüzi irade. Külli irade, yalnızca Allah'ın bildiği neticedir. Sen her türlü tedbiri veyahut çalışmayı yaparsın neticeyi beklersin. işte bu netice külli iradedir. Senin kaderinde olan sonuçtur. Kaderde varsa bütün olumsuzluklara rağmen netice alınacaksa alınır çünkü Allah böyle istemiştir ve olacaktır. Her türlü çalışıp çabalamaya rağmen mantıken olacak gibi görünün bir durum kaderinde yoksa Allah dilemediği için her türlü olumlu gelişmeye rağmen olacak gözüyle bakmana rağmen olmayacaktır. Cüzi irade ise Allah'ın insana seçenek sunma imkanıdır. Allahın sana vermiş olduğu akıl ile yol seçebilmen durumudur. Bu durumu Allah zaten biliyor hangi yolu seçeceğini. cennete veya cehenneme gireceğini de biliyor. Önünde hem sevap hem günah işleme imkanı var önünde iki yol var. Böyle durumda senin aklın devreye giriyor Allah sevaba mı günaha mı koşacağını zaten biliyor. Bu durumda insan kendi aklı sayesinde bu yoldan birine koşuyor. Ha günah yoluna girecekken sana mani olacak olan da Allah'tır. Böyle bir durum da vardır. Allah dilerse gğnah yolunu seçmene rağmen seni günah yolundan alıkoyabilir. Önüne engel çıkar bir şey olur ama o yola giremezsin çünkü Allah girmemeni diliyor. Bu da Kaderinde vardır. böyle durumda insan kendinden mesuldür. önündeki imkanı sevaba günaha çevirme iradesi sendedir Allah sana iradenle seçme hakkı vermiştir yaratılışın olarak robot gibi programlanarak yaratmamış. Aklınla seçme imkanı verip sorumluluk yüklemiş. Günahı sevabı yaratmış böylelikle. Allah yaptığı işe şahit koymayı sever. Haşa ona şahit mi gerekir. Ama o öyle diler. insanı ruhlar aleminden sonra direkt dünyaya değil de cennete veya cehenneme de atabilirdi kimin nereye gideceğini zaten biliyor. Ama dedik ya şahit koyuyor mevla. Dünya hayatına salıyor insanları sevapla mı günahla mı yaşıyorsunuz diye birbirlerimize şahit gösterir. Öldüğümüzde Nasıl bilirdiniz. Şahit misiniz diye sorulmuyor mu. her şeyi fani dünyada da bir şekilde ifşa olan insan Öbür dünyada tamamiyle afişe edilmeyecek mi kimin ne olduğu bariz bilinmeyecek mi. Bu konularda derinlemesine düşünmek lazım. Neticede biz bir kuluz. istersek Ord. Prof. olalım neticede kısıtlı yaratılmışız. Aklımızı bir yere kadar kullanabiliyoruz. Insan olarak fazla sorguladığımızda conta yakabiliriz. Adam ateist oluyor mazallah mesela. Mantığım almıyor diyor. mantığın almaz tabiki kimsenin almaz. Allahın yarattığını Allahın ilmini hangi mantıkla kavrayabilirsin. Bu böyledir deyip fazla düşündüğün zaman inkarackadar gidip kafir olabilirsin. işte bu da Allahtan. cüzi iradenle Mantığım almıyor işte Allah o kadar büyük ki mantığa sığmaz demek de var mantığım almıyor Allah var mı yok mu haşa belli değil demek de var. Allah senin neyi seçeceğini bilmiyor mu sanki. insan böyle yaratılmıştır. Sorgulaman bile Allah'ın isteğidir o dilese bırak sorgulamayı düşünmeyi, nefes bile alamayız yani.
    2 ...
  23. 13.
  24. Kader iradenin tecellisidir olsa olsa.
    Hür irademle birazdan öğle yemeğini yiyeceģim diyorum amma 2 dakika sonra 7.5 şiddetindeki depremde binanin altında kalmam olasıdır.
    0 ...
  25. 14.
  26. kader vardır ve buna ek olarak hayatımızı oluşturan seçimler vardır. ve bunun adı da 'kaza' dır. imanın farzlarında da bulunduğu üzere kaza ve kadere iman. kaza ve kader hayatımızı oluşturur. istemsizce ve seçilim sonucu gerçekleşen olaylar vardır. kader gayrete aşıktır diye de ekleyelim ve hayata daha sıkı sarılalım..
    0 ...
  27. 15.
  28. not: bu entry polemik amaçli değildir. ikna etme çabasi gütmemektedir. diger tarafin bir ferdi olarak cevap hakki dogmustur.

    irade ve kader birlikte, her ikiside vardir. yazilani yaşariz ama onu yazanın mahareti bizim seçimimizdir. yani allah bildiği, yazdiği için sen bir eylemde bulunmazsin aksine sen zaten o yolu seçecegin için allah bunu bilir.
    yagmur meteorolojistler dedi diye yağmaz, yağmur zaten yağacagi için onlar bunu bilirler.
    minicik aklimizla bile insanlarin neye meyilli olduklarinin farkindayizdir ya da içlerindeki iyiliği kötülüğü az çok biliriz.
    1 ...
  29. 16.
  30. 17.
  31. kader varsa irade de vardır. çünkü yaptıklarımızdan sorumlu olalım diyedir ancak insanın iradesiyle olmamakla ilgili de ayetler var. mesela;
    4. "Allah dilemedikçe sizler isteyemezsiniz. Allah dilediğini rahmetine erdirir." (insan, 30-3 ; Tekvir, 29)
    2. "Allah dileseydi yeryüzünde herkes iman ederdi. Öyle ise sen de insanları inanmaları için zorlama. Allah'ın izni olmadan kimse iman edemez. Allah akıllarını kullanmayanları rezillikle azaba düçar eder. Sen onların akılarına hitap etmek için semavatta ve yeryüzünde ne kadar hikmet delilleri varsa göster. Ancak bütün bu deliller inanmayacak olanlara bir fayda sağlamaz. Onlar ancak başlarına bir bela gelmesini beklerler. Sen de ki: 'Bekleyin, ben de sizinle beraber bekliyorum.' Biz sonunda inananları mutlaka kurtarırız." (Yunus, 99-102)
    kutsal kitap'tan ayetleri de ekledim buraya.
    1 ...
  32. 18.
  33. anlatayım, senin hayatına hiç elinde olmayan şeylerden dolayı bir şey geldi mi ? tamam işte o kader. tercihlerinden dolayı da belirli sonuçlar yaşıyorsun, o da irade.
    ikisinden birinin olmadığını düşün, mevzuya nasıl inanacaksın? koy amına ne yaparsam yapayım aynı şey olacak diye düşünürsen, mantığını kullanmaya seni kim ikna edebilir?
    1 ...
  34. 19.
  35. Kendi seçimlerine kendin karar verirsin işte.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük